Sarbatoare mare pe 10 ianuarie! Mii de romani isi serbează ziua numelui. Ce este interzis sa faci astazi

Pe data de 10, la doar cateva zile dupa Boboteaza si Sf.Ioan, se face pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Grigorie (Grigore), episcopul Nissei.

Autor: A.N.C.
 
Acest Sfant parinte a fost frate cu Sfantul Vasile cel Mare si a stralucit prin cunostinta filozofiei si prin ravna pentru credinta ortodoxa; drept aceea a fost si aparator al Bisericii lui Hristos. Ca mergand la Constantinopol, impreuna cu cei care se adunau la Sinodul al doilea Ecumenic, ca sa lupte impotriva eresurilor pagane, Grigorie s-a dovedit aparator neintrecut al dreptei credinte, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor si prin dovezi din Scriptura.
Grigorie strabatuse toata stiinta filozofica si a bunei vietuiri si de aceea avea putere cu aceste doua arme. Pastorindu-si turma cu intelepciune si cu evlavie si, ajungand la batranete frumoasa, a adormit si s-a mutat la Domnul. Ca infatisare Grigorie era intru totul asemanator fratelui sau Vasile, afara de caruntete, si avea o fata putin mai vesela decat a acestuia.
 
Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului parintelui nostru Dometian, episcopul Meletinei.
 
Acest cuvios parinte a trait pe timpul imparatului Justin cel mic. Parintii lui, care se numeau Teodor si Evdochia, erau oameni drept-credinciosi si instariti. Desavarsindu-se in stiinta intelepciunii celei omenesti cat si in aceea a Sfintei Scripturi, si insurandu-se, dupa scurta vreme sotia lui a murit. Deci, dedandu-se cu totul intelepciunii celei dumnezeiesti, a ajuns arhiereu al sfintei Biserici din Meletina, cand era de treizeci de ani.
Si, impreunand intelepciunea vietii din lume cu viata sihastreasca, a ajuns pricina de mantuire nu numai pastoritilor sai, ci si intregului neam al sau. Caci imparatul l-a trimis de multe ori in solie la persi, atunci cand Hosroe, imparatul persilor, fusese alungat de Varam si ajunsese birnic al grecilor. Dometian, ajungand prieten al imparatului Mauriciu si al imparatesei lui si dobandind de la ei sume mari de bani, le cheltuia in zidiri de sfinte biserici si de aziluri pentru saraci.
Mergand iarasi la Constantinopol, s-a mutat catre Domnul. Pentru ca fusese cinstit dupa cuviinta de toata obstea imparateasca si bisericeasca, a fost asezat intr-un sicriu si apoi, petrecut cu faclii si cu cantari, a fost adus in patria sa Melitina. A facut multe minuni si cat a trait si dupa plecarea sa de pe pamant.
 

 

 
Tot in aceasta zi, pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Marchian, preotul si iconomul marii Biserici de la Constantinopol.
 
Sfantul Marchian, ai carui stramosi venisera de la Roma cea veche la Constantinopol, a trait pe vremea imparatilor Marchian si Pulheria. Acest sfant a zidit biserica sfintei Irina cea de langa mare, si a unit cu ea paraclisul sfantului Isidor. Tot el a zidit biserica sfintei Anastasia din golful Domnin, pe care a scapat-o si din focul cel mare, ce s-a intamplat la Constantinopol; ca in vreme ce focul cuprinsese partea de sus a bisericii, Marchian statea pe acoperis cu mainile ridicate spre cer, si prin rugaciunea lui a incetat vapaia focului. Acest fericit a facut si alte fapte crestinesti. El umbla noaptea pe ulite si prin daramaturi si unde gasea vreun crestin mort, il spala cu mainile lui, il imbraca si il ridica, zicandu-i: \"Scoala-te, frate, sa ne dam sarutarea din urma\"; apoi il ingropa dupa randuiala. Iar minunile sale, saracacioasa lui imbracaminte si petrecerea intre saraci, desi el era de felul lui un om bogat, sunt istorisite pe larg in istoria vietii lui. Pomenirea lui se face si pentru marele cutremur ce s-a intamplat in acea zi, pe la inceputul imparatiei lui Vasile, cand si biserica preasfintei Nascatoare de Dumnezeu cea din Stigma si multe alte biserici si case au cazut. 
 
 
Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Program SAB 2022. În ce perioadă se desfășoară expoziția de la Salonul Auto București, dar și care este locația evenimentului

Cauciucuri de iarnă 2022. Când trebuiesc montate anvelopele de iarnă?

Un medic rezident din București a câștigat 6300 de lei la “Jocul cuvintelor cu Dan Negru”: “Mă bucur că există oameni ca tine!”

Mâine, se deschid uși pentru Scorpioni, Săgetători și alte 4 zodii. Vezi ce oportunități primiți

GEORGE SIMION, reținut de POLIȚIE! Informația momentului în România! S-a întâmplat în miez de noapte

Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat

Simona Halep, marele anunț după divorț. Se va întâmpla înainte de Moș Nicolae

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies