Sarbatoare mare azi pentru toti ortodocsii! Ce semnifica ziua de 30 ianuarie

Ortodocşii sărbătoresc în fiecare an pe data de 30 ianuarie Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur. Această sărbătoare semnifică în primul rând unitatea creştinilor.

novalue
Autor: Redactia WOWbiz

Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema- cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi, potrivit CrestinOrtodox.ro.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant

teologic ortodox din intreaga lume.

Cei trei Sfinti arata la treapta cea mai inalta "drumul imparatesc" in Biserica Ortodoxa, fiind adevaratii ctitori ai Ortodoxiei. Si pentru ca s-au invrednicit de inalta treapta a arhieriei, acesti sfinti parinti sunt cunoscuti sub numele de Sfintii Trei Ierarhi.

Pomenirea fiecaruia dintre ei se face pentru Sfantul Vasile la 1 ianuarie, Sfantul Grigorie Teologul, la 25 ianuarie, iar Sfantul Ioan Gura de Aur, la 13 noiembrie si la 27 ianuarie, scrie Agerpres.

Toti cei trei Sfinti Ierarhi au trait in secolul al IV-lea, numit "veacul de aur" al crestinatatii, s-au nascut in familii evlavioase crestine si au avut parte de o educatie aleasa, datorita mai cu seama mamelor lor. Toti trei si-au agonisit stiinta inalta la cele mai vestite scoli ale vremii.

Dupa absolvire au trait o viata retrasa, in rugaciune staruitoare si munca. Pentru meritele lor deosebite, Dumnezeu i-a ridicat pe cele mai de seama scaune ierarhice ale vremii, pentru a raspandi de acolo cu si mai multa putere lumina adevarului dumnezeiesc, dovedindu-se
a fi vrednici pastori ai credinciosilor lor.

Au fost deopotriva mari sprijinitori ai saracilor, orfanilor, bolnavilor si ai tuturor celor aflati in suferinta, ridicandu-se insa si impotriva bogatilor si asupritorilor.

Mai mult decat atat au luptat, prin cuvant si prin scrisul lor, pentru lamurirea adevarurilor de credinta ortodoxa, impotriva ratacirilor si credintelor desarte. Au fost mari predicatori si scriitori bisericesti, lasand in urma lor un numar mare de carti de invatatura.
Sfantul Ierarh Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur au lasat si Liturghiile care le poarta numele.

Citeste si: Cine a fost Alexandru Arșinel! Ce s-a întâmplat cu marele actor- kfetele.ro

Citeste si: Biografia marelui actor Alexandru Arșinel. A fost actor de teatru și film și a avut numeroase premii, medalii, ordine- bzi.ro

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Program SAB 2022. În ce perioadă se desfășoară expoziția de la Salonul Auto București, dar și care este locația evenimentului

Cauciucuri de iarnă 2022. Când trebuiesc montate anvelopele de iarnă?

Un medic rezident din București a câștigat 6300 de lei la “Jocul cuvintelor cu Dan Negru”: “Mă bucur că există oameni ca tine!”

Iată soluțiile să treci peste eșecuri, dacă ești Leu, Rac sau Capricorn

Marele SECRET al lui Alexandru ARȘINEL! Nimeni nu a știut asta despre el: Era ahtiat

Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat

Simona Halep, marele anunț după divorț. Se va întâmpla înainte de Moș Nicolae

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies