Scandalul dintre Sergiu Nicolaescu şi Amza Pellea! Ce a făcut marele regizor pentru a-l juca pe Mihai Viteazu

Sergiu Nicolaescu a fost unul dintre cei mai mari regizori de la noi din ţară, însă au fost multe situaţii în care maestrul a vrut să aibă roluri în propriile filme. Nicolaescu a dorit să-l joace şi pe Mihai Viteazu, însă personajul a fost interpretat de Amza Pellea.

Distribuie pe:

Autor: C.L.

fara descriere

Dezvăluirea a fost făcută de Dumitru Popescu, fost secretar al Comitetului Central, în memoriile sale. Acesta povesteşte că Sergiu Nicolaescu ar fi fost nemulţumit de alegerea lui Amza Pellea în rolul principal din filmul Mihai Viteazu şi că ar fi ameninţat că se duce chiar la Nicolae Ceauşescu.

”Venise atunci într-un suflet Titus Popovici şi, uitând chiar să-mi ureze succes, se năpustise asupra mea, implorându-mă să nu-l las pe Sergiu Nicolaescu să-şi adjudece rolul principal din Mihai Viteazul. Nu-l cunoşteam pe regizor, nu-mi amintesc dacă se remarcase până atunci cu ceva remarcabil în cinematografie, dar m-a intrigat disperarea lui Titus. De ce nu trebuia distribuit S.N. în acel rol, în ruptul capului? ”Fiindcă nu e actor”, mi-a servit scriitorul argumentul considerat de el zdrobitor. Nu m-a convins. (…)

La câteva zile, am fost chemat la Consiliul Cultural să văd probe cu mai mulţi actori în rolul domnitorului român. Mi s-a spus că aşa se obişnuieşte, iar cazul de faţă era ieşit din comun, filmul aflându-se în atenţia secretarului general. Mă rog, am asistat, de faţă şi cu şefii Consiliului, cu Titus, cu Sergiu Nicolaescu şi cu alţi cineaşti. Mi s-a părut mai dezinvolt în rol Amza Pellea. Nicolaescu avea o poză mai sugestivă, de masculinitate medievală hieratică, precum a asceţilor şi cruzilor cavaleri cruciaţi, dar îşi mişca gura rigid şi, când vorbea, obrazul îi rămânea imobil, lipsit de expresie. Toată lumea a optat pentru marele actor”,  a scris Dumitru Popescu, citat de ziarul Adevărul. 

fara descriere

Numai că, nemulţumit de alegere, Sergiu Nicolaescu a ameninţat că se va plânge premierului Ion Gheorghe Maurer, scrie mai departe Dumitru Popescu. Acesta povesteşte că s-a dus la Ceauşescu pentru a preveni să fie ”bârfit” de alţii mai întâi.

fara descriere

”Ceauşescu a izbucnit în râs, înainte de a duce eu la capăt relatarea cazului. De altfel, se vedea că nu-l iau pe nepregătite, că în mare e avizat. Râdea cu poftă, cum rar mi-a fost dat să-l văd. A scuturat apoi din cap:”Să-şi vadă de regie. Rolul să-l facă un actor”, a povestit Dumitru Popescu.

Şi aşa s-a încheiat cu ambiţia lui Sergiu Nicolaescu de a-l juca pe Mihai Viteazu. Totuşi, se pare că în câteva scene ale bătăliilor, apare în rolul lui Mihai Viteazu chiar Sergiu Nicolaescu. Şi asta pentru că, înainte de a i se ”lua rolul”, regizorul filmase mai multe scene.

A suferit mult pentru că i s-a luat acest rol, dar asta nu a afectat şi prestaţia sa ca regizor. ”Chiar dacă a pierdut rolul, nu s-a cârcotit, nu s-a duşmănit, şi-a văzut de treabă, a refăcut filmările care trebuiau refăcute şi a scos pe piaţă acest film extraordinar. Câteva secvenţe de luptă cu el în rolul lui Mihai au rămas însă şi în varianta finală. Se pot identifica la o vizionare mai atentă“, a mărturisit cascadorul Paul Fister, un apropiat al lui Sergiu Nicolaescu.
 

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate