Schimbări importante pentru HoReCa de la 1 ianuarie 2023. Ce prevăd ultimele modificări aduse Codului Fiscal

Ce schimbări va suferi domeniul HoReCa din 2023. Ce se întâmplă cu impozitul specific.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Schimbări importante pentru HoReCa de la 1 ianuarie 2023. Ce se va întâmpla cu restaurantele, hotelurile și firmele din sectorul HoReCa începând cu prima zi a anului viitor.

Patronii vor trebui să aleagă dacă trec la impozit pe venitul microîntreprinderii sau la impozit pe profit. Citește mai multe detalii.

Schimbări importante pentru HoReCa de la 1 ianuarie 2023

Regulile de impozitare aplicate microîntreprinderilor din domeniul HoReCa se modifică din ianuarie 2023. Mai exact, dispare impozitul specific pe suprafața de servire, iar societățile trebuie să analizeze regimul fiscal mai favorabil pentru nevoile lor: impozit pe profit sau pe cifra de afacere.

modificari fiscale horeca 2023

Ce se întâmplă cu impozitul specific în domeniul HoReCa 2023

[Sursa foto: Pexels]

Așadar, regimul de impozitare devine opțional și scade pragul de încadrare de la 1.000.000 la 500.000 de euro. Odată cu modificările Codului Fiscal, se restricționează accesul la regimul de impozitare pentru firmele care realizează profituri de consultanță și management cu o rată mai mare de 20% din veniturile totale. O altă reglementare se aplică acționarilor care dețin 25% din valoarea titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.


Citeste si: Modificări Cod Fiscal 2022. Cu cât va crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie 2023

Citeste si: „Știam că nu mă lasă să port nici tocuri!” Cum i-a ars hainele fostul soț, Mamei Geta- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul făcut de Andreea Marin, după 5 ani de relație cu Adrian Brâncoveanu: „Nu am regrete deloc”. Ce decizie a luat fosta „Zână a Surprizelor"..- bzi.ro

Impozitul specific pentru sectorul HoReCa va fi eliminat

Impozitul specific activităților din HoReCa va fi eliminat de la 1 ianuarie 2023, după doar 5 ani de la apariție, întrucât au apărut incertitudini legate de modul de aplicare al acestuia. Companiile din industria ospitalității au șansa de a opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau pentru aplicarea impozitului pe profit.

Regimul de microîntreprindere este plafonat la 500.000 de euro cifră de afaceri, însă pentru HoReCa nu se aplică această limită. Așadar, companiile pot opta pentru plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri, ocazia fiind pe avantajul companiilor cu venituri mari.

modificari fiscale horeca 2023

Modificări fiscale ianuarie 2023

[Sursa foto: Pexels]

Companiile care doresc schimbarea regimului fiscal trebuie să treacă printr-o analiză, care să aibă în vedere existența pierderilor fiscale, impozitul cu reținere la sursă ce ar putea fi datorat și Redevențele și a Tratatelor de evitare a dublei impuneri sau aplicabilitatea regulilor privind prețurile de transfer.

Citeste si: Ce loc de muncă e plătit cu 8.000 de lei în România, fără studii: "Poate câştiga în România cât câştigă în străinătate" EXCLUSIV

Ce modificări fiscale intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

 • Impozitul pe dividende plătit de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române este 8% și se achită la bugetul de stat până pe data de 25 a lunii următoare. Se păstrează scutirea de impozit dacă beneficiarul dividendului deține mai mult de 10% din titlurile de participare la plătitorul de dividend, pentru o perioadă mai mare de 1 an.
 • Impozitul pe venitul din dividende distribuit persoanelor fizice este 8%, aplicabil prin stopaj la sursă, impozitul fiind final. Impozitul pe dividende achitate persoanelor nerezidente este tot 8%.
 • Se păstrează actualele reglementări privind diurna acordată salariaților, venit neimpozabil la nivelul de 2,5 ori cel stabilit pentru instituții publice, fără a depășii plafonul de 3 x salariul brut de încadrare.
 • Crește salariul ce beneficiază de deducerea de bază la determinarea impozitului pe venit al persoanei fizice
 • Scade plafonul de impozitare prin tranșe de venit la suma de 25.000 euro, pentru contribuabilii persoane fizice ce desfășoară activități independente impozitate prin normă de venit.
 • La impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, se elimină cota forfetară de cheltuieli de 40%, astfel că venitul impozabil este venitul brut.
 • Pentru persoane fizice ce desfășoară activități și realizează venituri extrasalariale, se introduce un plafon superior ca bază de calcul pentru asigurările sociale obligatorii și contribuția la sănătate de 24 de salarii minime brute.
 • Regimul microîntreprinderii se modifică fundamental.
 • Crește cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant și de catering, precum și pentru activitățile de cazare hotelieră.
 • Băuturile nealcoolice conțin adaos de zahăr vor aplica o cotă de TVA de 19%, în loc de 9% cum este în prezent.
 • Scade plafonul valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale către persoane fizice, respectiv de la 700.000 lei la 600.000 lei, exclusiv TVA, concomitent cu limitarea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția de către orice persoană fizică, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, a unei singure locuințe.


surse: hotnews.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

"Ne apropiem de o potențială recesiune". Va putea statul să-și compenseze golul de la buget cu noul Cod Fiscal? Specialiștii explică | EXCLUSIV

9 idei pentru afaceri de succes fara investitii mari

Curs valutar BNR, vineri, 7 octombrie 2022. Cât costă astăzi un EURO?

Urmează o perioadă cu multe lacrimi în viața zodiilor. 4 nativi vor plânge de fericire, alte 3 zodii să aibă grijă

Se reduce perioada de suspendare a permisului auto! Ce dovadă trebuie să prezinte șoferii

„Poate asta e ultima dată” Getuța Sterp cu ochii în lacrimi înainte de nuntă

Fetele lui Dinu Patriciu, război câștigat împotriva fratelui vitreg. Miza: o vilă de un million de euro

Reghecampf, situație din ce în ce mai dificilă – Antrenorul este la un pas să își piardă slujba, din nou

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies