Se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, cel mai mare pictor român și fondatorul picturii române moderne

Nicolae Grigorescu este considerat fondatorul picturii române moderne şi un simbol național.

Autor: Ioana Enache

In articol:

Se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu. Pictorul s-a născut la 15 mai 1838, la Pitaru, judeţul Dâmboviţa, fiind al şaselea copil al lui Ion Grigorescu, de profesie notar şi al Ruxandrei Grigorescu – croitoreasă.

184 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu

Pe 15 mai 2022, se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Grigorescu. Nicolae Grigorescu este considerat fondatorul picturii române moderne şi un simbol național.

Când împlinește 10 ani, Grigorescu intră ca ucenic la atelierul pictorului ceh Anton Chladek – considerat un excelent portretist, unde învaţă să picteze icoane.

În anul 1850, iese din ucenicie, şi începe să picteze acasă iconiţe pe care mai apoi le vindea pe la târguri, fiind pregătit să devină unicul susţinător al familiei.

În anul 1853, la doar 15 ani, pictează mai multe icoane pentru biserica din Băicoi şi pentru Mănăstirea Căldăruşani, opere care în opinia criticilor se remarcă printr-o experienţă artistică inimaginabilă pentru o vârstă atât de fragedă.

Citeste si: Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, cel mai mare pictor român și fondatorul picturii române moderne

Se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, cel mai mare pictor român și fondatorul picturii române moderne

[Sursa foto: wikipedia.com]

Plecarea lui Grigorescu la Paris

La 20 septembrie 1861, Nicolae Grigorescu pleacă la Paris, bursa obţinută fiind de 260 de galbeni.

A locuit mai întâi la la hotelul Corneille apoi în Cartierul Latin şi a intrat la Şcoala de Belle-Arte, frecventând atelierul lui Sebastien Cornu, unde este coleg cu Renoir şi unde va studia desenul şi compoziţia.

Citeste si: Evenimente 15 mai. Semnificații istorice pentru ziua de 15 mai

În toată perioada petrecută la Paris, Grigorescu a realizat o serie de copii după vechii maeştrii ai picturii, urmare a numeroaselor sale vizite la Muzeul Luvru.

Însă, vocaţia sa de peisagist, îl atrage către el Şcoala de la Barbizon, aflată într-un sat celebru în acele timpuri prin arta înnoitoare a unor artişti precum Jean-François Millet şi Théodore Rousseau, stabiliţi chiar aici.

Nicolae Grigorescu este în topul celor mai bine vânduți pictori

În anul 2016, Nicolae Grigorescu a fost cel mai bine vândut pictor, în România, şapte dintre tablourile sale fiind vândute la licitaţii cu suma totală de 465.091 de euro. Tabloul ”Ţărăncuţe (De la fântână)”, de Nicolae Grigorescu, a stabilit un nou record pe piaţa de artă din România, fiind adjudecat la o licitaţie aniversară pentru suma de 320.000 de euro.

Citeste si: 118 ani de la nașterea lui Salvador Dali. 10 lucruri pe care nu le știai despre celebrul pictor. După chipul său s-au făcut măștile pentru serialul „La casa de papel”

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai vânduţi pictori se află Nicolae Tonitza, cu 20 de tablouri vândute, şi o valoare cumulată de 311.043 de euro, iar pe locul al treilea se află Ion Ţuculescu, cu opt tablouri vândute la licitaţii şi o sumă totală de 272.447 de euro.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

118 ani de la nașterea lui Salvador Dali. 10 lucruri pe care nu le știai despre celebrul pictor. După chipul său s-au făcut măștile pentru serialul „La casa de papel”

Pictura pe numere cu pisici, o activitate deopotrivă relaxantă și amuzantă

Se împlinesc 49 de ani de la moartea lui Pablo Picasso. Epoca unui mare artist

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ZELENSKI S-A SINUCIS! Vestea cumplită despre președintele Ucrainei. Ce s-a întâmplat, de fapt

Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam

Putin e terminat! Urmează o înfrângere dezastruoasă în Ucraina. Ce îl așteaptă în următoarele luni pe liderul de la Kremlin

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies