Seceta de anul acesta poate crea foamete ca în '47? Iată explicațiile specialiștilor

Specialiștii în agricultură se pregătesc de cele mai negre scenarii pentru anul acesta. Va fi o recoltă foarte slabă care nu va acoperi necesarul românilor.

Seceta de anul acesta poate crea foamete ca în '47?
Autor: A.B.G.

In articol:

Seceta de anul acesta poate crea foamete ca în '47?
Seceta de anul acesta poate crea foamete ca în '47?

Seceta de anul acesta reprezintă o problemă gravă în România, specialiștii făcând cele mai sumbre scenarii. Peste trei milioane de hectare sunt afectate, iar Adrian Oros, ministrul agriculturii, a declarat că recolta va fi mult mai slabă anul acesta. În plus, există o mare probabilitate ca prețurile alimentelor de bază să explodeze. 

Citeste si: Monica Roșu, decizie uriașă! Ce face fosta campioană olimpică ca să își ajute semenii în plină pandemie

Seceta de anul acesta poate crea foamete ca în '47? Iată explicațiile specialiștilor

Datele sunt înspăimăntătoare, specialiștii comparând seceta de anul acesta cu seceta de după cel de-al Doilea Război Mondial dintre anii 1946-1947, când oamenii au ajuns să mănânce până și coajă de copac.

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Citeste si: Duminica, la Asta-i Romania: Cum va arata turismul in Romania, dupa pandemie, si cat de afectata este industria de turism

Seceta de anul acesta poate crea foamete ca în '47?
Seceta de anul acesta poate crea foamete ca în '47?

„Anul acesta a debutat rău, până acum putem să-l asemănăm, fără niciun fel de îndoială, cu seceta care a marcat istoria României, din anul 1947, pentru că am avut o toamnă fără precipitații, am avut o iarnă fără precipitații, o primăvară, la fel.

Eu nu am prins, au prins bunicii și părinții mei. Tatăl meu a fost profund afectat și mi-a spus cum s-a întâmplat atunci”, a spus Costel Vânătoru, cercetător în agricultură, pentru Libertatea.

Costel Vânătoru povestește că seceta de acum 73 de ani a afectat foarte mulți oameni și este inevitabil să nu faci o comparație cu situația actuală în care ne aflăm.

Cercetătorul a dat exemplul părinților lui, care în vremea aceea au recurs la soluții de neimaginat.

„Ai mei au consumat tot ce aveau în casă, au ajuns să sacrifice animalele și au ajuns să macine coajă de fag, să o amestece să-și facă mămăligă, pentru că nu aveau din ce să-și facă mâncare. Printre puținele zone în care s-au făcut atunci recoltele a fost Oltenia. Tata a plecat cu bunica în Vlașca, au lucrat o perioadă pentru un săculeț de grâne”, a povestit Costel Vânătoru.

Anul 2020 va fi unul slab în recoltă, iar fără un sprijin al statului, există o mare probabilitate ca agricultorii să se reprofileze. 

„S-a compromis o mare parte a culturilor agricole, în special cele înființate în toamnă și cele de grâu, orz și rapiță. Pagubele vor fi foarte mari, dacă nu vor fi sprijiniți de stat, foarte mulți fermieri vor renunța la această activitate”, a mai spus cercetătorul.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Curs BNR, 3 martie. Euro a atins o nouă valoare istorică! Cum suntem afectați de această majorare

Guvernul Cîțu a făcut anunțul referitor la pensiile românilor: „Pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022”

Pensii 2021. Ministrul Muncii a făcut anunțul despre recalcularea pensiilor

Horoscop 7 Martie 2021: Este o perioada cu suisuri si coborasuri

România intră în lockdown? Raed Arafat a spus ce se va întâmpla: Trebuie să se înţeleagă peste tot

De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai, fără pic de machiaj? Replica virală a unui fan: „Te rog nu-ți mai tugui buzele. Arata…”

Istoria secretă. Prostituatele din România, ofrandă pentru ziua lui Stalin. Documentul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies