Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă. Pomenirea celor adormiți

În calendarul ortodox se sărbătorește Sâmbăta morților. Această sărbătoare a picat în aceeși zi cu Halloween

Distribuie pe:

Autor: Elena Popescu

În calendarul ortodox se sărbătorește Sâmbăta morților. Această sărbătoare a picat în aceeși zi cu Halloween

În fiecare an, în Sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului de sec, se face pomenirea morților. Această zi se mai numește și Ziua Tuturor Sfinților, Luminăția sau Moșii de toamnă și este atât o sărbătoare ortodoxă, cât și una greco-catolică. În acest an, pomenirea morților s-a nimerit în aceeași zi cu sărbătoarea americană, numită Halloween.


In articol:

foto
Foto ilustrativ[Sursa foto: Facebook]

Moșii de toamnă reprezintă una din cele 20 de zile de peste an care numesc Moșii și se referă la pomenirea morților. Acest cuvânt vine la strămoși și se referă la toți cei care au părăsit această lume. Printre celelalte zile de Moși se amintesc Moșii de iarnă, Moșii de primăvară și Moșii de vară.
În această zi, oamenii din toate colțurile țării merg la mormintele celor dragi să apindă lumânări și să aducă flori. Astfel, în această seara toate mormintele vor fi luminate. De asemenea, se merge la biserică cu colivă și se dă de pomană celor săraci. Sâmbătă dimineața săvârșește Sfânta Liturghie, iar preoții se roagă citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice. La sate obiceiul este ca după slujbă, oamenii să meargă cu coliva la cimitir, unde preotul vine și citește la fiecare mormânt o scurtă rugăciune. Legendele spun că în această noapte, porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morți umblă pe Pământ, pentru a se reîntâlni cu sufletele dragi care încă sunt vii.

foto
Foto ilustrativ[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Hitler trăieşte în Africa! Primele declaraţii ale sale fac ocolul planetei chiar acum - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

De la Ziua Morților la Halloween

„Este o sărbătoare, cu ghilimele de rigoare, venită în Transilvania din spațiul catolic. Este de fapt ziua de 1 noiembrie, pentru catolici înseamna «Sărbătoarea Tuturor Sfinților» și au hotărât că în această zi să-și aducă aminte de morții lor, de cei care au trecut în lumea veșnică. Pentru români nu a fost foarte greu să adopte o astfel de sărbătoare, pentru că în spatiu românesc cultul morților este deosebit de dezvoltat. Sigur că pentru noi amintirea celor plecați se face în tot postul Paștelui, dar culminează cu duminica Tomii. Acum 20-30 de ani, de exemplu, în satele mai îndepărtate de orașele din Transilvania nu se sărbătorea această zi sau nu aveau loc evenimente în cimitir“, a explicat Janeta Ciocan, muzeograf etnolog pentru emaramures.ro.

„De la sărbătoarea Halloween-ului la celebrarea Luminației (Ziua Morților), trecerea pare că s-a făcut aproape pe nesimțite. Totuși, de la o noapte sub semnul beznei și al (h)orror-ilor la cea a luminii și a rugăciunii, de la chefuri și voie-bună, la plânsete, jale și morți – trecerea este cam bruscă”, scrie crestinortodox.ro.

foto
Foto ilustrativ[Sursa foto: PixaBay]

Simbolurile Zilei Morților

Sărbătoarea Morților sau Luminația este un prilej de pomenire și amintire a persoanelor dragi plecate dintre noi.

„Printre simbolurile Zilei Morților se pot enumera lumânările, candele și florile. Dar, simbolul suprem al sãrbãtorii rãmâne insã lumânarea. Cimitirele comunităților se transforma pentru căteva ore în adevărate mall-uri, deoarece sunt puternic luminate și invadate de mulțimi de oameni. Un călugar franciscan explică semnificația “Luminației” ca fiind “o zi a aducerii aminte, a reculegerii si rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi”. mai scrie crestinortodox.ro.

Citeste si: Ce spune președintele Klaus Iohannis despre cum vom sărbători Crăciunul în pandemie

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Anca Serea așteaptă al șaptelea copil?

România a dat marea lovitură! Am luat fața tuturor. Premieră absolută pentru țara noastră

Se schimbă totul! Cine a câștigat Ferma 2020! Surpriză este una imensă. Nimeni nu se aștepta la așa ceva din partea Pro Tv

Campanie de Halloween la Vlad Cazino - valuri de beneficii pentru toți jucătorii

Dansatorii “Imi place dansul”, momente artistice “de groaza”, in noaptea de Halloween!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies