Se spală sau nu pe 2 ianuarie 2022? Vezi ce spun rânduielile bisericești

Putem spăla sau nu pe 2 ianuarie 2022? Iată ce spun rânduielile bisericești legat de acest aspect!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Anul 2022 bate la ușă, astfel că, oamenii sunt cu pregătirile în toi, pentru ca noul an să îi găsească cu mesele îmbelșugate și cu toate lucrurile rezolvate. Însă, după petrecerile de Revelion rămân foarte multe lucruri de strâns și de spălat.

În cazul în care vă gândeați să spălați în a doua zi a anului 2022, pe data de 2 ianuarie, vă spunem că din punct de vedere bisericesc este un mare păcat! Iată de ce!

De ce nu se spală pe 2 ianuarie 2022

Majoritatea oamenilor se gândesc că data de 2 ianuarie 2022 este momentul perfect pentru a începe curățenia de după petrecerea de Revelion. Acest lucru pare total normal, întrucât în prima zi a anului aceștia sărbătoresc în continuare intrarea în noul an și de abia ziua următoare s-ar putea pune pe treabă. Cu toate acestea, din punct de vedere bisericesc, spălatul de rufe, măturatul, reparatul electrocasnicelor stricate plus orice altă activitate care împiedică oamenii să stea cu familia este un păcat. Mai mult de atât, pe data de 2 ianuarie 2022, Biserica Ortdoxă Română îi pomenește pe Sfântul Ierarh Silvestru, episcopul Romei și pe Sfântul Cuvios Serafim de Sarov.

Totodată, ziua de 2 ianuarie 2022 semnifică Duminica dinaintea Botezului Domnului, o mare sărbătoare religioasă, marcată în Calendar cu roșu.
Conform reprezentanților Bisericii, a nu se munci în zilele de duminică este o tradiție creștină care are la bază momentul în care Dumnezeu a creat zilele.

Citeste si: Programul mall-urilor de Revelion 2022. Când vor fi deschise marile centre comerciale din București

Se spală sau nu pe 2 ianuarie 2022? Vezi ce spun rânduielile bisericești

Duminica nu se spală

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

De unde vine este această tradiție

Tradiția de a nu spăla în zilele de duminică provine, conform reprezentanților Bisericii de la momentul în care Dumnezeu a creat zilele. Astfel, în prima zi, Dumnezeu a creat cerurile și pământurile, în a doua zi cerul, în a treia zi uscaturile, în a patra zi stelele și corpurile cerești, urmând ca în ziua a

cincea să creeze viața acvatică, iar în a șasea zi ființele pe uscat. În cartea a treia a lui Moise- Leviticul (23, 3) se spun următoarele:  „Șase zile să lucrați, iar ziua a șaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceți; aceasta este odihna Domnului în toate locuințele voastre”. Astfel că, ziua de duminică trebuie dedicată întăririi relației dintre Dumnezeu și noi, rugăciunii și familiei. Duminica este interpretată de teologi chiar ziua Domnului nostru Iisus Hristos. Tot teologii spun, potrivit shtiu.ro, că, deși pentru noi faptul că mașina spală este nesemnificativ, simplul gând la „Oare a terminat mașina?”, „Oare nu funcționează normal mașina?” etc., ne poate distrage de la familie și rugăciune.

Citeste si: Boboteaza 2022. Cum se păstrează Agheasma Mare de la Botezul Domnului

Din generație în generație s-a transmis ideea că Dumnezeu îi pedepsește pe cei care nu respectă rânduiala sa. De exemplu, femeile care gătesc duminica se pot arde la mână, bărbații care fac diverse munci gospodărești pot avea accidente care le pot pune viața în pericol, iar persoanele care spală duminica își spală norocul. Aceste cugetări sunt respectate cu sfințenie de bătrâni, iar aceștia transmit prin viu grai și celor tineri.

 

Surse: shtiu.ro, huff.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies