Secretul Gabrielei Comăneci: este nepoata ultimului meșter popular cășunean

Secretul Gabrielei Comăneci:  este nepoata ultimului meșter popular cășunean
Gabriela Comăneci[Sursa foto: Facebook]
Autor: Andrada Bratovianu

Tradiția românească este deosebită prin portul popular și prin mestesugurile de sute de ani, lucru pe care îl știm deja. Însă, viața la sat ascunde comori prețioase care se arată pentru cei ce iubesc folclorul. Două astfel de comori se află la Gabriela Comăneci, marea noastră artistă de muzică populară din zona Moldovei.

 

Puțini sunt cei care știu despre identitatea cășunenilor, despre costumul specific popular al locului și despre porțile de lemn unice în lume, întâlnire doar în satul Cașin.

“Port în suflet o iubire deosebită pentru tot ceea ce face parte din folclorul românesc. Sunt tare mândră că din mâinile dibace ale bunicului meu, Niculai Comăneci s-au creat minuni în satul Cașin, minuni ce au fost remarcate de etnologi renumiți. Bunicul meu, în vârstă de 88 de ani, este ultimul meșter popular al satului”, povestește Gabriela Comăneci.

 

Printre minunile ce apar din mâinile bunicului sunt și porțile de lemn în trei stâlpi. Meșteșugul este absolut minunat, necesită multă dibăcie, dar și multă muncă și iubire pentru obiectele pe care le faci. Poate și din această cauză aceste minuni ale folclorului se pierd în negura timpului.

Citeste si: Fostul soț al Mihaelei Rădulescu, dezvăluire incredibilă despre ea: Am prins-o în pat cu...- bzi.ro

 

 O altă comoară pe care o prețuiște artista noastră dragă este, bineînțeles, ia.

“Nu am o singură ie și de fiecare dată când reușesc să achiziționez o nouă ie o fac cu toată inima. Una dintre cele mai dragi este, însă, ia cusută cu fir de metal. O lucrătură tot din părțile noastre, atât de rară și atât de deosebită. În trecut, doar boieroaicele aveau astfel de ii, deoarece se fac foarte greu, iar meșteșugul este aproape pierdut”, mai spune Gabriela Comăneci.

 

Gabriela Comăneci este una dintre cele mai speciale voci din Onești. Gabriela a absolvit studiile conservatorului și continuă să își antreneze vocea pentru a-și depăși limitele. O puteți asculta pe canalul său de youtube unde găsiți muzică populară și nu numai!

 

https://www.youtube.com/channel/UCwTqhrShYET5eAMGimeZkhw

 

foto aici: https://we.tl/t-1aHF2lA4Sp

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Caz inedit pentru o femeie de 20 de ani. Tânăra a descoperit că este însărcinată, cu câteva minute înainte de a-și aduce pe lume copilul: "Mi-au spus șocați că sunt în...

Noi detalii despre starea de sănătate a Oanei Roman. Vedeta a făcut patru teste COVID-19: "În continuare tușesc..."

Este pregătit Victor Slav să se recăsătorească? Prezentatorul "Bravo, ai stil!" a făcut dezvăluiri surprinzătoare despre relația pe care o are cu Selina: "Sunt un...

4 nativi vor lua decizii noi în viață începând cu săptămâna viitoare

La muncă doar cu certificat verde?! Rafila a anunțat acum: „Mi se pare firesc”

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Cel mai crâncen avertisment meteo pentru decembrie! „O bombă polară” va face ravagii peste tot. S-a emis alertă

EXCLUSIV | Amintire genială a lui Rică Răducanu: „Șprițul era repriza a treia”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies