
In articol:
- 106 ani de la nașterea marelui artist Gică Petrescu
- Gică Petrescu carieră
- Gică Petrescu, distrus de moartea soției sale, Cezarina Moldoveanu
- Florin Chilian: „Gică Petrescu a murit în mizerie”
Celebrul Gică Petrescu s-a născut la data de 2 aprilie 1915, la Bucureşti.
Tatăl său era contabil la Poştă, cu studii superioare la Geneva, iar mama sa era casnică, crescută la Paris. Fiul lor avea să devină cel mai iubit si cel mai popular cântăreţ al românilor, supranumit de generaţii la rând „nemuritorul Gică”.106 ani de la nașterea marelui artist Gică Petrescu
În copilărie, tatăl său îi face cadou un gramofon, la care Gică Petrescu asculta muzică uşoară de când se trezea și până noaptea târziu. Crescut într-un mediu intelectual, artistul a studiat de mic, sub îndrumarea mamei şi apoi cu profesori specializaţi.
Gică a ajuns cântăreţ datorită tatălui său, care l-a încurajat să renunţe la Facultatea de Drept şi să se dedice muzicii.
Deşi n-avea note rele, părintele său şi-a dat seama că n-avea nicio noimă ca fiul său să-şi tocească coatele pe băncile şcolii. „Decât să ajungi un avocăţel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică. Un strop de talent,n-o sa-l înveţi la seminar, în nicio facultate. Cultivă-l şi foloseşte-te de el!”, i-a zis Dumitru Petrescu.Deşi lipsit de experienţă, Gică era pregătit pentru orice situaţie, chiar şi pentru cea în care n-ar fi avut cine să îl acompanieze.
Gică Petrescu carieră
La 18 ani, Gică Petrescu cânta de ceva vreme într-o formatie studențească. A fost remarcat de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la postul national de radio, unde maestrul și-a facut debutul oficial în industria muzicală.
„M-a luat la radio (atunci radioul era pe Ştirbei Vodă, nu pe Berthelot) să găsească dacă am «viza», adică dacă vocea mea este bună de înregistrat. Şi a găsit. «Puştiule, ţine-te de muzică», mi-a zis, şi m-am ţinut de ea. Am făcut şi eu Conservatorul «Elvira Popescu», vreme de patru ani. Am studiat vioara şi chitara. Cântam la Athénee Palace între 5 şi 7, la matineu”, își amintea Gică Petrescu.
În tinerețe a cântat la baluri și a susținut concerte de estrada, iar în perioada 1937-1939, a cântat alături de orchestrele Radu Ghinda și Dinu Șerbănescu, la Cazinoul din Sinaia.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Într-o carieră de peste 70 de ani, Gică Petrescu a lansat peste o mie de cântece de petrecere și romanțe. El a fost comparat de multe ori cu Maurice Chevalier sau Frank Sinatra și este unul dintre puținii cântăreți care au înregistrat pe toate suporturile: disc de ebonită (78 rpm), de vinil, casetă audio și CD.
Gică Petrescu, regretatul cântăreț
În perioada se de glorie, Gică Petrescu a avut angajamente la teatrele „Alhambra”, „Gioconda” și „Boemă” (din 1940), la grădina Savoy, sub conducerea lui Ion Vasilescu, și la "Teatrul C. Tănase" (din 1944). După Revoluție, el a lansat o serie de CD-uri: „Cu paharelu' după mine”, „Eternul Gică” și „Greatest Hits”, considerate lecții de onestitate profesională.
Radiodifuziunea Română i-a decernat în anul 2001 premiul „Interpretul care a dus muzică românească în mileniul III”. La „MTV Romanian Music Awards 2004”, Gică Petrescu a primit premiul pentru întreagă carieră, „Life Time Award”.
Gică Petrescu, distrus de moartea soției sale, Cezarina Moldoveanu
Muzica n-a fost unica dragoste a lui Gică Petrescu, pentru că în 1955 interpretul se înfăţişa la oficiul stării civile la braţ cu o brunetă. Era Cezarina Moldoveanu, absolventă de Conservator şi Medicină. Din clipa în care tânăra a hotărât să-i fie alături la bine şi la greu, Gică a fost cel mai fericit.
„El nu mergea nicăieri fără ea. Erau nedespărţiţi şi – dacă mă întrebaţi – părerea mea e că ea îi era superioară lui Gică. Dar s-au iubit foarte mult. S-au întâlnit la Teatrul de Revistă, unde era Cezarina în tinereţe... o femeie frumoasă! De-altfel, nu aveai ce să cauţi la Revistă dacă nu arătai ca o Miss“, spunea Viorel Cosma.
Cezarina Moldoveanu, soția regretatului Gică Petrescu
În 1989, în noaptea dintre 30 august spre 1 septembrie, în urma unui stop cardiac, moare soţia artistului, Cezarina Moldoveanu, și o dată cu ea moare și o parte din Gică Petrescu. O perioadă nu mai urcă pe scenă şi nu mai are apariții pe micul ecran.
În 1993-1995, apare cartea biografică „Viaţa şi cântecele lui Gică Petrescu”, scrisă de compozitorul şi muzicologul George Sbârcea, având ca bază de documentare caietele şi albumele, afişele şi fotografiile strânse de tatăl artistului. La 84 de ani, semnează un contract de înregistrare a 3 CD-uri cu cele mai dragi melodii cântate în toată cariera sa.
În 2003, pe 5 mai primeşte la Palatul Cotroceni „Steaua României în grad de cavaler”, însă în perioada apare tot mai rar în public. Bolnav, Gică Petrescu se autoizolează într-o singurătate în care admite doar 4-5 prieteni foarte apropiaţi.
Într-o zi de duminică, pe data de 18 iunie 2006, ora 18.00, în cadrul galei „Premiile muzicale Radio România Actualități” a fost programat și un premiu special („Cântecul e viața mea”), dedicat lui Gică Petrescu. Cântărețul a murit chiar în dimineața aceleiași zile. Corpul său a fost depus, pentru trei ore, în foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, unde sute de oameni au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu. Ulterior a fost dus la capela din Cimitirul Bellu, unde a și fost înmormântat cu onoruri militare.
Florin Chilian: „Gică Petrescu a murit în mizerie”
Florin Chilian, din funcția de preşedinte al Asociaţiei Române pentru Artişti Interpreţi sau Executanţi (ARAIEX), susţinea că marele artist Gică Petrescu a murit având multe datorii, din cauza CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi), care i-ar fi încasat toate sumele cuvenite din drepturile de autor.
Potrivit spuselor lui Florin Chilian, maestrul Gică Petrescu nu este singurul artist care a avut de suferit din cauza CREDIDAM. „ Acest organism, CREDIDAM, se face responsabil de moartea în mizerie a multor artişti de valoare, cel mai bun exemplu fiind Gică Petrescu. Pentru el, CREDIDAM a încasat foarte mulţi bani, însă cei de acolo nu şi-au găsit trei minute să-l sune pentru a-l anunţa să vină să-i ridice”, a declarat Florin Chilian pentru ziarul Ring.