Sărbătoare 14 octombrie 2019. Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva

Sărbătoare 14 octombrie 2019. Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie 2019. Cunoscută popular și drept Sfânta Vineri, este a doua mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2019.

Distribuie pe:

Sărbătoare 14 octombrie 2019. Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva

Sărbătoare 14 octombrie 2019. Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva

Purtarea unei haine speciale. Cei care vin să se roage la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială.


In articol:

E interzis să faci treburi în această zi. În această zi femeilor le este interzis cusutul, nu au voie să facă mâncare sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

Citeste si: Rugăciune Sfânta Parascheva. Aduce liniște și pace sufletească

Citeste si: Sărbătoare 14 octombrie – Sfânta Parascheva. Ce nu este bine să faci

Citeste si: Pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a lăsat cu scandal. Jandarmeria a intervenit! VIDEO

Se împarte must și vin nou. În această zi se împarte must și de vin nou, dar și de pâine și lipie. Însă superstițiile spun că este interzis să împarți nuci, castraveți și pepenele roșu.

Sărbătoare 14 octombrie 2019. Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva

Sărbătoare 14 octombrie 2019 - Femeile însărcinate să împartă mâncarea cu copiii săraci

Atunci când ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta Parascheva te va ocroti la naștere și vei reuși să aduci copilul pe lume fără dureri sau chin mare.

Citeste si: Rugăciunea de seară. Nu este bine să te culci fără să o rostești

Citeste si: Teodora, fiica preotului Florin Stamate, înmormântată la mănăstire ”Ne-a rugat să o îmbrăcăm în costum popular” Mărturisiri sfâșietoare ale părintelui

Citeste si: Rugăciune vineri. Cea mai puternică rugăciune către Iisus Hristos

Blestemul. Sub veșmintele pe care Sfânta Parascheva le poartă în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se da jos niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Sărbătoare 14 octombrie 2019 - Veșmântul Sfintei Parascheva

Sărbătoare 14 octombrie 2019. Veșmântul Sfintei Parascheva se face după un ritual aparte, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii sunt obligați să țină post și să fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze. Veșmintele Sfintei Parascheva se schimbă de cinci ori pe an.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate