Sărbătorile de iarnă: Ce scop are noul Doodle Google cu luminițe și ce îl face deosebit

Sărbătorile de iarnă sunt celebrate în această perioadă în seria Google Doodle printr-o grafică specială. Începând cu data de 1 decembrie, în noul Doodle sunt celebrate numeroase sărbători care se petrec la nivel global.

Autor: Mihaela Costin

In articol:

Google Doodle este reprezentat la nivel global, în noua serie "Sărbătorile de iarnă", printr-o pasăre care zboară pentru a decora cu lumini de sărbătoare logo-ul obișnuit Google.

Sărbătorile de iarnă: Ce reprezintă noul Doodle Google cu luminițe

În fiecare an, Google vine cu o varietate de logouri festive care au scopul de a celebra și puncta diverse evenimente naționale și nu numai. Fiind adaptate zonei din care Google este accesat. Acest ultim Google Doodle, care vă încurajează să căutați diferitele sărbători care au loc în întreaga lume în luna decembrie, este un exercitul sănătos că ne aduce aminte că există și alți oameni în lume care sărbătoresc lucrurile diferit în comparație cu noi.

Având în vedere acest lucru, să aruncăm o privire rapidă asupra unora dintre cele mai cunoscute sărbători din luna decembrie care au loc la nivel global.

Care sunt Sărbătorile de iarnă

În primul rând, începând cu 10 decembrie 2020 se sărbătorește Hanukkah, o festivitate care durează opt zile. Hanuka reprezintă "Sărbătoarea inaugurării" și mai este cunoscută ca Sărbătoarea luminilor (Hag haUrim). Este o sărbătoare care durează opt zile, comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.

Este o sărbătoare minoră, în timpul căreia în iudaism munca și alte activități nu sunt interzise. În comunitățile mixte cei care se alătură Festivalului Luminii trebuie să fie în spirit de odihnă în ajunul zilei de Sâmbătă la 5 Candele și în ajunul lunii noi la 7 Candele, ocazii când luminarea candelelor începe puțin înainte de asfințit.

Citeste si: Oferte de Crăciun și Revelion 2020. Cum pot petrece românii sărbătorile de iarnă, în plină pandemie

Începând cu 21 decembrie și până la 1 ianuarie, sunt mulți care sărbătoresc Yule, o sărbătoare cu peste un mileniu de istorie și tradiții, dintre care multe au stat la baza a ceea ce mulți cunosc astăzi drept tradiții de Crăciun. În fiecare an, Yule urmează să înceapă în ziua solstițiului de iarnă. Yule este o sărbătoare germanică precreștină care marchează solstițiul de iarnă (21 decembrie), prima zi a iernii, noaptea cea mai lungă a anului și nașterea Noului Soare care va lumina pământul în anul care urmează. Era ținută de germani și de triburile (popoarele) învecinate și a fost absorbită mai târziu în Crăciunul creștinilor. Una din primele referințe la această sărbătoare este denumirea lunilor de către vechii germani.

Citeste si: Ce truc folosesc gospodinele pentru chiftele. Care este ingredientul secret?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Ce sărbătorim iarna

În fiecare an, pe 23 decembrie, fanii serialului Seinfeld sărbătoresc Festivus adunându-se în jurul unui stâlp de aluminiu și participând la „Difuzarea plângerilor”. Într-un an precum 2020, este ușor să ne imaginăm că oamenii au destul de multe nemulțumiri. Festivus a devenit popular în 1997 și a fost o tradiție în familia creatorului de peste 30 de ani.

Sărbătorile de iarnă
Sărbătorile de iarnă - Moș Crăciun[Sursa foto: Shutterstock]

Crăciunul, sărbătorit în aproape toată lumea

Pentru cea mai mare parte a lumii, Crăciunul are loc pe 25 decembrie, servind creștinilor ca o sărbătoare a nașterii lui Iisus, în timp ce mulți alții o iau ca ocazie de a oferi cadouri de apreciere prietenilor și familiei. Interesant este faptul că, în unele tradiții din întreaga lume, Crăciunul nu este o sărbătoare din decembrie, ci de fapt cade pe 6, 7 ianuarie sau chiar până la 19 ianuarie.

Pe 26 decembrie, mulți oameni din America și din întreaga lume sărbătoresc Kwanzaa, o săptămână întreagă de onorare a patrimoniului african, marcat de participanți care aprind o „kinara” (nume de lumânare). Kwanzaa este sărbătorită în fiecare an din ziua de 26 decembrie până la 1 ianuarie.

Citeste si: Sărbători de iarnă 2020, în pandemie. Ce este interzis să faci de Crăciun. Decizia autorităților

Kwanzaa reprezintă șapte zile de sărbătoare, însoțite de activități ca aprinderea lumânărilor, culminând cu o mare petrecere și dăruirea unor cadouri. A fost creată de Ron Karenga și a fost prima dată sărbătorită de pe 26 decembrie 1966 până pe 1 ianuarie 1967.

Cu Revelionul se termină perioada Sărbătorilor de iarnă

Într-un final, pe 31 decembrie, toți sărbătorim Revelionul ca fiind ultima zi a anului, iar cu toții putem lasa anul 2020 în urmă, sperând la un 2021 mai blând.

Sărbătorile de iarna religioase. Calendar ortodox pentru luna decembrie

 • 1 M Sfantul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul – Dezlegare la ulei si vin
 • 2 M Sfantul Proroc Avacum; Sfantul Porfirie Kafsokalivitul; Sfanta Mucenita Miropia – Post
 • 3 J † Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica – Dezlegare la peste
 • 4 V † Sfanta Mucenita Varvara – Dezlegare la ulei si vin
 • 5 S † Sfantul Sava cel Sfintit; Sfantul Mucenic Anastasie; Sfantul Cuvios Nectarie – Dezlegare la peste
 • 6 D † Sfantul Ierarh Nicolae
 • 7 L † Sfanta Mucenita Filofteia – Dezlegare la peste
 • 8 M Sfantul Cuvios Patapie – Dezlegare la ulei si vin
 • 9 M Zamislirea Sfintei Fecioare Maria – Post
 • 10 J Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf – Dezlegare la ulei si vin
 • 11 V Sfantul Daniil Stalpnicul; Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul – Post
 • 12 S † Sfantul Spiridon al Trimitundei – Dezlegare la peste
 • 13 D † Sfantul Ierarh Dosoftei
 • 14 L Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie – Post
 • 15 M Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana – Dezlegare la ulei si vin
 • 16 M Sfantul Proroc Agheu – Post
 • 17 J Sfantul Proroc Daniel – Dezlegare la ulei si vin
 • 18 V † Cuviosul Daniil Sihastru – Post
 • 19 S Sfantul Mucenic Bonifatie; Cuviosul Grichentie; Sfantul Trifon si Cuvioasa Aglaia – Dezlegare la peste
 • 20 D Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul – Post
 • 21 L Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle – Post
 • 22 M † Sfantul Ierarh Petru Movila – Dezlegare la ulei si vin
 • 23 M Sfintii 10 mucenici din Creta – Post
 • 24 J Sfanta Mucenita Eugenia; (Ajunul Craciunului)
 • 25 V † Craciunul – Nasterea Domnului – Harti
 • 26 S † Soborul Maicii Domnului; Sfantul Nicodim de la Tismana
 • 27 D † Sfantul Arhidiacon Stefan
 • 28 L Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia
 • 29 M Sfintii 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod
 • 30 M Sfanta Mucenita Anisia – Harti
 • 31 J Sfanta Cuvioasa Melania Romana

Sărbători de iarnă 2020, în pandemie. Noi măsuri anunțate de Raed Arafat

Raed Arafat face un nou apel către români și îi roagă să respecte măsurile de protecţie în timpul sărbătorilor de iarnă. „Să vorbim deschis despre ce urmează în perioada sărbătorilor. E foarte important ca persoană fiecare ce va face, ca familie ce va face. În Bucureşti, numai în ultimele două zile, am avut număr de cazuri aproape de 2.000 două zile şi azi 1.700. Asta înseamnă o presiune care va fi asupra sistemului sanitar în următoarea perioadă.

Asta înseamnă ca toată lumea să respecte portul măştii peste tot, distanţarea, măsurile de igienă, măsurile de telemuncă sau muncă la domiciliu sau combinarea cu separarea în două grupuri a celor care merg la lucru. De sărbători, vă rog, gândiţi-vă la sănătatea dumneavoastră şi a celor din familia dumneavoastră şi a celor în vârstă. Încercaţi pe cât posibil să limitaţi întâlnirea cu cât mai mulţi oameni. Anul viitor sperăm să avem sărbători cât mai aproape de normal”, a afirmat Raed Arafat.

Citeste si: 30 de idei de cadouri ieftine pentru Sărbătorile de iarnă! Cum sa-ți dai pe spate apropiații, de Crăciun 2020, cu bani puțini

Nu sunt permise petrecerile în stradă. „Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe. Petreceri în stradă, nu. Pârtiile sunt deschise dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor, la restaurante, hoteluri, distantarea fizică”, spune Raed Arafat.

În privința colindatului de Crăciun, Raed Arafat a precizat că recomandă ca românii să nu se deplaseze din casă în casă, pentru că riscă să se îmbolnăvească. „Sfatul este evitați acest lucru, chiar dacă e o tradiție, mersul din casă în casă, mai intri în casă, mai stai un pic, riscul de infecție crește mult”, a explicat șeful DSU.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

REGULI DE REVELION 2021. Cum petrec românii noaptea dintre ani

Când se împodobeşte bradul de Crăciun 2021. Tradiții și obiceiuri de sărbători

10 rețete de vin fiert cu scorțișoară sau portocală, adunate de prin toate colțurile lumii

3 zodii vor da lovitura din punct de vedere financiar de săptămâna următoare

Veste cumplită despre TEO TRANDAFIR! Ce s-a întâmplat cu celebra prezentatoare TV. ESTE ȘOC TOTAL

„Există niște motive” Ema Uta și Alex Bodi s-au despărțit

Mărmureanu: „Urmează un cutremur uriaș!”. Când va fi lovită România de un seism înfiorător

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies