Secţiile de votare s-au deschis; peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la prezidenţiale

Secţiile de votare pentru pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis, duminică, la ora 07.00, fiind aşteptaţi la urne 18.284.326 de alegători, dintre care 1.788.196 în Bucureşti.

Distribuie pe:

Autor: V.P.

fara descriereConform celor mai recente date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, pentru cei 18.284.326 de cetăţeni cu drept de vot au fost înfiinţate 18.550 de secţii de votare în ţară şi 294 în străinătate, pentru scrutin fiind pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea "Votat".

Secţiile de votare se închid la ora 21.00.

Procesul de votare la scrutinul din 2 noiembrie 2014 pentru alegerea preşedintelui României a început în afara ţării la secţia de votare organizată în Noua Zeelandă (Auckland), sâmbătă, la ora 20.00, la ora României, având în vedere diferenţa de fus orar.

Majoritatea celor peste 18.500 de secţii de votare din România de la prezidenţiale vor fi organizate în şcoli. Unele însă vor funcţiona în sedii de firme, hoteluri, stadioane, muzee, cinematografe, case particulare sau parohiale, foste sedii de CAP.

Sute de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală vor vota, duminică, la urnele mobile ce vor fi aduse în unităţile sanitare, în urma solicitărilor formulate de aceştia, centralizate şi înaintate, sâmbătă seară, secţiilor de votare.

Transporturile de persoane vor fi verificate de poliţişti, pentru a preveni turismul electoral, iar 4.700 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor verifica şi rezolva sesizările privind incidentele electorale la alegerile prezidenţiale care au loc duminică.

Peste 58.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, dintre care aproximativ 31.300 de poliţişti, 12.500 de jandarmi, 3.600 de poliţişti de frontieră şi 10.000 de pompieri, vor fi mobilizaţi la alegerile prezidenţiale.

CINE VOTEAZĂ

Preşedintele României se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate