Schimbarea la Față 6 august 2021. Ce se dă de pomană la această mare sărbătoare închinată Domnului Iisus

Schimbarea la Față 6 august 2021. Ce este bine să împarţi celor sărmani la sărbătoarea Obrejeniei.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Schimbarea la Față 6 august 2021.

Ce este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiţi, atunci când creștinii merg la biserică cu pachete pe care le împart celor sărmani. 

Schimbarea la Față a Domnului sau Obrejenia, în termeni populari, are loc pe 6 august 2021. Acest praznic înpărătesc se sărbătorește în fiecare an la aceeași dată.

Schimbarea la Față 6 august 2021. Ce se dă de pomană

Vineri, 6 august 2021, are loc sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, iar credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică cu bucate pe care preotul le sfinţeşte pentru ca ulterior, pachetele să se împartă celor sărmani.

Citeste si: Schimbarea la față 2021. Ce NU ai voie să faci pe 6 august la sărbătoarea Obrejeniei

La Schimbarea la Față a Domnului se duc la biserică fructe și legume din noua recoltă pentru ca preotul să le sfințească, iar mai apoi se dau de pomană credincioșilor veniți la slujbă.

Pe 6 august 2021, credincioşii dau de pomană fructe de sezon, mere, prune, pepene, struguri și colivă, în mod special, dar și pachete cu preparate din icre și pește, dat fiind că deși sărbătoarea a picat în Postul Sfintei Marii se dă dezlegare la pește, ulei și vin.

Important de reținut este ca orice împărţiţi trebuie să fie sfinţit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

Schimbarea la față 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 august pentru sufletele celor adormiţi
Schimbarea la față 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 august pentru sufletele celor adormiţi[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum și-a dat seama Monica Anghel că e infectată cu Covid, deși avea vaccinul făcut?- bzi.ro

Schimbarea la Față 2021. Dezlegare la pește

La sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului se dă dezlegare la pește, dat fiind că evenimentul se petrece în Postul Adormirii Maicii Domnului, care a început pe 1 august 2021 și durează până pe 14 august. 

De asemenea, Schimbarea la Față a Domnului este singura zi din post în care se poate mânca pește. Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea post din cele patru de peste an, dar și postul cu cele mai puține dezlegări la pește.

Postul Adormirii Maicii Domnului precede sărbătoarea cu același nume, care se celebrează în fiecare an la data de 15 august.

Citeste si: Schimbarea la Față 6 august 2021. Mare sărbătoare cu dezlegare la pește și cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Schimbarea la față 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 august pentru sufletele celor adormiţi
Schimbarea la față 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 august pentru sufletele celor adormiţi[Sursa foto: PixaBay]

Schimbarea la Față 2021. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Obrejeniei

Schimbarea la Față a Domnului NU trebuie să te prindă certat cu aproapele tău. Cine se ceartă în această zi de sărbătoare atrage ghinionul asupra sa: “De Probejenie, indiferent că e băiat, bărbat, fată, femeie, se ferește de a se ocărâ unul cu altul, căci tot anul nu trăiește decât în sfadă cu alții”, relatează traditii-superstitii.ro.  

Strugurii, merele, prunele și alte fructe de sezon NU se pot gusta înainte de această zi. Gustatul primei boabe de strugure se face după un ritual din care nu lipsește formula de consacrare pronunțată cu voce tare: “Boabă nouă în gură veche!”

Obejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este zi de odihnă, NU se muncește la câmp sau prin case fiindcă altfel te îmbolnăvești și atragi relele.

Ca și la alte sărbători, în ziua Schimbării la Față a Domnului, NU se spală, nu se calcă și nu se mătură în casă.

Citeste si: Schimbarea la Față 2021, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se țin pe 6 august de Obrejenie

Schimbarea la față 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 august pentru sufletele celor adormiţi
Schimbarea la față 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 august pentru sufletele celor adormiţi[Sursa foto: PixaBay]

Schimbarea la Față 2021. Cea mai puternică rugăciune

Dumnezeul meu, cred întru Tine şi mă rog Ţie, în­tă­reşte-mi credinţa! Te iubesc, dar sporeşte-mi dra­gos­tea! Mă pocăiesc, dar fă-mi căinţa să prisosească! Te slăvesc ca pe întâiul meu Început! Te doresc ca pe cea mai înaltă dorinţă a mea! Îţi mulţumesc, ca Bine­fă­că­torului meu celui veşnic! Te chem ca pe puternicul meu Apărător. Dumnezeul meu, binevoieşte şi povăţuieşte-mă cu în­ţe­lepciunea Ta, călăuzeşte-mă cu dreptatea Ta, mân­gâie-mă cu milostivirea Ta, apără-mă cu pute­rea Ta. Îţi închin, o, Dumnezeule, gândurile, faptele, sufe­rin­ţele mele, ca în viitor să mă gândesc la Tine, să gră­iesc de Tine, să lucrez după voia Ta, să sufăr pentru Tine. Doamne, eu voiesc ceea ce voieşti Tu, pentru că Tu voieşti să mă supun voii Tale şi făgăduiesc să fac tot ceea ce voieşti Tu. Te rog, cu umilinţă, luminează-mi mintea, oţe­leş­ te-mi voia, curăţeşte-mi trupul şi sfinţeşte-mi sufletul! Dumnezeule Preabun, ajută-mă să mă curăţesc de greşelile trecute, să biruiesc ispitele viitoare şi să lucrez cuvenitele virtuţi. Umple inima mea de dragoste pentru bunătatea Ta, de ură pentru greşe­lile mele, de râvnă pentru binele aproapelui şi de defăimare pentru de­şer­tăciunile lumii. Fă-mă să fiu supus mai-marilor mei şi cu­ dragoste către cei mai mici, credincios prietenilor şi iertător vrăjmaşilor mei. Vino, Atotputernice, întru ajutorul meu, ca să bi­ru­iesc cele şapte păcate de căpetenie, care sunt pricina tu­tu­ror păcatelor. Să biruiesc adică: mân­dria, prin sme­re­nie creştinească; iubirea de argint, prin milostenie; invidia, prin dragoste şi bucurie pentru binele aproa­pe­lui; desfrânarea, prin înfrâ­nare şi curăţie; lăcomia, prin cumpătare; mânia, prin răbdare; lenea, prin băr­bă­ţie creştinească. Asemenea să biruiesc şi toate cele­lal­te păcate şi patimi ce izvorăsc din acestea. Şi-mi dă virtuţile creştineşti: credinţa, nădejdea şi dragostea. Dumnezeul meu, fă-mă înţelept întru lucrările mele, curajos în primejdii, răbdător în nenorociri şi smerit în propăşire. Nu mă lăsa să uit vreodată a fi cu lua­re amin­te la rugăciuni şi în biserică, cumpă­tat la masă, repede la împlinirea datoriilor şi statornic în hotărâri. Doamne, insuflă-mi grija să am totdeauna conştiinţă dreaptă, înfăţişare cuviin­cioasă, vorbire folositoare şi purtare în bună rânduială. Dă-mi harul Tău, ca să mă deprind a-mi stăpâni tot­dea­una patimile, a mă învrednici de darurile Tale, a pă­zi legea Ta şi a dobândi mântuirea. Dumnezeul meu, fă să cunosc cât de mici sunt bunătăţile pămân­teşti şi cât de mari sunt cele cereşti, cât de scurt este tim­pul aces­tei vieţi şi cât de nemărginită este veşni­cia. Aju­tă-mi să fiu întot­deauna gata de moarte şi să mă cu­tre­mur de ju­de­cata Ta, să scap de chinurile cele veşnice şi să do­bân­desc raiul prin Iisus Hristos, Domnul nostru. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Schimbarea la Față 6 august 2021, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă la marea sărbătoare de astăzi

Schimbarea la Față 6 august 2021. Cea mai puternică rugăciune care se citeşte la sărbătoarea din Postul Adormirii Maicii Domnului

Schimbarea la Față 6 august 2021. Mare sărbătoare cu dezlegare la pește și cruce roșie în Postul Adormirii Maicii Domnului

Horoscop Zilnic Duminică 26 Septembrie 2021: Gemenii vor face anumite schimbări majore

O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies