Sărbătoare 18 decembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe duhovnicul lui Ștefan cel Mare

Sărbătoare 18 decembrie. Astăzi este prăznuit Sfântul Daniil Sihastrul, duhovnicul lui Ștefan Cel Mare.

Calendar ortodox 18 decembrie. Sf Daniil Sihastrul
Autor: Elena Popescu

In articol:

Sărbătoare 18 decembrie.

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Daniil Sihastrul, duhovnicul lui Ștefan cel Mare.

Daniil Sihastrul s-a născut în secolul 15, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți. Acesta a fost un renumit pustnic român fiind duhovnicul domnitorului Ștefan cel Mare. Biserica Ortodoxă Română a decis canonizarea sfântului în anul 1992, cu numele de "Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul" și ziua de prăznuire a fost stabilită la data de 18 decembrie.

Calendar ortodox 18 decembrie. Sfântul Daniil Sihastrul

Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al 15 lea în apropierea orașului Rădăuți. La naștere a primit numele de David, dar când s-a călugărit i s-a schimbat numele în Daniil. Sf. Daniil s-a retras pe o stâncă de pe malul pârâului Viteul, unde și-a săpat o încăpere pe care să o folosească pe post de chilie.

Tradiția bisericească spune că Sfântul Daniil i-ar fi prezis lui Ștefan cel Mare  că va fi domnitorul Moldovei. După spusele cronicarului Ion Neculce, cuviosul Daniil este cel care l-a îndemnat pe Ștefan Vodă să continue lupta împotriva turcilor și tot de la el a venit și îndemnul de a zidi Mănăstirea Putna.

Nu se cunoaște data la care Sf. Daniil Sihastrul a trecut la cele veșnice, dar a fost înmormântat în partea sudică a pronaosului Mănăstirii Voroneț.

Pe piatra de mormânt așezată de Sfântul Voievod Ștefan, stă scris: ”Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil”. În anul 1992, Sfântul Sinod al BOR a decis ca Sfântul Daniil Sihastrul să fie canonizat și prăznuit la data de 18 decembrie.

Ce înseamnă cuvântul ”sihastru”?

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat într-o predică ce înseamnă sihastru.

"Cuvântul însuși de sihastru vine de la isihastirion care înseamnă locul unde trăiau cei care voiau să se liniștească.

Ce înseamnă această liniște? Înseamnă pacificarea patimilor, a gândurilor, a cuvintelor și a comportamentului prin lucrarea rugăciunii. Nu este vorba de o liniște într-o comoditate de tip modern. Liniștirea în isihie nu era un fel de meditație de tip asiatic sau modern, ci era o nevoință în rugăciune până la sfințirea profundă a conștientului și a subconștientului, a sufletului și a întregii ființe omenești, sfințirea gândurilor și a simțurilor și sfințirea relației cu Dumnezeu și cu semenii", a spus Patriarhul BOR.

Calendar ortodox 18 decembrie. Sf Daniil Sihastrul
Calendar ortodox 18 decembrie. Sf Daniil Sihastrul[Sursa foto: doxologia.ro]

Acatistul Sfântului Daniil Sihastrul

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, glasul al 8-lea:

Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea, ai urmat lui Hristos şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta, cu îngerii împreună, se bucură, Cuvioase Părinte Daniil, duhul tău.

Condacul 1

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Iubitorului de rugăciune şi de viaţă sihăstrească, înţeleptului povăţuitor pe calea mântuirii, celui ce este laudă sihaştrilor şi bucuria credincioşilor, cu dragoste să-i strigăm: Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, pururea rugător către Dumnezeu!

Icosul 1

Făcătorul îngerilor şi al oamenilor te-a chemat pe tine ca să preamăreşti cu viaţa ta de înger în trup numele Preasfintei Treimi, iar tu lepădând grija cea lumească, ca o rază prealuminoasă a Soarelui Dreptăţii ţi-ai făcut viaţa ta, iar noi, luând aminte la sfintele tale nevoinţe, cu smerenie şi bucurie rostim unele ca acestea:
Bucură-te, cinstea Bisericii noastre strămoşeşti;
Bucură-te, că din copilărie preaiubitor de rugăciune te-ai arătat;
Bucură-te, că pentru viaţa sihăstrească casa părintească ai părăsit-o;
Bucură-te, că viaţa sihăstrească a fost desfătarea ta;
Bucură-te, că pe Dumnezeu mai mult decât pe părinţi L-ai iubit;
Bucură-te, că pe aceştia în rugăciunile tale pururea i-ai avut;
Bucură-te, că tinereţile tale ca pe o jertfă preacurată lui Dumnezeu le-ai adus;
Bucură-te, chipul cel preacurat al smereniei;
Bucură-te, înflorirea virtuţilor sihăstreşti în trupul tău cel tineresc;
Bucură-te, a tinerilor pildă de înfrânare;
Bucură-te, lauda cea frumoasă a bătrânilor;
Bucură-te, că prin rugăciunile tale în fapte bune ne întăreşti;
Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, pururea rugător către Dumnezeu!

Calendar ortodox 18 decembrie. Sf Daniil Sihastrul
Calendar ortodox 18 decembrie. Sf Daniil Sihastrul[Sursa foto: doxologia.ro]

Chilia lui Daniil Sihastrul

Chilia lui Daniil Sihastrul este o grotă săpată într-o stâncă de pe valea pârâului Vițău, în care a viețuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul. Ea se află la o distanță de circa 1 km de Mănăstirea Putna (județul Suceava). Chilia lui Daniil Sihastrul a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.

Cine își sărbătorește astăzi onomastica

Printre cei care își sărbătoresc astăzi onomastica sunt cei care poartă numele de: Daniel, Daniela, Dan, Dana, Dani, Danny, Dănuț, Dănuța, Danu, Danielle, Daniil, Dănilă, Dănița și Daniels.

Ce semnificație are numele de Daniil

Daniil este varianta rusească a numelui Daniel și are semnificația de a judeca, Dumnezeu, puternic, Dumnezeu este judecătorul.

Citeste si: Calendar Ortodox 11 decembrie 2020. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi și cui îi poți spune „La mulți ani!”

Numele Daniel este format din "dan"- a judeca și "el"- Dumnezeu, puternic. Numele este de origine ebraică și înseamnă "Dumnezeu este judecătorul meu".

Citeste si: Calendar ortodox 17 decembrie. Mulți români poartă numele acestui sfânt

În vechiul testament, Daniel era un profet care apare în Cartea lui Daniel și conține profeții asupra viitorului. Acesta obține o importanta funcție în adunarea sfatului în Babilon datorită faptului că era interpretatorul de vise al regelui.

Rugăciunea zilei de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşază împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc că neputincios sunt de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, pierdut de nu mă vei cerca, sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sărbătoare 17 decembrie. Mulți români poartă numele acestui sfânt

Cum se mănâncă fructul pasiunii. 3 rețete de dulciuri cu acest fruct

Colinde de Crăciun! Cele mai frumoase cântece pentru sărbătorile de iarnă - VIDEO, AUDIO ȘI TEXT

Horoscop Zilnic Marți 18 Mai 2021: Berbecii vor avea parte de foarte multe provocări, Leii au ceva probleme în relația cu partenerul

Calendar Ortodox 17 mai 2021. Cei mai mari sfinți ocrotitori ai familiei

Nu mai folosi acest tip de ulei pentru prăjit! Îți face mâncarea toxică! Mulți români fac această greșeală. Ce ulei este cel mai bun pentru prăjit și salate

VIDEO EXCLUSIV/Lidia Buble nu mai suportă să stea în casă. S-a mutat la o terasă!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies