Săptămâna Luminată. Ce semnificație au primele 7 zile după Paște

Săptămâna Luminată. Iată ce semnifică pentru ortodocși primele 7 zile după Paște!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Denumirea de „Săptămâna Luminată” provine de la un obicei practicat acum multă vreme, pe când Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Potrivit creștinortodox.ro, cei botezați erau numiți „luminați” și purtau veșminte albe în primele 7 zile după Paște.

Astfel, se spune că de la purtarea hainelor albe, prima săptămână după Paște a primit numele de Săptămâna Luminată. Iată ce semnificație are fiecare zi în parte, dar și ce rugăciune e bine să rostești în Săptămâna Luminată!

Ce semnificație are Săptămâna Luminată

Zilele din Săptămâna Luminată au semnificații deosebite, însoțite de titluri precise: Lunea Albă, Marțea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântânița, Sâmbăta Luminată și Duminica Luminată. Iată ce semnificație au primele zile după Paște!

Săptămâna Luminată. Ce semnificație au primele 7 zile după Paște

Săptămâna Luminată. Ce semnificație au primele 7 zile după Paște

[Sursa foto: PixaBay]

Lunea Albă este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului și ale iertării. Astfel, se spune că toate persoanele care mor în această zi nu mai trec prin Judecata de Apoi. De Lunea Albă se leagă și o serie de tradiții: stropitul casei cu agheasmă, datul de băut la rude, tradiția „udatului”, umblatul cu pasca pentru vestirea Învierii.

Marțea Albă este impusă drept zi nelucrătoare. Mai exact, în Marțea din Săptămâna Luminată nu se spală, nu se calcă și nu se face curat. Tradiția populară spune că femeile dau de pomană în a treia zi de Paște pasca rămasă de la Paște și vin roșu.

Citeste si: Paște 2022. Ce NU ai voie să faci în a treia zi de Paști

Sfânta Miercuri este ziua în care bărbații își reiau munca la câmp, iar femeile au interdicție de a munci. Potrivit tradiției, nu este bine să lucrezi de „nunta șoarecilor”. În caz contrar, vei aduce rozătoarele în casă și te vei lipsi restul anului de bucate pe masă.

Citeste si: De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Joia Verde este ziua în care se cinstesc holdele și grânele. Se spune că cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi, notează adevărul.ro. „Joia Rea”, așa cum mai este denumită această zi cere un ritual al morților. El presupune ca 44 de găleți cu apă să fie cărate de o persoană, două lumânări să fie aprinse la toate cele 4 capete, iar apa „sfințită” în acest fel să fie vărsată în fântâna din curte.

Vinerea Scumpă sau Fântânița este în contrast direct cu Vinerea Patimilor de dinainte de Paște. Legenda spune că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă. Apa sa era dătătoare de viață, motiv pentru care Vinerea din Săptămâna Luminată se mai numește și Fântânița.

Sâmbăta Luminată este singura zi după Paște în care nu se fac parastase, întrucât morții vor fi pomeniți luni, după Duminica Tomii. Totodată, în a șasea zi după Paște nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. Potrivit a1.ro, Iisus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilinţă, ci să se îndrepte spre căinţă.

Duminica Luminată este cunoscută și ca Duminica Sfântului Apostol Toma- Duminica Tomii sau Tomei. Se spune că această zi este duminica tuturor necredincioșilor, care au pus la îndoială minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Săptămâna Luminată. Ce semnificație au primele 7 zile după Paște

Săptămâna Luminată. Ce semnificație au primele 7 zile după Paște

[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciune în Săptămâna Luminată

În fiecare seară din Săptămâna Luminată este bine să rostim o rugăciune de bucurie. Fiind o astfel de rugăciune, de bucurie, nu trebuie să o rostim în genunchi. Iată o rugă care îți aduce armonie în casă.

Menționăm că înainte de a începe să te rogi după Paște, trebuie să spui de trei ori „Hristos a Înviat!”.

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.

Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.

Citeste si: Paște 2022. Bulz la cuptor cu resturi de friptură: rețetă delicioasă după Paște

Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.

Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic.

Și ne dăruiește în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”

 

Surse: creștinortodox.ro, playtech.ro, adevărul.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 26 aprilie 2022. Sfintele Paști: ce NU ai voie să faci în a treia zi de Paște

Horoscop săptămânal 25 aprilie - 1 mai 2022. Ana Maria Ticea, astrologul WOWbiz.ro: iubirea îi va schimba viața unei zodii

Cum va fi vremea de 1 mai. Ce trebuie să știi dacă vrei să îți petreci Ziua Muncii la munte sau la mare

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Șoc total pentru Vladimir Putin! La asta nici măcar el nu se aștepta. E TERMINAT

Probleme mari pentru Andreea Mantea: "Ma ustura pielea de mor! Nu va arat mai mult, caci va speriati!" Ce a patit prezentatoarea de la "Casa iubirii"

Veste uriașă pentru tineri. Pot primi bani de la stat, fără multe acte și garanții. Ce sume sunt disponibile

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies