Sărbătoare mare astăzi! Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie. De ce nu e bine ca oamenii să lucreze în această zi?

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie. De ce nu e bine ca oamenii să lucreze în această zi?

Distribuie pe:

Autor: Amalia Florea

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie. De ce nu e bine ca oamenii să lucreze în această zi?

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie. De ce nu e bine ca oamenii să lucreze în această zi?
sf ilie

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie. De ce nu e bine ca oamenii să lucreze în această zi?

În fiecare an, pe data de 20 iulie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul recoltelor și aducătorul de ploi. În ziua de Sânt-Ilie, denumire populară a acestei mari sărbători, nu ai voie să faci anumite acțiuni, iar asta pentru că există câteva superstiții legate de această zi, iar cele mai cunoscute sunt următoarele:


In articol:

 

- În această zi, este bine ca oamenii să poarte ramuri de salcie pentru a fi feriţi de trăsnete;-

- Nu este bine ca în această zi să se lucreze, în caz contrar, Sfântul Ilie se mânie şi poate arunca fulgere asupra celor ce muncesc şi grindină asupra recoltelor;

- Nu este bine ca oamenii să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;

- Există credinţa că, în această zi, vrăjitoarele culeg plantele cu care fac farmece;

Citeste si: Sărbătoare 29 iunie! Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii penitenciarelor! Tradiții și obiceiuri

Citeste si: Sărbătoare 25 mai. Cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox

Citeste si: De ce a ajuns Dragnea la Rahova? Totul duce la Trump. Ciolacu a confirmat-o - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

Citeste si: Scandal pe Otopeni! O familie a fost încătușată, după ce au scuipat și au jignit o însoțitoare de bord! Imaginile sunt IREALE

- Este bine ca azi oamenii să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiută fiind puterea pe care Sfânta Cruce o are asupra diavolului;

- Se crede că, dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;

- Plantele de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în ziua Sfântului Ilie;

- Fetele nemăritate îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Totodată, există și câteva obiceiuri. In ajunul zilei de Sfantul. Ilie, fetele se duceau noapte pe camp semanat cu canepa, se dezbracau si se tavaleau prin holde. Apoi se intorceau acasa. Daca noaptea visau canepa verde, era semn ca isi vor lua barbat tanar. Daca visau canepa uscata, se maritau dupa om batran.  

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie. Rugăciunea pe care creștinii ortodocși trebuie să o rostească

 

În această zi de sărbătoare, creștinii se pot ruga Sfântului Ilie pentru sănătate, pace sufletească și pentru ajutor, iar rugăciunea care este bine să fie rostită este următoarea:

”Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui.

Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostești.

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop 3 Decembrie 2020: astăzi finanțele revin în starea de echilibru

Ungurii, lovitură cruntă chiar din România! Decizia anunțată astăzi va fi greu de suportat

Surpriză de proporții! Kanal D a angajat o nouă prezentatoare celebră! Va avea două emisiuni: despre cine este vorba

Povestea virală a studentului grec care a mers 48 de zile cu bicicleta pentru a ajunge acasă! Prin ce momente a trecut tânărul

Ce s-a întâmplat cu Mirela Vaida în Herăstrău? Toți au sărit pe ea fără milă. Ce legătură are Vulpița?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies