Sânzienele se sărbătoresc joi, 24 iunie 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Care sunt tradițiile și obiceiurile de Sânziene?

Sânzienele 2021. Tradiții și obiceiuri
Tradiții și obiceiuri de Sânziene[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sânzienele sunt făpturi minunate care vin mereu în sprijinul oamenilor și vindecă bolile și suferințele, apără lanurile, aduc fertilitate femeilor căsătorite, animalelor și pământului.

Ce tradiții sunt de Sânziene

Supranumite și Drăgaice, Sânzienele sunt Preotese ale Soarelui care ziua apar sub forma unei adieri ușoare de vânt, noaptea se transformă în fecioare cu parul bălai, îmbrăcate în rochii albe din nor ce se prind în hore

amețitoare și cântă cu voci dulci.

Citeste si: Sanzienele 2021. Sărbătoarea iubirii și a fertilității

Sunt cunoscute pentru frumusețea și bunătatea lor dar sunt foarte greu de perceput din cauză că se mișcă foarte rapid fiind ca o briză ușoară, transparente și pure. Sărbătoarea Sânzienelor este despre purificare, sănătate și noi începuturi. Totuși, dacă nu respecți cum se cuvine ziua lor, te pot pedepsi și pot aduce asupra ta boală și neputință, pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros.

În această zi, creștinii respectă mai multe tradiții pentru a fi ferit de duhurile rele, dar și pentru a fi sănătoși tot anul.

Sărbătoarea Sânzienelor este momentul cel mai bun pentru culegerea plantelor de leac, dar și de descântec. Astfel, în noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori și ierburi, care pot fi folosite pentru mai multe boli, dar și pentru a împleti coronițe din flori de sânziene.

Aceste coronițe le aruncă mai apoi peste casă, iar dacă coronița rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, sperând că noaptea își vor visa ursitul.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

De altfel în alte zone ale țării, în ziua de Sânziene, se joacă Drăgaica. Pentru joc, se vor costuma două fete, una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, iar cealaltă în costum femeiesc, zisă Drăgaica. Acestea merg și joacă pe la case, întocmai ca și călușarii. Jocul constă mai mult în sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Oamenii care primesc Drăgaica se spune ca vor avea noroc și vor alunga ghinionul, vor avea recolte bogate și spor la muncile câmpului.

Citeste si: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul 2021. Sărbătoarea se mai numeşte şi Sânzienele sau Drăgaica

În unele zone se obişnuieşte ca în această zi să se mănânce turte din aluat cu flori de soc, pentru a fi sănătos întreg anul. Crenguţe de soc sau crengile de artar sunt atârnate la ferestre și la uşi, pentru a apăra casa de forțele malefice, necazuri și boli, dar și pentru a asigura bunăstarea.Frunzele de artar culese în această zi si puse la uscat vindeca orice rana si inlatura durerea de cap. 

Din cele mai vechi timpuri, socul este plantat lângă casele oamenilor deoarece se crede că în el sălăşluieşte un duh sau o zână bună care-i apără pe oameni de nenorociri. E considerat un sacrilegiu să tai un soc, copacul despre care ţăranii spun că „în faţa lui trebuie să-ţi scoţi pălăria”.

Sânzienele 2021. Tradiții și obiceiuri

Obiceiuri care se respectă pe 24 iunie

Un obicei care se respectă de Sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire ar avea se va rezolva, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate.

Hainele, covoarele și așternuturile care sunt expuse la soare pe 24 iunie, nu vor fi mâncate de molii. Dacă în această zi vezi o furnică roșie, aceasta este de foarte bun augur, iar dacă găsești o furnică în portmoneu, este un semn că vei avea un an foarte bogat. 

Celebrarea Soarelui se face prin focuri uriașe care se aprind pe culmile dealurilor. Încinși cu brauri din pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă în foc aceste brauri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri viitoare. Se practică săritul peste focul purificator, și se spune că cine va trece prin foc sau va sări peste el în această noapte, se va purifica și întregul an va fi apărat de duhurile rele, de boli și va fi fericit.

Citeste si: Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2021. Ce NU ai voie să faci în ”Postul de vară”

După ce trece de miezul nopții și focurile se sting, oamenii se îndreaptă în liniște spre casele lor, lăsând locul spiritelor care se întorc din lumea de dincolo. Se spune că la miezul nopții se deschid Cerurile și cei cu har pot înțelege graiul animalelor și pot asculta cântecul îngerilor. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Asistentele medicale, eroinele incendiului de la spitalul de copii ”Sfânta Maria” din Iași! Mărturii emoționante

Gina Pistol și Smiley, gest romantic în fața invitațior la botezul lui Josephine! „A fost cod roșu de iubire”

Horoscop Chinezesc 3 august 2021. Previziuni astrale pentru primele zile ale lunii august

Horoscop Zilnic Marți 3 August 2021: Berbecii trebuie să fie cu băgare de seamă în privinţa deciziilor pe care le au de luat

Se schimbă buletinele de identitate! Cine sunt românii care vor primi cărțile de identitate cu cip

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies