
In articol:
- Sărbătoare 22 decembrie 2020
- Acatistul Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului
- Canon de rugăciune către Sfânta Mare Muceniţă Anastasia
- Rugăciunea zilei de marți
Sărbătoare 22 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții: Petru Movilă, Mitropolitul Kievului și Sfânta Mare Muceniță Anastasia, în calendarul ortodox.
22 decembrie este a 357-a zi a calendarului gregorian. Mai sunt 9 zile până la sfârșitul anului.Evenimente majore petrecute la data de 22 decembrie: În anul 1946 a decedat Petru Movilă, teolog, om de cultură, mitropolit al Kievului, sprijinitor al tiparului în spațiul românesc și fondator a mai multe tipografii. În anul 1956 a murit Nicolae Labiș, poet român. În anul 1989, după o săptămână de demonstrații populare și reprimari sângeroase, Nicolae Ceaușescu este înlăturat de la conducerea României. În anul 2014, la data de 22 decembrie a murit Joe Cocker, cântăreț și muzician britanic valoros.
Sărbătoare 22 decembrie 2020
Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului
Petru Movilă s-a născut la Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească, și al soției acestuia, Marghita, călugărită ulterior sub numele de Melania.
Tatăl său a avut ca frați pe Ieremia Movilă, domn al Moldovei între 1595-1606 și pe Gheorghe Movilă, viitorul mitropolit al Moldovei.După ce a murit tatăl său, Petru Movilă a plecat în pribegie cu mama și cu frații săi prin Țara Românească, iar mai apoi în Polonia. Tânărul Petru a studiat acolo, limba latină, greaca, slavona și polona, dar și limba latină la Sorbona.
Sub îndrumarea unui câlugăr, Petru a decis să intre în monahie, fiindcă avea o chemare lăuntrică. În anul 1627 a fost ales egumen al mănăstirii, la vârsta de 31 de ani. Călugărul Petru a avut un rol important în tipărirea cărților, având o vastă activitate bisericească și culturală.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședință sa de lucru din 13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la data de 22 decembrie.
Sfânta Mare Muceniță Anastasia
Sfânta Anastasia a trăit în vremea împăratului Deciu. Anastasia făcea parte dintr-o familie de rang înalt, fiind o familie romană. Deși era bogată, Sf. Anastasia se imbrăca sărăcăcios și făcea fapte de bună credinț ă, oferindu-le mâncare creștinilor care erau închiși în temnițe de împăratul Dioclețian, un mare prigonitor al creștinilor. După ce îi moare soțul, Sfânta Anastasia împarte averea săracilor și își dedică viața în îngrijirea bolnavilor.
Sfânta Anastasia a murit decapitată din cauza persecuților care aveau loc asupra creștinilor. Sfânta a fost îngropată în curtea casei sale, iar la finalul persecuților săvârșite de Dioclețian, creștinii au ridicat o biserică pe locul unde sfânta a fost îngropată.
Citeste si: Ce reguli trebuie să respecte preoții și enoriașii, în perioada sărbătorilor de iarnă
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Sărbătoare 22 decembrie 2020[Sursa foto: doxologia.ro]
Acatistul Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului
Troparul, glasul al 4-lea
Apărătorule și mărturisitorule al Ortodoxiei, luminătorule al neamurilor, fiule al Moldovei și Părinte al Ucrainei, Sfinte Ierarhe Petru, mult nevoitorule, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să ne apere credința și să mântuiască sufletele noastre.
Condac 1:
Vestitorul Ortodoxiei și apărătorul credinței, Arhiereul lui Hristos, Petru al Kievului, să se cinstească după vrednicie, căci patria și neamul le-a lăsat, dar nu le-a uitat, de cele lumești s-a lepădat, pe cele cerești și veșnice dobândind, de aceea se veselește împreună cu ceata ierarhilor mărturisitori ai credinței, auzind cântarea: Bucură-te, Ierarhe Petru, apărător al dreptei credințe!
Icos 1:
Ales fiind de Dumnezeu din pântecele maicii tale spre a deveni păstor vrednic al Bisericii Ortodoxe, împodobit cu smerita cugetare și credință neclintită, prin ispitele vieții ai trecut neșovăielnic, căci ai avut ca țintă neschimbată odihna în sălașele cerești. De aceea, te rugăm primește de la noi cântarea aceasta:
Bucură-te, făclie duhovnicească;
Bucură-te, slujitor al Ortodoxiei;
Bucură-te, purtător al harului Sfântului Duh;
Bucură-te, strănepot al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare;
Bucură-te, cel ce te-ai dăruit cu totul Bisericii;
Bucură-te, întărire a credincioșilor;
Bucură-te, alungare a înșelăciunii;
Bucură-te, cel ce te-ai ostenit pentru Hristos;
Bucură-te, lumină a sufletelor tulburate;
Bucură-te, purtător al cuvintelor sfințite;
Bucură-te, povățuitor al Bisericii;
Bucură-te, păstor credincios;
Bucură-te, Ierarhe Petru, apărător al dreptei credințe!
Sărbătoare 22 decembrie 2020[Sursa foto: doxologia.ro]
Canon de rugăciune către Sfânta Mare Muceniţă Anastasia
Troparul Sfintei Mari Muceniţe Anastasia, glasul al 4-lea:
Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Cântare să înălţăm...
Stih: Sfântă Mare Muceniţă Anastasia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Laudă să aducem lui Dumnezeu, Celui Ce vine să Se nască cu Trup din Fecioară în cetatea Betleemului şi să Se aşeze în iesle ca un Prunc înfăşat, ca să mântuiască neamul omenesc.
Stih: Sfântă Mare Muceniţă Anastasia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Căutând numai Frumuseţea lui Hristos cea dorită, Mărită Anastasia, ai trecut cu vederea frumuseţile lumii, cu minte statornică şi te-ai învrednicit de Moştenirea Cea Nemuritoare, muceniţă.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Biruit-ai noaptea întunericului rătăcirii înţelepţeşte, cinstită, luminându-te cu Lumina Duhului; şi acum te-ai sălăşluit, unde este Lumina Cea Dumnezeiască a Treimii Celei Nezidite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Arătatu-S-a Dumnezeul Cel Nevăzut, din multă milostivire, născându-Se din Maică Fecioară mai presus de fire şi Cel Bogat a sărăcit, ca să îmbogăţească neamul omenesc cu nemurirea.
Rugăciunea zilei de marți
Doamne Dumnezeul meu, osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Prorocule, care eşti mai mare decât toţi prorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Prorocule, luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.