Sarbatoarea Sfantului Dimitrie Izvoratorul de mir. Traditii si obiceiuri. De ce este interzis sa folosesti pieptenele in aceasta zi

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, praznuit joi de credinciosii crestini, este patronul Tesalonicului, alaturi de Sfantul Apostol Pavel si de Sfantul Grigorie Palama. A fost ucis in ziua de 26 octombrie, pentru ca a marturisit credinta crestina si nu a vrut sa se inchine la zei. In traditia populara, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir este patronul pastorilor si vestitorul iernii.

Autor: A. B.
 
Sfantul Dimitrie a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorita calitatilor sale, guvernator al Tesalonicului, dupa moartea tatalui sau.
Mai tarziu, imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, fapt care l-a maniat foarte tare. Asa ca, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor.

 

Venit la Tesalonic, imparatul l-a intrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate cele auzite despre el, ca si-a dat toata averea saracilor si ca se inchina lui Dumnezeu. Dimitrie a marturisit ca este crestin si a defaimat inchinarea la zei. Pedeapsa imparatului a fost maxima: Dimitrie a fost inchis in temnita si ucis cu sulita.
 
In orasul in care a trait exista astazi o Biserica inchinata Sfantului Dimitrie Izvoratorul de mir.
 
In prima duminica dupa sarbatoarea sfantului, la vecernie, in biserica are loc desfacerea raclei unde sunt sfintele moaste, iar Mitropolitul scoate tava asezata sub acestea, unde se aduna si astazi Sfant Mir.
 
Citeste continuarea AICI.
Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies