Sângele lui Bogdan Stanoevici, extras printr-o procedură specială, înainte să moară! Tratamentul inovator

Medicii români au încercat să-l salveze pe Bogdan Stanoevici cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație.

Autor: Radu Constantin

In articol:

Bogdan Stanoevici a murit după ce a contactat virusul COVID-19 și a stat mai multe săptămâni în comă, la secția ATI. În acest timp, actorul a fost supus unui tratament cu totul inedit, în timpul căruia sângele i-a fost extras și oxigenat.

O pompă extrage sângele care este oxigenat printr-o membrană specială

ECMO (Oxigenare Extracorporală Arterio-Venoasă) este numele procedurii care i-a fost aplicată lui Bogdan Stanoevici de către medici și care se realizează cu un dispozitiv modern. Procedura constă în introducerea a două sonde fără ace, una în vena principală și cealaltă în artera principală, permițând unei pompe sintetice să extragă sângele și să-l filtreze prin aparat.  

ECMO
Procedura ECMO a ajuns și în spitalele din România[Sursa foto: Foto: Institutul inimii]

Filtrarea se realizează printr-o membrană în care este introdus oxigenul iar dioxidul de carbon este înlăturat. Unele aparte ECMO includ și funcția de control al temperaturii corporale, astfel încât corpul pacientului poate fi încălzit sau răcit în funcție de necesitate.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Citeste si: Diana Șoșoacă a fost otrăvită? ”Mi s-a spus să nu mai miros florile”

ECMO a fost testat prima dată în urmă cu 7-8 ani la Spitalul Universitar din New York, acolo unde a fost folosit pentru readucerea ”la viață” a pacienților care au suferit accidente vasculare-cerebrale în urma cărora sângele nu mai transportă oxigen și provoacă distrugerea ireversibilă la celulelor creierului.

Medicul Sam Parnia a reușit să obțină rezultate spectaculoase cu ajutorul resuscitării de tip ECMO, cu care a realizat o medie de 33% de supraviețuire, chiar și la minute bune după ce pacientul înceta să mai aibă semne vitale. The Guardian a vorbit într-un reportaj despre ”Efectul Lazăr”, aducerea înapoi a celor care au ajuns pe ”tărâmul nedescoperit, din care nimeni nu se mai întoarce”.  

Citeste si: Bogdan Stanoevici a murit sau nu din cauza coronavirusului? Diana Șoșoacă face dezvăluiri uluitoare: „Se vindecase de Covid-19, iar decesul a fost cauzat de...”

ECMO, eficient la pacienții bolnavi grav de COVID-19

Tratamentul ECMO s-a dovedit însă eficient și în tratarea COVID-19, în cazul pacienților care dezvoltă forme grave ale bolii. Cu ajutorul aparatului care oxigenează sângele, 55% din pacienții tratați au fost salvați conform Extracoporeal Life Support Organisation (ELSO).

ecmo
Procedura ECMO a salvat multe vieți[Sursa foto: Foto: mhealth.org]

Procedura a fost aplicată și în cazul lui Bogdan Stanoevici, însă starea acestuia era mult prea gravă. Actorul a contactat COVID-19 la finalul anului și a dezvoltat o formă agresivă a bolii, fiind internat la Terapie Intensivă. Starea lui a fost afectată de o bacterie intraspitalicească, iar medicii nu l-au mai putut salva.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Gabriela Cristea revine pe micile ecrane! Detalii bombă despre noul reality show: „Acest proiect este o provocare”

Bogdan Stanoevici este internat în stare gravă cu coronavirus: ”A fost intubat, starea sa este una destul de gravă”

Un candidat la Primăria Capitalei se îmbogățește cu 4.000 lei pe zi! WOWbiz.ro vă arată câți bani au făcut în ultimul an cei care vor să conducă Bucureștiul

În această noapte, 5 zodii au scăpat de probleme

Molima care amenință România! O nouă epidemie ne lovește crunt S-au descoperit patru noi focare

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Atenţie la pâine! Felul în care o consumăm ne poate îmbolnăvi de cancer. Studiu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies