Scurtă istorie a jocurilor de noroc - de la civilizațiile antice și până la comunitățile online

Jocurile de noroc nu reprezintă doar o încercare individuală de a obține un câștig consistent, ci pot avea și o puternică însemnătate socială, ce s-a identificat cu aceste activități încă din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. 

Distribuie pe:

Autor: A.N.C

Scurtă istorie a jocurilor de noroc - de la civilizațiile antice și până la comunitățile online


In articol:

Ideea de “entertainment” este mai mult sesizabilă în marile săli de jocuri din întreaga lume, iar destinații precum Las Vegas, Atlantic City, Singapore sau Macau atrag anual milioane de turiști, ce vin să își încerce norocul la mesele de joc, dar să și simtă în același timp pe propria lor piele atmosfera unui cazino de prestigiu. 

Însă jocurile de noroc nu au început nici cu ridicarea orașului-simbol din Nevada, nici cu deschiderea din 1863 a celebrului cazino din Monte Carlo. Povestea acestora începe din Antichitate, așadar, citește până la final acest articol pentru a afla istoria interesantă a jocurilor de noroc: 

Jocurile de noroc în Antichitate 

Primele atestări ale jocurilor de noroc datează încă din zilele primelor civilizații Antice. Aceste activități erau adresate doar celor mai privilegiați oameni din clasele superioare ale societății. Elitele obișnuiau să joace zaruri, jocuri de cărți și chiar să parieze pe evenimente “sportive”, precum luptele cu gladiatori. În secolul 10 î.Hr., chinezii inventează un joc ce avea să devină popular în întreaga lume, după ce calculatoarele au devenit accesibile maselor: Mahjong. În păturile de sus ale societății romane, camăta din jurul pariurilor sportive reprezenta un obicei firesc al acelor timpuri, iar “ponturile” privind meciurile din arenă, dintre doi sau mai mulți gladiatori, se recompensau pe măsură. 

Coloniștii - primii ambasadori ai jocurilor de noroc în America

Aristocrații francezi obișnuiau să își petreacă serile jucând “vingt et un” (trad. “douăzeci și unu), adică celebrul joc de cărți Blackjack, acesta marcând începerea perioadei în care jocurile de noroc au căpătat o puternică importanță socială, în mai toate societățile europene. După o perioadă, aristocrații descopereau plăcerea jocului de poker, iar mai târziu, ruleta devenea marea atracție din saloanele acelor timpuri. Odată cu expedițiile de colonizare, jocurile de noroc au ajuns pe cele mai îndepărtate teritorii de pe Glob. Coloniștii le-au dus cu ei peste Ocean, iar popularitatea jocurilor de noroc a explodat peste noapte.

Atmosfera unică din saloanele secolului XIX

Primele “slot machines” au apărut în saloanele americane din secolul XIX, cele care au pregătit terenul pentru apariția primelor cazinouri stradale de peste Ocean. Tot în aceste locuri în care socializarea, spectacolul și jocurile generau o atmosferă unică, se mai jucau și ruletă, zaruri (craps) sau Blackjack. Succesul acestor saloane, alături de alți factori precum creșterea nivelului de trai și căutarea altor moduri de petrecere a timpului liber, au dus la apariția primelor cazinouri. 

Chiar dacă la începutul secolului XX, în SUA era interzisă practicarea jocurilor de noroc, anul 1931 a reprezentat un moment decisiv pentru viitorul acestora. În acel an, statul Nevada promulga o serie de legi ce permiteau practicarea jocurilor de noroc, sub o serie de condiții stricte, dar și ridicarea unor stabilimente dedicate acestor activități. Această schimbare de paradigmă a favorizat nu doar apariția primelor cazinouri legale din America, ci și ridicarea de la 0 a uneia dintre cele mai importante destinații de pe Glob, în materie de cazinouri: Las Vegas.   

Cazinourile online din zilele noastre 

Astăzi, internetul este o resursă pe cât de importantă, pe atât de accesibilă. De aceea, expansiunea în mediul online a jocurilor de noroc nu a reprezentat decât o continuare firească a unei istorii cu un puternic impact pentru interacțiunile umane. 

În aeroport, în parc, la cafenea sau chiar în confortul propriului cămin, jucătorii au acces instant la cele mai populare jocuri de cazino, precum și la o mulțime de jocuri noi, cu o interfață grafică uimitoare și multe suprize ce îi așteaptă după doar câteva click-uri. (Descoperă aici lista cu jocuri de casino Betano!

În orice moment al zilei, utilizatori din întreaga lume accesează opțiunile de joc ale cazinourilor online, bucurându-se de experiențe unice de joc, oriunde pot avea acces la o conexiune buna la o rețea de internet. 

Istoria jocurilor de noroc începe în Antichitate și continuă astăzi cu jocurile de cazino online. Însă din cele mai vechi timpuri și până astăzi, componenta socială din spatele acestora a  rămas neschimbată, în timp ce lista cu jocuri online continuă să crească, spre satisfacția jucătorilor din întreaga lume. 


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate