Se schimbă banii! Prima bancnotă cu chipul unei femei va fi pusă în circulație din această toamnă

Începând cu septembrie 2021, se schimbă banii. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de europarlamentarul Corina Crețu.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Este un moment care va rămâne în istoria țării! Vom avea pentru prima dată o femeie pe o bancnotă! Banca Națională a României a anunțat acest lucru în urmă cu ceva timp, dar, din diverse motive, momentul a fost amânat timp de un an și jumătate.

Totuși, din această toamnă, bancnota de 200 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu ar putea fi pusă în circulație. Europarlamentarul Corina Crețu este cea care a făcut acest anunț! 

Banconta cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

Banconta cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

[Sursa foto: Facebook / Corina Crețu ]

Premieră pentru România! Va fi pusă în circulație prima bancnotă cu chipul unei femei

Janinei Nectara i se datorează această inițiativă. Ea a dat startul campaniei „Femei pe bancnote” prin care a convins Banca Națională a României să lanseze bancnota de 200 de lei, celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.  Proiectul inițiat de aceasta este un pas important pentru recunoașterea contribuției femeilor în diferite momente cheie ale istoriei țării noastre. 

Corina Crețu a comis totuși o eroare în anunț, vorbind de bancnota de 20 de lei, cum trebuia să se lanseze inițial, în loc de bancnota de 200 de lei. Cu toate astea a ales să nu editeze postarea, deși i s-a atras atenția în comentarii.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania „Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.  Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european ”, a scris Corina Crețu, pe Facebook, în urmă cu o zi. 

Corina Crețu și Janina Nectara

Corina Crețu și Janina Nectara

[Sursa foto: Facebook / Corina Crețu ]

Bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoriu trebuia să fie lansată în 2020 și să aibă valoarea nominală de 20 lei

Într-un comunicat de presă din 2019, Banca Națională a României a anunțat că bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu va fi pusă în circulație în cursul anului 2020, lucru care evident nu s-a întâmplat.  Inițial, valoarea nominală a acestei bancnote ar fi trebuit să fie de 20 de lei.
 

Citeste si: Kanal D, in straie de sarbatoare, de Centenar! „Neam Unit”, programul special de 1 decembrie, si Stirile Kanal D vor aduce in casele romanilor de pretutindeni emotia celei mai frumoase sarbatori nationale

„Banca Națională a României va lansa în circulație bancnota de 20 de lei, care va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu

Citeste si: Gina Pistol și Smiley au spus „DA” în fața ofițerului de stare civilă! Primele imagini de la eveniment- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro

Citeste si: Cum și-au făcut apariția socrii Ginei Pistol la nunta vedetei cu Smiley! Mama cântărețului, mai ceva ca vedetele de la Hollywood- radioimpuls.ro

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie a.c., lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Citeste si: Ecou urias al campaniei „Femei pe bancnote”, sustinuta de Kanal D! Oficialii BNR iau in considerare demersul de a pune pe o bancota chipul unei femei extraordinare a Romaniei

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim- de promovare a personalităților feminine- ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație”, se arată în comunicatul de presă. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Curs valutar BNR, azi, vineri, 24 septembrie 2021. Valoarea principalelor monede la casele de schimb valutar

Curs valutar BNR, azi, joi, 23 septembrie 2021. Valoarea principalelor monede la casele de schimb valutar UPDATE

Smiley și Gina Pistol s-au căsătorit civil. Primele imagini de la eveniment | GALERIE FOTO

Două copile de 11 şi 12 ani se jucau în faţa porţii când au fost izbite în plin de o maşină condusă de un şofer începător

Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?

„Am dormit în dric două ore.” Ce s-a întâmplat cu Anamaria Prodan în urmă cu o zi? Vedeta are o nouă achiziție

Primele imagini cu Gina Pistol în rochie de mireasă! Frumoasa vedetă a spus marele "Da"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies