
In articol:
- Sarmale de Crăciun 2020
- Trei rețete de sarmale din zone diferite ale țării
- Sarmale moldovenești
- Ingrediente:
- Mod de preparare:
- Sarmale din Bucovina
- Ingrediente:
- Mod de preparare:
- Sarmale ardelenești
- Ingrediente:
- Mod de preparare:
Sarmalele
de Crăciun sunt un adevărat ritual pentru români. Fiecare familie încearcă să pună pe masă de sărbători gustosul fel de mâncare, devenit tradiție de-a lungul timpului. Desi este un preparat considerat tradițional românesc, el de fapt provine din Imperiul Otoman.Sarmale de Crăciun 2020
Există o mulțime de moduri de a găti sarmalele , în funcție de specificul zonei din care faci parte. În cele ce urmează, îți propunem trei rețete gustoase, pe care orice gospodină îndemânatică le poate pregăti.
Crăciunul este momentul ideal pentru a ne așeza la masă alături de familie și a savura cele mai gustoase preparate. Pe lângă rețetele clasice de sarmale de Crăciun, piftie ori cârnați de casă, prăjiturile nu lipsesc niciodată, ba chiar completează meniul de sărbătoare.
Sarmalele se prepară din Orientul Mijlociu până în Balcani și Europa Centrală.
Acestea reprezintă un preparat tradițional pentru România, care nu lipsește niciodată de sărbători.Citeste si:Când tăiem porcul în 2020. Obiceiuri și superstiții. Ce este interzis în ziua de Ignat
Preparatele asemănătoare cu sarmalele sunt dolma, gołąbki sau holishkes, iar în meniurile restaurantelor internaționale pot fi întâlnite sub numele de „cabbage rolls”. Sarmalele nu se prepară la fel, ci cu ingrediente diferite, în funcție de gusturi sau de regimul alimentar.
Trei rețete de sarmale din zone diferite ale țării
Rețeta de sarmale sună diferit în funcție de regiunea țării noastre . Bucătăresele și-au pus amprenta simțitor pe acest preparat, iar asta face ca sărmăluțele moldovenești și ardelenești să fie atât de diferite ca aspect și ca gust deopotrivă.
Sarmale moldovenești
Ingrediente:
500 de grame de carne de porc tocată
2 cepe
1 morcov
1 ardei gras rosu
200 de grame de orez
1 lingura de bulion
o ceașcă de suc de roșii
500 ml borș acru
1-2 verze murate
Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro
Citeste si: Tichete cadou pentru cei vaccinaţi? Ce bonus ar putea primi angajaţii - bzi.ro
4 linguri de ulei
mărar și pătrunjel verde
sare, piper, boia
Mod de preparare:
Primul pas e să separi frunzele devarză murată și să le clătești în apă . Curăță ceapa și toac-o mărunt înainte să o arunci într-o tigaie cu puțin ulei, până se călește și devine sticloasă. Apoi se adaugă și morcovul, iar după ce se înmoaie și acesta adaugă bulionul și lasă compoziția încă căteva minute până fierbe. Apoi se ia de pe aragaz și se lasă la răcit.
Citeste si:Sărbătorile de iarnă 2020, în pandemie. Ce este interzis de Crăciun
Într-un bol trebuie să amesteci carnea tocată cu orezul spălat și toate ingredientele călite, precum și condimentele. Se omogenizează totul și cu câte o lingură de compoziție vei umple foile de varză murată.
Este de preferat să folosești o oală de lut, în care să așezi sarmalele pentru făcut. Sub ele trebuie să așezi câteva foi de varză, crenguțe de pătrunjel, mărar și foi de dafin. Peste ele se toarnă apă și borș, cât să le cuprindă, apoi sucul de rosii.
Oala se pune pe foc la intensitate mică pentru 1-2 ore. Sarmalele se gustă după prima oră de fierbere , apoi se mai verifică de cate ori crezi că este necesar.
Sarmale din Bucovina
Ingrediente:
1 kg carne de porc tocată
1,5 căni de orez
2 cepe
100 de grame de slanina afumata
2 linguri de suc de roșii sau bulion
10 crenguțe de cimbru uscat
1 varză acră cu frunze cât mai subțiri sau frunze de viță de vie din saramură
puțina untură, în care se căleste ceapa
sare, piper, boia
Mod de preparare:
Ceapa trebuie tocată mărunt și se călește în untură până devine sticloasă. Într-un alt vas se pune carnea tocată, peste care se adaugă slănina afumată și tăiată cubulețe, ceapa și orezul bine spălat. Este momentul să condimentezi compoziția.
Citeste si:Biserica Ortodoxă, reacție vehementă privind mutarea în online a slujbelor de Crăciun
Frunzele de varză acră trebuie spălate în apă rece și vor fi umplute una câte una cu o lingură din compoziția făcută. Sărmăluțele se așează într-o oală de lut pe un pat de frunze de varză. Deasupra lor se pun iar frunze de varză, apă și puțină zeamă de lămâie. Se adaugă crenguța de cimbru, iar oala se pune pe foc la intensitate mică.
Bulionul îl vei adăuga abia după ce scade apa din oală și se lasă la fiert încă o oră. În Bucovina, sarmalele se pun în cuptor la 180 de grade Celsius sau foc mediu pentru aproximativ jumătate de oră, sau chiar mai mult.
Sarmale ardelenești
Ingrediente:
600 de grame de carne tocată mixta - porc și viță
50-100 de grame de șuncă afumată
1 ceapă
2-3 linguri de ulei
1 ceașcă orez
200 ml suc de roșii
sare, piper macinat și boabe, boia de ardei iute
mărar, cimbru
1 cană zeamă de varză murată
o varză murată pentru foi
Mod de preparare:
Ceapa tocată trebuie călită în ulei împreună cu orezul spălat bine. Într-un bol mare se pune carnea tocată pe care o amesteci cu ceapa, orezul și șunca tăiată cuburi. Vei condimenta compoziția după gust. Foile de varză se spală bine și în fiecare dintre ele se adaugă compoziție din plin.Sarmalele din Ardeal sunt cunoscute pentru mărimea lor.
Sarmalele se așează pe un pat de frunze de varză tocată, mărar, cimbru și boabe de orez. Peste ele se adaugă zeamă de varză și apă cât să le acopere. Sarmalele ardelenești se fierb circa două ore, pentru că sunt mari și au nevoie de mai mult timp să se gătească.