Sărbătoare 13 ianuarie 2021. Cea mai puternică rugăciune a zilei de miercuri

Sărbătoare 13 ianuarie 2021. Astăzi îI pomenim pe Sfinții Ermil, Stratonic și Iacob.

Sărbătoare 13 ianuarie
Autor: Elena Popescu

In articol:

Sărbătoare 13 ianuarie 2021. Astăzi îi pomenim pe Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic și Sfântul Ierarh Iacob. 

Evenimente majore petrecute la data de 13 ianuarie: În anul 1610, Galileo Galilei descoperă cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto.

În anul 1915 un cutremur în Avezzano, Italia face 29.800 de victime, iar în anul 2006 se inaugurează Stația Law-Racoviță, prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica.

Sărbătoare 13 ianuarie 2021

Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic au trăit pe vremea persecuțiilor creștine. Aceștia au fost chemați la împărat să dea socoteală pentru că nu se închinau la idoli. Sf. Ermil a ajuns în fața împăratului și i-a spus că el îl slujește pe Dumnezeu și nu se închină la zeități făcute din lemn sau pietre.

Atunci împăratul nervos a poruncit ca Ermil să fie bătut peste față cu un bici de metal și să fie aruncat în temniță. După trei zile de stat în temniță Sfântul nu a încetat să se roage sau să se lepede de Hristos.

Așa că a fost supus la alte chinuri groaznice, greu de descris. Colegul de temniță, Stratornic se îngrijește de rănile lui Ermil și simte Duhul Sfânt în acesta. Ostașii împăratului l-au văzut pe Stratornic că are grijă de rănile lui Ermil și îi pârăște la împărat. Fiindcă cei doi nu au renunțat la credință, împăratul a dat poruncă să fie omorâți. Cei doi sfinți au murit pe 13 ianuarie în anul 303.

Sfântul Ierarh Iacob, Episcop din Nisibe

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Sfântul Ierarh Iacob, Episcop din Nisibe a fost unul dintre cei mai importanți ierarhi din Siria. Sfântul a contribuit la creșterea culturii creștine. A scris 26 de cărți în limba siriană și a compus 18 cântări în limba armeană.

Sf Iacob a urmat exemplul Sf Ioan Botezătorul și a trăit în păduri la început, îmbrăcat în piei de capră și cămilă, mâncând rădăcini și ierburi.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune de rostit în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Iacob a călătorit de mai multe ori în Persia pentru a întări și încuraja pe creștinii de acolo.A luat parte la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325 împotriva lui Arie. A trecut la Domnul în anul 358 și a fost îngropat în biserica din Nisibe, zidită chiar de el.

Sărbătoare 13 ianuarie
Sărbătoare 13 ianuarie[Sursa foto: basilica.ro]

Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic

Troparul Sfinţilor Mucenici Ermil şi Stratonic, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Să cântăm Domnului...
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Cinstiţi întocmai ca nişte stele Dumnezeiesc strălucitoare v-aţi arătat pe cerul Bisericii, înţelepţflor, luminându-ne pe noi cu Străluciri Dumne­zeieşti, mucenicilor.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Aprinzându-vă cu Focul Duhului, v-aţi arătat ca nişte cărbuni înţelegători, pururea lăudaţilor şi aţi stins văpaia idolilor, cu apele sângiurilor voastre.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Spălându-vă cu apele lui Hristos, Cel Ce a înecat în Iordan nelegiuirea noastră, aţi uscat râurile necredinţei, mucenicilor.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Opreşte curgerile păcatelor mele, Ceea ce ai veştejit stricăciunea morţii, cu naşterea ta. Şi-mi dă umilinţă, Născătoare de Dumnezeu, Preacurată.

Citeste si: Sfantul Nicolae minuni. Când este prăznuit ocrotitorul copiilor sărmani

Sărbătoare 13 ianuarie
Sărbătoare 13 ianuarie[Sursa foto: basilica.ro]

Cea mai puternică rugăciune a zilei de miercuri

Doamne Atotputernice și Atotindurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfântă Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, că să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru această, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilită a mea voința, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Ține, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndură și de mine acum, că să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă invrednicesti Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, că în toate să fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Pătimi, ci că femeia cea păcătoasă să-Ți spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru că să mă învrednicesc a auzi și eu din Gură Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele. Amin

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Feng Shui 2021. Sfaturi de care să ții cont dacă vrei să atragi binele în viața ta

Toți pensionarii trebuie să știe asta. În ce condiții sunt obligați să depună Declarația Unică la ANAF

Femeia care l-a ajutat pe bătrânul ignorat la Spitalul din Corabia, dezvăluiri despre cazul acestuia: ”Nicio infirmieră nu a pus mâna pe el”

Iată ce a spus o femeie plecată în Italia despre sacrificiile familiale pe care le-a făcut!

S-a aflat adevărul despre Pfizer! E bomba zilei. Toți cei care au făcut rapelul după 3 săptămâni trebuie să știe

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Cu cine a fost surprins Bill Gates, înainte de primul termen al divorțului de Melinda

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies