Sănătatea orală în umbra pandemiei Covid-19

Sănătatea orală în umbra pandemiei Covid-19
Sănătatea orală în umbra pandemiei Covid-19

In articol:

Medicii și cercetătorii investighează numeroasele efecte ale COVID-19 și posibilul său impact asupra dinților, gingiilor și cavității bucale. Pandemia a retrasat industriile, socializarea, felul în care lucrăm, însă a influențat și felul în care ne îngrijim dantura.

Concentrați asupra igienei mâinilor, uităm că prin cavitatea noastră orală pot pătrunde cu ușurință o serie de microorganisme. În aceeași măsură, cunoaștem simptomele clare ale coronavirusului și le avem în vedere, însă ignorăm unele simptome mai puțin evidente, care sunt în strânsă legătură cu sănătatea orală. Dr. Cristina Munteanu vorbește despre legătura dintre sănătatea orală și Covid-19 și despre importanța pe care ar trebui să o acordăm danturii în această perioadă.

Conform unui studiu publicat de British Dental Journal, pacienții diagnosticați cu Covid-19 sunt mai predispuși înspre complicații dacă au o igienă orală necorespunzătoare, ceea ce ne amintește că sănătatea orală influențează direct starea de sănătate generală. Sub umbrela pandemiei, cavitatea bucală este și mai vulnerabilă decât de obicei, motiv pentru care trebuie să îi acordăm atenția cuvenită.

Profilaxia sau de ce prevenția este cel mai bun tratament

Când mergem la stomatolog „doar când ne dor dinții”, s-ar putea să fie prea târziu. Iar tratamentele dentare nu sunt întotdeauna ieftine, motiv pentru care ar trebui să ne preocupe mai mult prevenția decât tratamentul. Profilaxia este cea mai ieftină procedură prin care ne asigurăm de sănătatea orală, având trei roluri vitale:

  • previne apariția de carii;
  • previne apariția bolilor parodontale, și deci pierderea completă a dinților;
  • previne apariția altor complicații dentare.

Profilaxia dentara începe la domiciliu, prin

igiena corespunzătoare, și continuă în cabinetul stomatologului, printr-o serie de proceduri menite să prevină afecțiunile stomatologice.”- dr. Cristina Munteanu

Citeste si: Ionuț Cercel, devastat la priveghiul tatălui său. Ce a strigat în fața tuturor- bzi.ro

În era Covid-19, îngrijirea orală corespunzătoare este vitală pentru a împiedica pătrunderea virusului în organism. Tindem să fim superficiali cu periajul dentar, motiv pentru care trebuie să știm că un periaj insuficient nu este mai bun decât nimic: pentru a îndepărta placa bacteriană, este nevoie să ne periem dinții de două ori pe zi, alături

de utilizarea apei de gură și a aței dentare.

Periajul de seară este necesar pentru o bună igienă orală- un singur periaj nocturn ratat dezechilibrează sănătatea noastră bucală. De asemenea, dacă suntem purtători de proteze dentare mobile moderne sau de aparat dentar, acestea trebuie curățate riguros pentru ca bacteriile să fie ținute la distanță.

Xerostomia, limba albă și halitoza, afecțiuni care nu trebuie ignorate

Suntem mai preocupați de problemele evidente- precum sensibilitatea dentară sau durerile de dinți- decât de afecțiuni pe care le considerăm „normale”. Xerostomia- gura uscată, limba albicioasă și halitoza- respirația neplăcută- nu sunt fenomene firești atunci când sunt persistente.

Cu toții le experimentăm într-un punct al vieții- de exemplu, halitoza este normală dimineața, când ne confruntăm cu respirația specifică, însă niciuna dintre cele trei afecțiuni nu trebuie ignorate în această perioadă. Specialiștii arată că gura uscată este printre simptomele evidente ale coronavirus; cu atât mai mult, xerostomia și halitoza pot ascunde afecțiuni orale severe, motiv pentru care este vital să ne prezentăm la medicul stomatolog cât mai timpuriu pentru diagnostic și tratament corespunzător.

„Cu o istorie îndelungată în stomatologie, halitoza sau halena este respirația urât mirositoare care persistă și nu dispare chiar dacă igiena orală este una corespunzătoare. Halena este o afecțiune cronică și poate anunța anomalii dentare severe, dar și afecțiuni ale sănătății generale, cum ar fi diabetul. Iar xerostomia este o afecțiune care afectează glandele salivare din cavitatea orală.

Când ne trezim cu senzația de uscăciune a gurii pentru o mai lungă perioadă de timp, aceasta devine o afecțiune de sine stătătoare, cunoscută drept xerostomie, fiind necesară identificarea și tratarea sa, pentru a nu ajunge la apariția unor afecțiuni mai grave – afecțiuni ale gingiei, afte, inflamații orale. Xerostomia apare ca rezultat al mai multor factori – stresul acut, hidratare deficitară, o dietă necorespunzătoare, unele tratamente medicamentoase, lipsa odihnei. ”- dr. Cristina Munteanu

Gingiile, vulnerabile în fața Covid-19

Afecțiunile gingivale sunt corelate cu noul coronavirus, iar cercetătorii au descoperit că pacienții diagnosticați cu Covid-19 suferă și de ulcerații bucale.

În acest punct, sensibilitatea gingivală și sângerarea gingiilor nu trebuie ignorate: ele pot fi începutul retracției gingivale, dar și simptom care ascunde gingivita sau paradontoza. Este important să păstrăm gingiile sănătoase prin igiena orală corespunzătoare, dar și prin vizitele în cabinetul stomatologului- mai importante acum ca niciodată.

În umbra pandemiei, sănătatea orală trebuie supravegheată îndeaproape, iar vizita la stomatolog „ atunci când ne dor măselele ” trebuie să ne iasă din obișnuință: în schimb, în rutina noastră trebuie să își facă loc consultul stomatologic de două ori pe an, pentru că prevenția rămâne cel mai de dorit tratament. Ageusia și anosmia- pierderea gustului și mirosului- sunt simptomele evidente ale Covid-19, însă xerostomia, gingiile inflamate și abcesul dentar nu sunt de ignorat nici în această perioadă, pentru că pot ascunde afecțiuni severe, corelate nu doar cu sănătatea orală, ci și cu cea generală.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Moartea misterioasă a unui elev de șapte ani! A decedat după ce a ajuns la spital cu o saturație de oxigen de 30%

Scene șocante în Iași. Un șofer a lovit de mai multe ori mașina fostei iubite în trafic, în mod intenționat

Băiețel de opt ani, mort din cauza inconștientei medicilor. Specialiștii nu și-au dat seama că suferea de meningită

Horoscop 19 Septembrie 2021: Taurii au parte de surprize plăcute, Leii vor avea o zi plină de peripeții

Germania trimite o undă de șoc la nivel mondial! Este cea mai mare revoluție industrială din ultimul secol

BOMBĂ! Motivul REAL pentru care Ion Țiriac NU a vrut să vină la nunta Simonei Halep. A făcut SCANDAL imens

Istoria văzută prin ochii unui ziarist. Legionari și comuniști, luptele cu Ion Iliescu, Virgil Măgureanu și Traian Băsescu

Ultima lovitură dată de Gică Popescu în sportul românesc: ,,Am investit împreună cu mai mulţi parteneri”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies