Se împlinesc 26 de ani de la moartea lui Emil Cioran, supranumit „filosoful disperării”

Pe data de 20 iunie se împlinesc 26 de ani de la moartea scriitorului Emil Cioran!

Emil Coran comemorare
Emil Coran, filosof
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Gânditorul român Emil Cioran este unul dintre cei mai apreciați filosofi din secolul trecut și a devenit un obiect de studiu şi de admiraţie pentru pesimismul său care a lăsat să iasă la lumină o nouă viziune asupra vieții, diferită de cea existențialistă.

El a murit la vârsta de 84 de ani, pe data de 20 iunie, în anul 1995, la Paris. 

Emil Cioran familie și studii

Emil Cioran a fost un filozof şi scriitor român stabilit în Franţa. El s-a născut la  8 aprilie 1911, la Rășinari, județul Sibiu, și se trăgea dintr-o familie din nobilimea transilvană. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox şi consilier al Mitropoliei din Sibiu, iar mama sa, Elvira Cioran, era originară din Veneţia de Jos, de lângă Făgăraş și era fiica lui Gheorghe Comaniciu, de profesie notar, care fusese ridicat de autorităţile Austro-Ungare la rangul de baron.

Citeste si: Emil Cioran, un om al contrastelor: „Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie!” Operele filozofului român

Emil Cioran păşeşte în clasa I la şcoala generală din satul natal, aceeaşi unde avea să înveţe şi Octavian Goga, pe parcursul primelor clase dovedindu-se „deplin corespunzător“ la purtare morală şi „distins“ la religie şi morală, citire, scrierea corectă, gramatică, aritmetică-geometrie, fizică-chimie şi celelalte.

Emil Coran comemorare
Emil Coran

Continuă învăţătura la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, una dintre şcolile de elită ale oraşului. În liceu, Cioran se dovedeşte deosebit de silitor, cu calificativele „foarte bine“ la religie, limba română, franceză, istorie, geografie, ştiinţe naturale şi desen şi „bine“ la germană, matematică, muzică şi restul.

La vârsta de 17 ani, Emil Cioran continua studiul filozofiei la Universitatea din Bucureşti.

El a fost un gânditor pasionat de istorie, pe care o cunoaştea bine din vastele sale lecturi şi mai ales din autorii şi memorialiştii perioadelor de decadenţă.

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Bun cunoscător al limbii germane, a studiat în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, şi mai ales pe Friedrich Nietzsche. Încă din tinereţe a arătat înclinaţie spre agnosticism, apărându-i evidentă „incovenienţa existenţei”.

În timpul studenţiei a fost în mod deosebit influenţat de lectura lui Georg Simmel, Ludwig Klages şi Martin Heidegger, precum şi de filozoful rus Lev şestov, care situase întâmplarea în centrul sistemului său de gândire.

Emil Cioran opere

În 1933 obţine o bursă, care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin, unde intră în contact cu Nicolai Hartmann şi Ludwig Klages. Prima lui carte apărută în 1934 în România, Pe culmile disperării, a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi şi premiul Tinerilor Scriitori Români. Un an mai târziu îi este publicată „Cartea amăgirilor“, urmată de „Schimbarea la faţă a României“ – în 1936 şi „Lacrimi şi sfinţi“ – în anul 1937.

Citeste si: S-au împlinit 141 de ani de la naşterea lui Tudor Arghezi, poetul secolului al XX-lea

Câteva teme mari străbat opera lui Emil Cioran: contingenţa fiinţei umane, păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârşitul civilizaţiei, ameninţarea Răului, refuzul consolidării prin credinţă, obsesia absolutului, viaţa ca expresie a exilului metafizic al omului.

Revenit în ţară în 1936, devine timp de un an profesor de filosofie la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov, fără însă să fie atras de această latură pedagogică. De altfel, acesta le spunea studenţilor să nu înveţe, fiindcă filosofia nu trebuie învăţată, ci trebuie judecată.

Emil Cioran și Simone Boue, femeia care nu i-a devenit soție niciodată

În anul 1937, obţine o bursă a Institutului Francez din București şi pleacă la Paris, şederea sa aici prelungindu-se până în 1944. Cinci ani mai târziu, o cunoaşte chiar la cantina studenţească, când lua masa, pe Simone Boué, cea care, fără a-i fi fost soţie în acte, i-a stat alături până la plecarea în eternitate. Se spune că Simone Boué este cea care, de fapt, a adus un real echilibru în viaţa lui Emil Cioran.

Citeste si: Cine a fost Mihail Sadoveanu. Viața și operele prozatorului român

În această perioadă începe să scrie „Îndreptar pătimaș”, ultima sa carte în limba română, încheiată în 1945, în acelaşi an Cioran stabilindu-se definitiv în Franța, în Cartierul Latin din Paris, unde a trăit ca apatrid după retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste.

În anul 1949, îi apare „Précis de décomposition“ („Tratat de descompunere“), prima sa carte în limba franceză, la Editura Gallimard, care va publica apoi majoritatea cărţilor sale. Volumul îi aduce în anul 1950 Premiul Rivarol, singurul pe care îl va mai primi, refuzând ulterior toate distincţiile şi premiile care aveau să îi fie acordate (între care Sainte-Beuve, Combat şi Nimier), dar şi remuneraţii de mii de franci.

Emil Cioran a murit la vârsta de 84 de ani

În ultimii ani ai vieţii, Emil Cioran este chinuit de Boala Alzheimer şi este internat la Spitalul Broca, un centru renumit din Paris, unde Simone Boué, partenera sa de viaţă, îl vizitează zilnic, îl îngrijeşte şi îi este alături până în ultima clipă. Emil Cioran a murit la 20 iunie 1995, la vârsta de 84 de ani, şi este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Citeste si: S-au împlinit 150 de ani de la nasterea lui Nicolae Iorga, „Voltaire al românilor”

Lada cu manuscrise şi documente lăsate de Emil Cioran în grija părinţilor la plecarea la Paris în 1937 a ajuns peste ani în strada Dealului din Sibiu, pentru ca mai apoi să fie adjudecată, pentru 36.000 de euro, de Laurence Tacou, fiica lui Constantin Tacou, unul dintre bunii prieteni ai lui Cioran. Ulterior colecţia a fost cumpărată, cu 507.500 de euro cu tot cu taxe, la licitaţie, de omul de afaceri de origine română, George Brăiloiu, care a donat-o Academiei Române.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Gabriela Firea, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”: „V-a amenințat Liviu Dragnea cu moartea?”

Cel mai bun mod de a usca rufele, pentru ca acestea să rămână impecabile

Noi măsuri de la 1 august 2021. Masca de protecție a rămas obligatorie

Horoscop Zilnic Luni 26 Iulie 2021: Taurii reuşesc să termine un proiect foarte important, Peştii sunt foarte activi şi reuşesc să se ocupe de foarte multe lucruri

Germania trimite o undă de şoc în Europa! Vor fi peste 100.000 de cazuri zilnice. Nu mai avem scăpare

BOMBA! Barbatul cu care a fost prinsa Andreea Mantea! E cutremur in showbiz

Gata! A început noua eră. Certificatul de vaccinare îți dă prioritate în magazine și la alți furnizori

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies