Sânzienele sunt sărbătorite joi, 24 iunie 2021. Creștinii celebrează iubirea și fertilitatea

Ce este sărbătoarea iubirii și fertilității?

Sanzienele 2021. Sărbătoarea iubirii și a fertilității
Sanzienele[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Potrivit calendarului ortodox, pe 24 iunie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Tot în această zi sunt și Sânzienele sau Drăgaica, care este singura sărbătoare păgână acceptată de Biserică. 

Originea sărbătoarei Sânzienelor

Sanzienele își au originea într-un străvechi cult solar, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi „Cap de vară”.

Denumirea lor, cel mai probabil, este luată de la Sancta Diana, zeița silvestră, iar de-a lungul timpului, Sânzienele au fost un moment de sărbătoare a muncilor agricole aflată în strânsă legătură cu soarele și începutul verii.

Citeste si: Calendar ortodox joi, 24 iunie 2021. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare importantă pentru creștini

În credința populară, Sanzienele sunt considerate femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Acesta plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, dar acest dans nu trebuie văzut de nimeni. În caz contrar, acel om se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca. În această noapte, răsare floarea albă de ferigă, iar cel care o culelege, se spune că va avea noroc.

Sânzienele, conferă plantelor și buruienilor proprietăți vindecătoare, apără plantele împotriva grindinei, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat, le umple de fertilitatea pe cele măritate și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

 

Citeste si: O batrana, in ultimele clipe ale vietii, i-a spus preotului: „La inmormantare, vreau sa mi se puna in mana o lingurita!” Parintele a amutit cand a aflat motivul- bzi.ro

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunatoare, lovindu-i pe cei păcătosi cu „lanțul Sânzienelor”, pot stârni vijelii, pot aduce grindină, lăsând câmpul fără roade și florile.

Sanzienele 2021. Sărbătoarea iubirii și a fertilității

Ce să faci în noaptea Sânzienelor

În noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiesc să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că îşi vor visa alesul, iar femeile căsătorite îşi înfăşoară cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, îşi pun în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.

Fetele mai au obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei, iar dacă aceasta rămâne pe acoperiş, fata se va căsători în acel an, în timp ce, dacă ajungea pe jos, fata este nevoită să o arunce până rămâne prinsă, și astfel va ști câţi ani mai are de aşteptat.

Pentru a știi cum va fi viitorul soț, fetele duc cununa în ocolul vitelor şi, cu ochii închişi, o dau de mâncare unei vite. Se spune că, după cum este această vită, tânără sau bătrână, aşa va fi şi viitorul soţ.

Citeste si: Sânziene 2021. Când se pune busuioc și flori de sânziene sub pernă ca să îţi visezi ursitul

Din spice de grâu, sânziene şi alte plante, fetele îşi fac cununi cu care se împodobesc şi joacă dansul Drăgaicei, un dans pentru belşug, precum şi pentru protecţia gospodăriilor şi ogoarelor. În tradiţia populară, se crede că, odată cu drăgaicele, joaca şi soarele la amiază, astfel că el stă mai mult pe cer decât de obicei.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Gică Hagi, primul antrenament la Farul Constanța, după fuziunea cu FC Viitorul

Asistentele medicale, eroinele incendiului de la spitalul de copii ”Sfânta Maria” din Iași! Mărturii emoționante

Cine este Feyyaz Duman, actorul care interpretează rolul lui Nazim în serialul Nehir. Puțini știu cine este el cu adevărat

5 zodii vor avea bani mulți începand de săptămâna următoare!

Alertă meteo ANM Cod Roșu! Vine urgia în România în următoarele ore. Va fi prăpăd cu furtuni și vijelii puternice

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Manevrele meschine COVID-19. Cum se fură bani de la familiile pacienților infectați

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies