Sărbătoare 16 decembrie 2020. Rugăciunea sfântă a zilei de miercuri

Sărbătoare 16 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții Agheu și Teofana.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sărbătoare 16 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții Agheu și Teofana în calendarul ortodox. 16 decembrie este a 351-a zi a calendarului gregorian. Mai sunt 15 zile până la sfârșitul anului.

Evenimente majore petrecute la data de 16 decembrie: În anul 1607 s-au dat lupte pentru domnia Moldovei între fiii lui Ieremia Movilă și Simion Movilă.

În lupta de la Ștefănești, în 16 decembrie, Constantin Movilă l-a înfrânt pe vărul său Mihailaș, cucerind tronul Moldovei. În anul 1707, Vulcanul Fuji, cel mai înalt munte din Japonia, începe ultima sa erupție. Erupția a durat până la 1 ianuarie 1708, iar în anul 2017 a avut loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României a avut loc la Catedrala Patriarhală din București și a fost oficiată de Patriarhul Daniel. La ceremonie au participat Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Prințul Charles de Wales, Regele Juan Carlos I al Spaniei și Regina Sofia a Spaniei, Regele Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Regina Anne-Marie a Greciei și reprezentanți ai mai multor casele regale și imperiale.

Sărbătoare 16 decembrie 2020

Sfinții Agheu și Teofana

Sfântul Proroc Agheu era din seminția lui Levi, născut în Babilon, pe vremea robiei. Prorocul Agheu a fost trimis să proorocească venirea lui Iisus cu 470 de ani înainte ca acesta să vină în lume.

Citeste si: Cine a fost Alexandru Arșinel! Ce s-a întâmplat cu marele actor- kfetele.ro

Citeste si: Biografia marelui actor Alexandru Arșinel. A fost actor de teatru și film și a avut numeroase premii, medalii, ordine- bzi.ro

Citeste si: Calendar ortodox 17 decembrie. Mulți români poartă numele acestui sfânt

Sarbatoare 16 decembrie 2020
Sarbatoare 16 decembrie 2020

Astăzi, Biserica Ortodoxă o pomeneşte şi pe Sfânta Teofana din Constantinopol. Împărăteasă Teofana trăia în palatele împărăteşti, dar se îngrijea mult de mântuirea sufletului. Ea socotea ca pe un nimic mărirea împărătească şi nu înceta ziua şi noaptea să aducă laude lui Dumnezeu, prin citirea psalmilor, prin cântări şi rugăciuni. Îi plăcea viaţa de nevoinţă şi dispreţuia mesele bogate şi scumpe. Se hrănea cu legume şi cu pâine şi făcea multă milostenie. Noaptea nu dormea pe patul împărătesc, ci pe o rogojină aşezată pe jos. La sfârşitul vieţii, chemându-i pe toţi ai săi, îi învăţa cele folositoare sufletului şi aşa cu pace şi-a încredinţat sufletul curat în mâinile Domnului.

Citeste si: Calendar ortodox 18 decembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe duhovnicul lui Ștefan cel Mare

Sarbatoare 16 decembrie 2020
Sarbatoare 16 decembrie 2020[Sursa foto: lumeaortodoxiei.ro]

Rugăciunea zilei de miercuri

Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin.  

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sărbătoare 17 decembrie. Mulți români poartă numele acestui sfânt

Sărbătoare 18 decembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe duhovnicul lui Ștefan cel Mare

Data când se taie porcul. Ce spune tradiția populară despre Ignat

Iată soluțiile să treci peste eșecuri, dacă ești Leu, Rac sau Capricorn

Marele SECRET al lui Alexandru ARȘINEL! Nimeni nu a știut asta despre el: Era ahtiat

Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat

Simona Halep, marele anunț după divorț. Se va întâmpla înainte de Moș Nicolae

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies