WowNews logo WOWnews
Stories
cand se scot cozonacii din tava
cand se scot cozonacii din tava

Diverse

Secretul știut de puține gospodine! Când se scot cozonacii din tavă

Iată un secret care te va ajuta să faci cei mai gustoși și aspectuoși cozonaci de până acum! Pun pariu că nu știai acest aspect!

Se aproprie sezonul prăjiturilor pentru Crăciun, așa că venim în ajutorul vostru cu trucuri importante pentru un cozonac cu care îi veți da pe spate pe cei dragi!

Când se scot cozonacii din tavă

Cu toate că sărbătorile ar trebuie să fie despre familie și despre cei dragi, mulți dintre noi asociem această sărbătoare cu bucate alese și prăjituri din belșug. Astfel, desertul care nu lipsește de pe masa niciunui român este cozonacul. Chiar dacă vorbim despre un cozonac clasic, cozonac însiropat sau cozonac glazurat, gustul este unul excepțional care mereu ne va duce cu gândul la copilărie și „acasă”, oriunde ne-am afla. 

Citeste si: Doamne, câtă durere! Ce a apărut în fața casei Mihaelei, tânăra mămică din Teleorman ucisă de soț! Toată lumea a înmărmurit la înmormântarea femeii... este de nedescris- kanald.ro

Multe gospodine lucrează din greu pentru a reuși să facă cei mai buni cozonaci, însă de foarte multe ori dau greș din cauza unui aspect la care nimeni nu s-ar fi gândit. Da, rețeta pe care o folosești este foarte importantă, însă trebuie să ținem cont și de modul în care frământăm, temperatura la care aluatul se dospește, setările de coacere ale cuptorului, dar unul dintre cele mai mari secrete care te

va ajuta să faci cel mai bun cozonac este momentul în care îl scoți din tavă.

Da, fix acesta este secretul! Tot ce trebuie să facă este să lași cozonacul 10 minute în tavă după ce l-ai scos din cuptor, iar mai apoi îl scoți și îl lași la răcit pe un grătar, să nu se umezească şi să nu se turtească.

Citește și: Secretele condimentelor pentru carnea de porc la cuptor. Cele mai gustoase combinații

cand se scot cozonacii din tava

cand se scot cozonacii din tava

[Sursa foto: Pexels.com]

Rețeta pentru cozonaci de nota 10

Iată o rețetă pentru un cozonac cu care sigur nu îi vei dezamăgi pe cei dragi! Doamna Gina Bradea garantează acest lucru!

Citeste si: A sosit răspunsul mult așteptat! Mama Andreei Cuciuc, Diana, a răspuns în detaliu la preavizul pe care l-a primit de la jurist, în numele lui Nicolae și al lui Cristian Botgros: "Vă informez despre poziția avută!"- kfetele.ro

Citeste si: Cristian Botgros i-a cerut ceva ce niciun tată nu ar vrea SĂ AUDĂ VREODATĂ: "Am fost supărat și am plâns.Trebuie să își asume" Cuvintele fiului său din spital i-au rămas întipărite în suflet: "Îmi spunea să..."Corneliu Botgros NU va uita niciodată acea zi- radioimpuls.ro

Ingrediente:

  • 1 kg faină
  • 14 g drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă
  • 10 gălbenușuri
  • coaja de la 1 lamaie si 1 portocala
  • 250-300 g zahar
  • 400 ml lapte cald
  • 150 g unt moale
  • 50 ml ulei
  • vanilie sau 1 păstaie de vanilie
  • 1 praf de sare
  • După gust stafide, rahat, cacao, nuca, fructe confiate
  • 1 ou pentru unt

Citește și: Secretele coacerii cozonacului: Află temperatura ideală pentru cuptorul tău electric sau pe gaz

Mod de preparare:

  • Batem gălbenușurile cu un sfert de linguriță de sare si le lăsăm puțin deoparte, să își intensifice culoarea.
  • Punem într-un vas o lingură de faină, peste care turnam laptele clocotit și opărim astfel faina. O lăsăm deoparte și pe aceasta să răcorească.
  • Punem gălbenușurile la bătut, adaugăm și zaharul, batem totul împreună, până când se dizolva complet zaharul.
  • Când zaharul se dizolvă complet trebuie sa obținem o crema foarte frumoasă din gălbenușuri și zahar.
  • După ce s-a răcit faina pe care am opărit-o, adăugăm și drojdia sfărâmată și amestecăm totul foarte bine. Amestecăm până drojdia s-a dizolvat bine. O lăsăm așa, la temperatura camerei si așteptăm sa crească.
  • Faina opărită va menține cozonacul mult timp sa nu mucegăiască, iar pentru faptul ca facem plămada separat putem verifica si cat de buna este drojdia pe care o folosim.
  • In bolul robotului, peste gălbenușurile bătute, punem maiaua, aromele, coaja de lămâie si faina.
  • Pornim frământarea folosind cea de-a doua viteza a robotului. Frământarea la robot durează 10 minute.
  • Adaugăm treptat si untul. Când aluatul are textura lobului urechii putem opri frământarea.
  • Ne ungem mâna cu ulei si adunam aluatul de pe marginea bolului. Lăsam aluatul la dospit, într-un loc cald, pentru jumătate de ora.
  • Pentru a ne asigura ca aluatul creste, îl putem pune în cuptor. Daca aveți cuptor pe gaz, încălziți-l la minim pentru 10 minute, opriți cuptorul și puteți pune aluatul sa dospească acolo.
  • Pentru cuptoarele electrice, încălziți cuptorul la 40 de grade Celsius si apoi puteți pune aluatul in interior. Nu mai mult de 40 de grade, pentru ca temperatura mare ar putea afecta drojdia.
  • Eu l-am lăsat sa dospească pentru 30 de minute in cuptor. In momentul in care punem mana pe aluat acesta trebuie sa fie cald. Doar așa va creste frumos! Ideal este sa acoperim aluatul cu folie de plastic, așa va creste si mai frumos.
  • Îl scoatem, ungem masa cu ulei si împachetam aluatul. Aceasta este cea de-a doua frământare. Trântim aluatul de câteva ori de masa, apoi împăturim, îl trântim…
  • Punem aluatul la dospit, in cuptor, pentru alte 30 de minute. Din nou, când punem mana pe acesta trebuie sa fie cald.
  • Pentru umplutura de nuca a cozonacului vom amesteca nuca, zaharul si cacaua. Punem puțin albuș si amestecam. Mai adaugăm albuș treptat. Crema pe care o obținem nu trebuie sa fie foarte fluida, ca sa nu curgă din cozonac.
  • Ungem masa cu ulei si răsturnam aluatul. Îl împărțim in doua bucăți.
  • Din acest aluat vom face 2 cozonaci, unul cu umplutura clasica de nuca, iar celalalt cu umplutura de stafide si fructe confiate.
  • Una dintre bucăți o întindem, apoi presarăm stafide (pe care le-am înmuiat într-o lingura de cognac sau rom), punem si cojile de portocala confiate, rahatul tăiat cubulețe.
  • In interiorul cozonacului mai puteți adăuga bucăți de nuca, migdale, alune, fructe uscate, ce doriți.
  • Împăturim aluatul, astfel încât umplutura sa vina in mai multe sfaturi.
  • Am pregătit o forma de copt cu diametrul de 16 cm, pe care am tapetat-o cu hârtie de copt.
  • Vom face acum si celalalt cozonac. Întindem bucata de aluat si punem umplutura de nuca si cacao. Rulam foarte strâns aluatul, sigilam capetele aluatului, sa nu curgă. Tăiem in doua si sigilam din nou capetele.
  • Împletim apoi cozonacul si îl punem in tava pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Eu am folosit o tava mica de 20 x 12 cm.
  • Punem cozonacii in cuptorul cald si ii lăsam sa dospească pana când aceștia ajung la nivelul tăvii. Eu i-am lăsat la crescut pentru o ora.
  • Am pregătit un gălbenuș pe care l-am bătut cu o linguriță de lapte, folosim acest amestec pentru a unge cozonacii deasupra.
  • Punem cozonacii la cuptor la 160-170 de grade Celsius, depinde de fiecare cuptor in parte. Ideal este ca focul sa fie de jos in sus. La cuptoarele pe gaz focul trebuie sa fie mediu.
  • Coacerea durează aproximativ 1 oră.