Sărbătoare 29 octombrie. Sfânta Muceniţă Anastasia este pomenită azi

Sărbătoare 29 octombrie. Sărbătoare mare în calendarul ortodox, marți, 29 octombrie. Creştinii o cinstesc pe Sfânta Muceniţă Anastasia.

Distribuie pe:

Sărbătoare 29 octombrie. Cine este Sfânta Muceniţă Anastasia

Sfânta Muceniţă Anastasia a trait în vremea împaraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260). Aceasta a rămas orfană de ambii părinți la vârsta de trei ani. Muceniţă Anastasia a fost luata și crescută de stareța unei mănăstiri de lângă Roma, pe nume Sofia. Sfânta Muceniţă Anastasia s-a făcut cunoscută printre creștini datorită frumuseții duhovnicești, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Citeste si: Sfântul Dimitrie - cruce roșie în calendar. Ce nu este bine să faci pe 26 octombrie

Citeste si: Rugăciunea de dimineață. Ce să spui imediat ce te trezești

Citeste si: Haos după incendiul de la Colectiv! Filmările secrete făcute de pompieri nu au fost văzute nici de procurori: „Nu le-au luat nici măcar pulsul. Șefii au văzut imaginile și filmarea a fost ascunsă tuturor”

Sărbătoare 29 octombrie. Sfânta Muceniţă Anastasia este pomenită azi

Guvernatorul păgân Probus, auzind de frumusetea ei, a dat ordin soldaților să meargă la mănăstirea în care aceasta traia, și le-a cerut să o aducă pe Anastasia la el. Adusă în fața guvernatorului, fata și-a declarat credința în Hristos. Probus a încercat mai intai să o ademeneasca pe Anastasia, deoarece dorea să o ia de soție, apoi a trecut la sinistre amenințări. Mucenița i-a răspuns ferm: „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta.”

Pentru că a refuzat avansurilor guvernatorului, Sfânta Anastasia a fost supusă la chinuri groaznice: i s-au tăiat sânii și limba, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare în afara cetății.

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana este pomenit în Glasul 4

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre”

Citeste si: Rugăciunea de miercuri. Cea mai puternică rugăciune a zilei

Citeste si: Rugăciune Fecioara Maria. Rostește timp de zece zile această rugăciune făcătoare de minuni

Citeste si: VIDEO | Cine vine la slujbele de exorcizare ale lui Cristian Pomohaci. Mărturia unui jurnalist care a asistat la scenele din garaj

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana, Glasul 3

„Fecioara astăzi… Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către tine din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător”

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate