Sărbătoare 28 noiembrie 2019. Cui îi spui "La mulți ani" astăzi

Sărbătoare 28 noiembrie 2019. Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou este sărbătorit în calendarul creștin ortodox la data de 28 noiembrie.

Distribuie pe:

Sărbătoare 28 noiembrie 2019. Cui îi spui

Sfântul Cuvios Ştefan s-a născut la începutul secolului al VIII lea, în Constantinopol. Acesta a fost călugărit la vârsta de doar 16 ani.

În jurul vârstei de 42 de ani Sfântul Ştefan cel Nou s-a retras într-o chilie. Aceasta era atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus că este mai degrabă un mormânt, iar nu locuinţa de odihnă. Sărbătoare 28 noiembrie 2019. Sfântul Ştefan urmeaza să ducă o lupta împotriva celor ce declarau că icoană este un idol.

Aceasta este perioada în care împăratul Constantin Copronim (741-775) îi persecuta pe creştinii care se rugau la sfintele icoane. În acea perioadă multe icoane erau arse, îngropate, sfărâmate sau lăsate în locuri de necinste.

Citeste si: Rugăciunea românilor din străinătate. Ce să rostești pentru un trai mai bun

Citeste si: Rugăciune pentru oamenii săraci. Ruga omului bogat pentru cel sarac

Citeste si: Intrarea Maicii Domnului în Biserică: Rugăciune puternică către Maica Domnului

Sărbătoare 28 noiembrie 2019. Pentru că nu îi era credincios împăratului, Ștefan a fost închis într-un loc unde se aflau 342 de monahi, din diverse părţi.

Prizonierii erau cu nasurile tăiate, alţii cu ochii scoşi, alţii având mâinile tăiate. După un lung șir de încercări de a-l face pe Sfântul Ştefan să lepede credinţa cea adevărată, împăratul a poruncit uciderea lui.

Sărbătoare 28 noiembrie 2019 în calendarul ortodox mai sunt pomeniţi:

- Sfinţii Mucenici care au mărturisit împreună cu Sfântul Ştefan pentru sfintele icoane;

- Sfântul Mucenic Irinarh;

- Sfinţii Mucenici Timotei şi Teodor, Ioan, Petru, Serghie, Teodor şi Nichifor, Vasile şi Toma, Daniel, Ierotei, Hariton, Comasie, Socrat, Eusebie si Etimasie.

Sărbătoare 28 noiembrie 2019. Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou

Glasul al 4-lea

Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite.

Sărbătoare 28 noiembrie 2019. Cui îi spui

Sărbătoare 28 noiembrie 2019. Condacul Sfântului Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Prăznuieşte astăzi Biserica prăznuire de veselie, întru pomenirea ta şi cu credinţă lăudând-o, strigă către tine, Sfinte Ştefan, lauda cuvioşilor.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate