Sâmbăta lui Lazăr 2022. Rugăciunea pentru cei adormiți. Se citește în ziua Moşilor de Florii

Moşii de Florii 2022. Cea mai importantă rugăciune, care se citește pe 16 aprilie, pentru sufletele celor adormiți.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Moşii de Florii 2022. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți. Vezi și cum se face coliva pentru Sâmbăta lui Lazăr, atunci când are loc ultima pomenire a morților din Postul Paștelui

Moşii de Florii 2022

Sâmbăta, 16 aprilie 2022, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea morților. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de" Moșii de Florii", ”Sâmbăta lui Lazăr ” sau Sâmbăta Morților.

La sărbătoarea Moșilor de Florii, creștinii merg la biserică cu vase, bucate, colivă, prescură și vin, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite celor sărmani.

Totodată, cei care au rude răposate, merg la cimitir, curăță mormintele, aprind lumânări și pun flori la crucile mormintelor celor decedați.

Citeste si: Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

Moşii de Florii 2022. Rugăciunea pentru sufletele celor adormiți, care se citește în Sâmbăta lui Lazăr

Moşii de Florii 2022. Rugăciunea pentru sufletele celor adormiți, care se citește în Sâmbăta lui Lazăr

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Bogdan Mocanu, clipe grele după ce a fost atacat în club: „Poate să conducă și până la amputarea brațului”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Moşii de Florii 2022. Rugăciunea din Sâmbăta lui Lazăr

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri

lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață

făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Citeste si: Moșii de Florii 2022. Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr pe 16 aprilie

Moşii de Florii 2022. Rugăciunea pentru sufletele celor adormiți, care se citește în Sâmbăta lui Lazăr

Moşii de Florii 2022. Rugăciunea pentru sufletele celor adormiți, care se citește în Sâmbăta lui Lazăr

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Moşii de Florii 2022. Rețetă colivă

Ingrediente:

 • 500 g grâu decorticat sau arpacaș,
 • 375 g zahăr, aproximativ 250 g nuci curățate,
 • vanilie,
 • coajă rasă de lămâie (opțional),
 • o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți
 • zahăr pudră,
 • 1 linguriță rasă cu sare
 • puțină cacao, bomboane, pentru ornat coliva.

Citeste si: Moșii de Florii 2022. Sărbătoarea se mai numește și Sâmbăta lui Lazăr

Mod de preparare:

 1. Eliminăm de toate corpurile străine din grâu, apoi îl spălam în mai multe ape (de regula șapte).
 2. Punem grâul într-o oală mai mare, peste care turnăm apă, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palma și se fierbe cel puțin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă.
 3. Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldură cât mai mult.
 4. După 4-5 ore, adaugăm zaharul și fierbem din nou, până se leagă. Acum trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.
 5. După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider până când dorim să finisăm coliva.
 6. Înlăturam coaja care s-a format, adaugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite după preferință.
 7. În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.
 8. Compoziția o așezăm pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.
 9. Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presam puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca și pe pesmet.
 10. Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferința și inspirația noastră.
 11. Curățăm bine marginile platoului de pesmetul și de zahărul căzut la cernut.
 12. Coliva este bine s-o pregătim în ajunul zilei când vrem s-o folosim. Lumânarea pe care o înfigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.

Surse: crestinortodox.ro, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Moșii de Florii 2022. Sărbătoare importantă în Sâmbăta lui Lazăr. Zi de parastase și sărindare pentru cei adormiți

Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții care se respectă la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr, pe 16 aprilie

Moșii de Florii 2022. Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr, atunci când se fac pomeni pentru cei adormiți

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ZELENSKI S-A SINUCIS! Vestea cumplită despre președintele Ucrainei. Ce s-a întâmplat, de fapt

Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam

Eurovision 2022. Scandalul ia amploare. Cum explică EBU anularea punctelor României

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies