Se schimbă buletinele românilor. E obligatoriu pentru toți acum să-și dea amprentele

Un proiect de lege propus de Ministerul Afacerilor Interne are în vedere mai multe schimbări privind buletinele românilor.

Autor: Maria Georgiana

In articol:

După ce s-a propus anularea buletinelor pentru persoanele ce nu pot face dovada domiciliului, recent, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu o altă propunere, respectiv un proiect de lege ce are în vedere schimbarea buletinelor românilor.

Așadar, potrivit proiectului de lege elaborat de MAI, se vor lua amprente tuturor românilor, fără dreptul de a refuza procedura.

Potrivit proiectului elaborat de MAI, românii nu pot refuza amprentarea

Nu este pentru prima dată când se discută despre o astfel de procedură, asta pentru că acest lucru a fost dezbătut și în urmă cu un an, atunci când a fost lansată cartea electronică de identitate. La momentul respectiv, în funcție de alegerea fiecărei persoane, românii puteau avea o carte electronică de identitate care conținea numele, prenumele, sexul, data nașterii, cetățenia, semnătura titularului, fotografia acestuia, codul numeric personal și adresa de domiciliu sau una care prevedea elementele menționate anterior, însă în plus, posibilitatea înscrierii amprentelor de la două degete. 

Citeste si: Acte necesare schimbare buletin 2022. De ce documente ai nevoie pentru preschimbarea cărții de identitate

Așadar, potrivit proiectului legislativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne, românii nu mai pot refuza amprentarea, însă cu excepția situațiilor în care procesul nu este posibil.

Citeste si: Oana Moșneagu, anunț extrem de trist: „Povestea noastră ajunge la sfârșit”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

”Cartea electronică de identitate se eliberează fără înscrierea imaginii impresiunilor papilare atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată”, se arată în proiectul MAI.

Totodată, de precizat este că, amprentele vor fi obligatorii pentru toate persoanele care au împlinit deja vârsta de 12 ani, iar pe cărțile de identitate nu va mai fi trecut locul nașterii, pentru a exista mai mult loc pentru impresiunile papilare.

Se vor lua amprente pentru buletine

Fotografie cu scop ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Termenul de valabilitate al buletinelor va fi modificat

Măsura pe care Ministerul Afacerilor Interne o mai are în vedere este aceea a modificării termenului de valabilitate al buletinelor.

Astfel, anul trecut a fost lansat un proiect pilot pentru eliberarea cărților de identitate, însă din cauza infrastructurii nu există posibilitatea ca toți românii să aibă acest gen de buletine. Cu toate acestea, în momentul în care acest lucru va fi posibil vor fi modificate și termenele de valabilitate ale documentelor, astfel:

Citeste si: Noile buletine cu CIP i-au împărțit pe români în două tabere! „Ortoxodia şi religia nu permit aşa ceva”

 

  • buletinul pentru persoanele cu vârsta între 14-18 ani va avea o valabilitate de 5 ani, față de 4 cum este în prezent
  • buletinul pentru persoanele cu vârsta între 18-25 ani va avea o valabilitate de 10 ani, față de 7 cum e în prezent
  • buletinele cu valabilitate nelimitată vor fi posibile de la 70 de ani, nu de la 55 cum este în prezent

 

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 27 mai 2022. Dezlegare la pește. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul

Cine beneficiază de fapt de măsura Guvernului de a amâna pentru 9 luni ratele la credite! Specialiștii explică: "Asta nu înseamnă că românii nu mai pot să-și plătească...

Rusia a schimbat radical strategia de război! Ce se întâmplă acum în Ucraina? Detalii de ultim moment

De mâine, destinul zodiilor se va schimba în bine

Vladimir Putin a dat ordinul! Se întâmplă astăzi, 27 mai. Breaking News mondial

Primești aproape 60.000 euro dacă te muți cu familia în această zonă. Au început să vină doritori din toată lumea

Alertă alimentară în România! Produs Salmonella la Lidl

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies