Sărbătoare 14 octombrie – Sfânta Parascheva. Ce nu este bine să faci

Astăzi, în data de 14 octombrie, este prăznuită Sfânta Parascheva. Iată ce nu este bine să faci și ce tradiții au loc azi.

Distribuie pe:

Autor: A.V.

fara descriere

In articol:

Sărbătoare 14 octombrie - Sfânta Parascheva. În fiecare an, Sfânta Parascheva este sărbătorită în data de 14 octombrie. Astăzi îți este interzis să calci rufe, să coși, să gătești sau să faci, în general, treburi casnice. Dacă vei face acest lucru, se spune că te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

Sărbătoare 14 octombrie - Sfânta Parascheva. Dacă oferi pomană, nu trebuie ca mâncarea oferită să aibă nuci, castraveți, pepene roșu. Dar, totodată, este indicat să oferi must, vin nou, pâine și lipie.

Sărbătoare 14 octombrie - Sfânta Parascheva. Dacă ești gravidă, este în regulă să împarți hrană copiilor sărmani. Dacă vei face asta, se spune că nașterea va fi ușoară și fără dureri.

Citeste si: Pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a lăsat cu scandal. Jandarmeria a intervenit! VIDEO

Citeste si: Rugăciunea de seară. Nu este bine să te culci fără să o rostești

Citeste si: Rugăciune vineri. Cea mai puternică rugăciune către Iisus Hristos

Sărbătoare 14 octombrie - Sfânta Parascheva. Cuvioasa poartă un blestem

Puțini sunt cei care știu faptul că Sfânta Parascheva poartă un blestem. Preoții spun că moaștele sunt îmbrăcate după anumite ritualuri bisericești, ritualuri la care participă doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De asemenea, Sfânta Parascheva poartă un blestem care datează din anul 1641. Sub hainele în care este îmbrăcată, moaștele mai poartă o ținută care nu se îndepărtează niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care e scris blestemul. Este vorba despre blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”. Veșmintele ocrotitoarei Moldovei se schimbă de cinci ori pe an și se dăruiesc de Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei.

Ce nu se știe despre Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut în Epivatos, nu foarte departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără. Ea a trăit doar 27 de ani și a dus o viață pustie, doar în rugăciune. Într-o noapte, Sfintei Parascheva i s-a arătat un înger care i-a spus să se întoarcă acasă. Ea a fost îngropată ca o străină. Apoi, doi oameni evlavioși au visat-o, cerându-le ca trupul ei să fie scos din mormânt.

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate