Sărbătoare 17 decembrie. Mulți români poartă numele acestui sfânt

Sărbătoare 17 decembrie. Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Proroc Daniel.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sărbătoare 17 decembrie. Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Proroc Daniel în calendarul creștin ortodox. Mulți români poartă numele acestui sfânt, însă puțini știu că onomastica lor se sărbătoarește la data de 17 decembrie în fiecare an. Sf. Daniel este considerat ocrotitorul emigranților sau al celor duși în exil. Sfântul Proroc Daniel a fost aruncat în groapa cu lei pentru că nu a vrut să se închine idolilor, dar a scăpat nevătămat.

17 decembrie este a 352-a zi a calendarului gregorian. Mai sunt 14 zile până la sfârșitul anului.
Evenimente importante care s-au petrecut la data de 17 decembrie: În anul 1936 s-a născut Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio), al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice. În anul 1851 s-a înființat Conservatorul de muzică din București (reînființat în 1864), din inițiativa lui Andrei Wachmann și a lui Ludovic Wiest, iar în anul 1989 la Timișoara din ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona

Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blochează intrările în oraș, iar elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.

Sărbătoare 17 decembrie. Prăznuirea Sf. Daniel

Sfântul Prooroc Daniel, din neamul lui David, încă de tânăr a fost dus ca rob în Babilon împreună cu alți tineri, din porunca lui Nabucodonosor al II-lea (605-562 î.Hr.). A deprins bine limba, scrierea și toată știința vremii, dar nu și-a uitat credința strămoșilor.

Daniel și tinerii Anania, Azaria și Misail au fost puși în înalte dregătorii la curtea împăratului. Ca dregător, Daniel și-a dovedit înțelepciunea: a salvat de la moarte pe nevinovata Susana, a tălmăcit visul împăratului despre o statuie care proorocea despre Mesia.

Daniel a istorisit în cartea scrisă de el și despre cei tineri aruncați în cuptorul cu foc. A fost cinstit și de alți împărați din Babilon. Lui Belșațar, ultimul împărat din neamul caldeilor, i-a tălmăcit arătarea de la Dumnezeu a celor trei cuvinte: „Mene, techel ufarsin”, iar sub împărații persani Cirus al II-lea cel Mare și Darius I a rămas în mare cinste.

Nu s-a întors în țară cu frații săi iudei eliberați la porunca lui Cirus, pentru că n-a vrut să-i lase singuri pe cei care nu puteau pleca. Atunci a avut și visul celor șapte săptămâni de ani până la venirea lui Mesia și, tot atunci, proorocul a fost aruncat în groapa cu lei de unde a ieșit nevătămat. S-a mutat cu pace la Domnul, la adânci bătrâneți.

Citeste si: Calendar ortodox 18 decembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe duhovnicul lui Ștefan cel Mare

Calendar ortodox 17 decembrie. Sfântul Prooroc Daniel
Calendar ortodox 17 decembrie. Sfântul Prooroc Daniel[Sursa foto: doxologia.ro]

Condacul Sfântului Prooroc Daniel

Glasul 3
Fecioara astăzi...
Luminându-se cu duhul inima ta cea curată, vas de proorocie te-ai făcut; că ai văzut cele ce erau departe, ca şi cum ar fi fost de faţă şi pe lei i-ai îmblânzit, fiind aruncat în groapa lor. Pentru aceasta pe tine te cinstim, Proorocule, Fericite Daniel.

Citeste si: Cine a fost Alexandru Arșinel! Ce s-a întâmplat cu marele actor- kfetele.ro

Citeste si: Biografia marelui actor Alexandru Arșinel. A fost actor de teatru și film și a avut numeroase premii, medalii, ordine- bzi.ro

Troparul Sfântului Prooroc Daniel

Glasul 2
Mari sunt faptele credinţei; că în mijlocul izvorului văpăii, ca într-o apă de odihnă sfinţii trei Tineri s-au bucurat şi Proorocul Daniel păstor leilor ca unor oi s-a arătat. Pentru rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi.

Calendar ortodox 17 decembrie. Ce sfinți mai sunt prăznuiți astăzi

În această zi mai sunt pomeniți Sfinții trei tineri: Anania, Azaria și Misail. 

Canon de rugăciune către Sfinţii trei Tineri: Anania, Azaria şi Misail

Stih: Sfinţilor Tineri, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Înţelepciunea cea de Dum­nezeu învăţată dobândind Tinerii Proorocului David, Stăpâne, au păzit, cu Dumnezeiască înţelep­ciune, Legile cele părinteşti.

Stih: Sfinţilor Tineri, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Focul n-a ars preacuratele trupuri ale celor cucernici, că s-au adăpat cu postul cel de suflet hrănitor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Laudă obştească a întregii lumi şi preamărită au cântat cei trei Tineri în mijlocul cup­torului, în chip minunat fiind răcoriţi.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca să ne arăţi nouă, Stăpâne, Naşterea cea din trup Fecioresc, ai mântuit în cuptor trupurile cele fecioreşti.

Citeste si: Colinde romanesti. Lista celor mai frumoase colinde tradiționale de la noi

Sf. Daniel in groapa cu lei
Sf. Daniel in groapa cu lei[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciunea zilei de Joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Cine își sărbătorește astăzi onomastica

Printre cei care își sărbătoresc astăzi onomastica se răgăsesc cei care poartă numele de: Daniel, Daniela, Dan, Dana, Dani, Danny, Dănuț, Dănuța, Danu, Danielle, Daniil, Dănilă, Dănița și Daniels.

Ce semnificație are numele de Daniel/Daniela

Numele de Daniel/Daniela provine din limba ebraică și înseamnă: ”Dumnezeu m-a judecat”, acest nume amintindu-ne că niciodată nu trebuie să uitam că Dumnezeu ne va judeca pentru tot ceea ce am făcut în viață, bun sau rău. Dumnezeu este milostiv și bun, dar în același timp este drept și răsplătește pe fiecare după inima și după faptele sale. Văzându-ne credință, gândurile și intențiile noastre, Dumnezeu ne ascultă rugăciunile și ne îndrumă pașii în viață. Să căutam deci să ne ferim de păcate, să ducem o viață cinstită, rugându-ne Domnului să ne judece cu mila și cu blândețe, la fel cum un copil își roagă părinții cu sinceritate și căință să îl ierte pentru o greșeală făcută. „ Nu judecați și nu veți fi judecați; iertați și veți fi iertați!” – Sfânta Scriptură, Evanghelia după Matei, cap. 7, versetul 1.

Sarbatoare 17 decembrie 2020
Sarbatoare 17 decembrie 2020[Sursa foto: Shutterstock]

Biserica ortodoxă cinstește mai mulți sfinți cu numele de ”Daniel”

Biserica Ortodoxă cinstește mai mulți sfinți cu numele Daniel sau Daniil. Amintim aici pe Sfântul Daniil Sihastrul, călugăr roman ce a trăit în secolul al XV– lea. Pentru „ viață lui de aleasa curățenie și neîncetată rugăciune, râvnă deosebita și setea neabătută după Dumnezeu” era căutat atât de oamenii simpli, cât și de cei din fruntea țării, Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare cerandu-i mereu sfatul. Ziua închinată Sfântului Daniil Sihastrul este iarna, pe data de 18 decembrie.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sărbătoare 18 decembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe duhovnicul lui Ștefan cel Mare

Jador, colinde de sărbători! Artistul aduce în casa românilor cele mai emoționante cântări de Crăciun VIDEO

Salata boeuf pentru sarbatorile de iarna. Cum să faci salată boeuf, acasă

Mâine, se deschid uși pentru Scorpioni, Săgetători și alte 4 zodii. Vezi ce oportunități primiți

GEORGE SIMION, reținut de POLIȚIE! Informația momentului în România! S-a întâmplat în miez de noapte

Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat

Simona Halep, marele anunț după divorț. Se va întâmpla înainte de Moș Nicolae

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies