Scandalul sexual care a cutremurat sportul romanesc nu s-a stins nici pana azi. Iolanda Balas - femeie sau barbat?

Dupa ce, in repetate randuri, presa internationala a pus sub semnul intrebarii sexul celebrei noastre campioane olimpice la atletism, o alta sportiva, Maricica Puica sustine teoria lansata de jurnalisti

Distribuie pe:

##VIDEO8959##

fara descriereFacsimil din revista LIFE, din 7 octombrie 1966, in care era dezbatut cazul Iolandei BalasIn jurul  Iolandei Balas - Sotter, una dintre cele mai valoroase atlete la nivel mondial, dubla campioana olimpica la saritura in inaltime, presa internationala a tesut o poveste cutremuratoare, care a vazut lumina tiparului in 1966, in revista americana “Life”. Atunci, jurnalistii de peste Ocean publicau un articol al carui titlu facea referire directa la sexul anumitor atlete, capul de afis tinandu-l chiar romanca Iolanda Balas. “Sunt sau nu femei aceste atlete?”, aceasta era intrebarea pe care jurnalistii si-o puneau la putin timp dupa Campionatele Europene de la Budapesta, competitie unde peste 200 de sportive au fost supuse unui control pentru stabilirea sexului.

Atunci, Iolanda Balas a lipsit de la control, motivand ca nu poate participa la aceasta competitie din cauza unor probleme medicale pe care le avea la tendonul lui Ahile, la piciorul de bataie. La 39 de ani de la acel moment, in 2005, Maricica Puica, campioana olimpica din 1984, de la Los Angeles, aflata atunci in conflict deschis cu Iolanda Balas, a scapat "porumbelul" facind o declaratie cutremuratoare despre acest caz. "In 1966, la Europenele de la Budapesta, a fost pentru prima data introdus controlul de sex. Ea (n.r. Iolanda) inca nu plecase spre Budapesta. Cineva care se afla deja acolo a comunicat in tara ca Iolanda nu trebuie sa se mai prezinte la aceste campionate deoarece a fost introdus controlul de sex. A infiat un baiat tocmai pentru a masca acest lucru", erau afirmatiile facute de Maricica Puica.

In 2009, numele Iolandei Balas a reaparut intr-o lista intocmita de cotidianul englez "The Sun" a atletelor cu organe sexuale masculine.

Cu putin timp in urma, Maricica Puica a raspuns unor intrebari adresate de WOWbiz.ro, readucand in discutie acest subiect. “Stie foarte multa lume…S-a vorbit mult timp pe tema asta…”.  Intrebata punctual care a fost motivul pentru care Iolanda Balas nu a participat la acel Campionat European, Maricica Puica a raspuns: ”Atunci a inceput sa se faca controlul de sex …. Dar lumea stie… ”. Cuvintele ei intaresc suspiciunile ca Iolanda Balas a evitat sa participe la acea competitie din cauza aparitiei controlului de sex. Contactata telefonic de WOWbiz.ro, Iolanda Balas-Sotter, foarte calma, a declarat: “Eu am crezut ca ma sunati sa ma intrebati despre distinctia primita din partea Federatiei Internationale de Atletism (n.r. Iolanda Balas a fost inclusa in Hall of Fame). Am mai spus-o si o repet, toate aceste declaratii reprezinta doar niste rautati. Totul este o prostie. Eu atunci am fost accidentata la tendonul lui Ahile, chiar la piciorul de bataie. Nu a fost un alt motiv pentru care nu am participat la Campionatele Europene”, a declarat Iolanda Balas pentru WOWbiz.ro.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate