Sărbătoare 11 ianuarie 2021. Rugăciunea începutului de săptămână

Sărbătoare 11 ianuarie. Astăzi îl pomenim pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște din Palestina.

Sărbătoare 11 ianuarie. Astăzi îl pomenim pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare,
Autor: Elena Popescu

In articol:

Sărbătoare 11 ianuarie. Astăzi îl pomenim pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște din Palestina. 

Evenimente majore petrecute la data de 11 ianuarie: În anul 1055, Teodora este încoronată împărăteasă a Imperiului bizantin.

În anul 1571, nobilimea austriacă obține libertatea religioasă. În anul 1943 s-a încheiat protocolul româno-german prin care România se angaja să continuie războiul, cu condiția ca Germania să sporească ajutorul militar destinat echipării trupelor românești, iar în anul 1962 a avut loc erupția vulcanului Huascaran în Peru, înregistrându-se 4.000 de morți.

Sărbătoare 11 ianuarie 2021

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina

Cuviosul Teodosie cel Mare, supranumit Chinoviarhul (adică „începătorul vieții de obște”), a trăit în perioada secolelor V-VI, în Asia Mică și în Palestina. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face pe 11 ianuarie.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Sf.

Teodosie s-a născut în anul 423 în ținutul Capadociei, estul Turciei de astăzi, din părinți credincioși și evlavioși. La maturitate, Teodosie s-a dus la Ierusalim și s-a retras într-o peșteră din apropierea Betleemului. Timp de 30 de ani, călugărul s-a hrănit cu ierburi și roade de finic, rugându-se neîncetat. Viața de ascet i-a umplut peștera de ucenici, care îi ascultau poveștile și îl luau ca exemplu.

Citeste si: Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează. Mulți uită de acest aspect

În 479, Sf Teodosie a pus bazele unei mănăstiri, la 7 km de Bethleem. În 513 Teodosie a fost ales de patriarhul Salustius al Ierusalimului ca superior și conducător al tuturor monahilor ce viețuiau în comunități în Palestina și Țara Sfântă. Înainte de moartea sa, Cuviosul Teodosie cel Mare a chemat la sine trei episcopi apropiați lui și lor le-a descoperit că o moară curând. Sfântul Teodosie a trăit 105 ani.

Acesta a fost îngropat în peștera sa, iar mai apoi mormântul său a fost transferat în mănăstirea sa.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune de rostit în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoare 11 ianuarie. Astăzi îl pomenim pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare,
Sărbătoare 11 ianuarie. Astăzi îl pomenim pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare,[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare

Troparul Sfântului Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugăreşti de obşte, glasul al 8-lea:
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Teodosie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca o înţeleaptă căpetenie de cete, părinte al nostru, Sfinte Teodosie, cu Dumnezeiască cuviinţă să începi acum a aduce cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a venit spre mântuirea a toată lumea, şi preasfântă pomenirea ta, împreună cu Sine, a preamărit-o.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Din pustiu, Înaintemergătorul lui Hristos, odrasla Elisabetei cea din Aaron, a venit; iar Sfântul Teodosie născându-se în baia botezului prin Duh, cetăţean pustiului s-a făcut, urmând lui Iisus.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Botezându-se Hristos în Iordan, s-a pierdut semeţia sinagogii israelite; iar în Biserică s-a sădit viaţa cea întocmai cu îngerii; pe care neschimbat ai înfăptuit-o, Preafericite Părinte Teodosie.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Părtaş Patimii Celui Ce pentru noi a pătimit pe Cruce făcându-te, părinte, prin pustnicie, ai ajuns după vrednicie părtaş şi al Învierii Lui şi te-ai făcut moştenitor al măririi, Sfinte Teodosie.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceata cea Dumnezeiască a fecioarelor, prin Dumnezeiască insuflare, te cântă pe tine cea Frumoasă între femei, de Dumnezeu Născătoare, Stăpână, cea Împodobită cu frumuseţile Dumnezeirii. Că ai născut pe Cuvântul Cel Făcător de bine, mai presus de cuvânt.
Catavasie:
Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit.

Cântarea a 3-a. Irmos: Înflorit-a pustiul ca şi crinul...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel Ce acoperă cu ape cele mai de sus, Domnul, Trupeşte S-a îmbrăcat cu apele Iordanului; întru Care s-a întărit inima mea.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel Ce a Strălucit Dumnezeiasca Lumină în Iordan, te-a adăugat pe tine, de mai înainte, Preacuvioase Teodosie, celor de pe pământ, odraslă de Dumnezeu dăruită a binecu­vântării şi a bunăvoinţei.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ai părăsit lumea şi cele din lume, cuvioase, urmând goliciunii Stăpânului celei ce s-a făcut în Iordan, Sfinte Teodosie.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Crucea Mântuitorului pe umeri ridicând, ai alergat la mormântul Lui, ca un cerb la izvoarele apelor cele de mântuire, Preafericite Părinte Teodosie.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cetele îngereşti s-au înspăimântat, Preacurată şi inimile omeneşti s-au înfricoşat de naşterea ta. Pentru aceasta, pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cu credinţă te cinstim.
Catavasie:
Domnul, Cel Ce dă cârmuitorilor noştri tărie şi înalţă fruntea unşilor Săi, S-a născut din Fecioară şi vine către Botez. Deci credincioşii să-I strigăm: nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept, afară de Tine, Doamne.

Rugăciunea începutului de săptămână

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieșți. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!
O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voință mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în răi. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutatori și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Invredniciti-mă să va văd la moartea mea, stand în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Fetei lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează. Mulți uită de acest aspect

Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

Mesajul Papei Francisc de Crăciun! Ce a transmis Suveranul Pontif, țărilor din întreaga lume

În această noapte, 5 zodii au scăpat de probleme

Molima care amenință România! O nouă epidemie ne lovește crunt S-au descoperit patru noi focare

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Atenţie la pâine! Felul în care o consumăm ne poate îmbolnăvi de cancer. Studiu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies