Sărbătoarea de Florii 2022. Cruce roșie și dezlegare la peşte la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Floriile 2022. Ultima sărbătoare cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2022.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Floriile 2022 sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și dezlegare la pește. Totodată, Duminica Floriilor este și ultima sărbătoare cu dezlegare la pește din Postul Paștelui. 

Duminica Floriilor 2022

Sărbătoarea Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Paștelui și este marcată cu cruce roșie și dezlegare la pește în calendarul creștin ortodox.

Duminica Floriilor amintește de Intrarea Domnului în Ierusalim pe un măgăruș, în timp ce mulțimea îl slăvea și îl cinstea, iar copiii îi cântau, aruncând înaintea Lui cu frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, potrivit orthodoxwiki.org.

Citeste si: Florii 2022. Ce nume se sărbătoresc în Duminica Floriilor la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Evenimentul din Duminica Floriilor a avut loc înainte de Săptămâna Patimilor. Acea mulțime care îl lăuda pe Iisus Hristos avea să strige câteva zile mai târziu: ”Răstignește-L, ia-L și răstignește-L!”.

În toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie și se sfințesc ramurile de finic, dar și de salcie.

Credincioșii pleacă acasă cu ramuri de salcie pe care le pun la icoană sau deasupra ușii de la intrarea în casă, ca să fie păziți de rele.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Totodată, în orașele mari din țară se obișnuiește ca preoții alături de credincioși să pornească în procesiune pe străzile orașului amintind de Intrarea Domnului în Ierusalim.

Citeste si: Dată Paști 2022! Vezi când pică Paștele ortodox în acest an

Floriile 2022 sau Intrarea Domnului în Ierusalim

Floriile 2022 sau Intrarea Domnului în Ierusalim

[Sursa foto: Shutterstock]

Floriile 2022. Sărbătoare cu dezlegare la pește

La sărbătoarea Floriilor de pe 17 aprilie 2022, creștinii care respectă Postul Paștelui au dezlegare la pește ulei și vin.

Aceasta este ultima sărbătoare din Postul Paștelui 2022 în care se poate consuma pește.

Postul Paștelui 2022 este unul extrem de aspru, însă la două sărbători se poate consuma pește. Prima sărbătoare cu dezlegare la pește a fost Buna Vestire, de pe 25 martie 2022, iar cea de-a doua sărbătoare în care Biserica a îngăduit să se consume acest aliment este Duminica Floriilor, care are loc pe data de 17 aprilie 2022.

Zilele de post cu dezlegare la peşte  nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor. Biserica dezleagă la peşte combinând postirea cu mângâierea, relatează basilica.ro.

Citeste si: Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

Floriile 2022 sau Intrarea Domnului în Ierusalim

Floriile 2022 sau Intrarea Domnului în Ierusalim

[Sursa foto: Shutterstock]

Floriile 2022. Rugăciune către Iisus Hristos

Preaputernice şi slăvite Doamne, Iisuse Hris­toase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai pri­mit moarte pe cruce pentru mântuirea noas­tră! Din adâncul inimii Te rog să primeşti sme­rita mea nevoinţă şi această mică rugăciune a mea pentru cel încercat de boală! Mântuieşte-l, Doamne, precum ştii, ca un bun şi iubitor de oameni, şi rânduieşte Tu toate spre fo­losul său. Că noi neputincioşi suntem şi nu îl pu­tem ajuta, dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.

De e voia Ta, îl poţi pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un Doctor priceput, pre­cum vei vrea. Dar căzând înaintea Ta, Te rog îndură-Te de robul Tău, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i suferinţa, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor. Şi dacă îi este de folos să ducă mai departe cru­cea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră. Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădej­dea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei. Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de po­căinţă şi de mulţumire, ca să se învredni­cească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele!”. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022! Vezi în ce zile se consumă pește în Postul Mare

Calendar Creștin Ortodox APRILIE 2022. Pe ce dată pică Sfintele Paști?

Florii 2022. Ce nume își celebrează onomastica în Duminica Floriilor la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Horoscop 24 Mai 2022: Previziunile astrale din această zi își pun amprenta asupra unor nativi precum nativii Capricorn

Vladimir Putin, în stare de şoc! S-a întâmplat după 30 ani. N-ar fi crezut niciodată

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Tentativă de asasinat asupra lui Putin. S-a întâmplat după începerea războiului din Ucraina

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies