Semnificația zilei de Boboteaza 2023. Sărbătoarea se mai numește și Teofanie

Sărbătoarea botezului din 2023. Ce semnificație are Boboteaza, Teofania sau Epifania.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Biserica Ortodoxă sărbătorește Boboteaza pe 6 ianuarie 2023. Botezul Domnului se mai numește și Epifanie și Teofanie, termeni din greacă, care înseamnă „arătare” și „descoperire”.

Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, cele 12 care încep încă în pragul Ajunului Crăciunului.

Află care este semnificația sărbătorii.

Ce semnificație are Boboteaza

Boboteaza este ziua în care Iisus Hristos este botezat de către Ioan Botezătorul, în râul Iordan. De aici numele și semnificația sărbătorii, fiind momentul în care Dumnezeu S-a arătat în Treime.

Hristos primește sfântul botez și demonstrează poporului smerenia și dragostea pentru poporul creștin, dar și pentru a lua asupra Sa păcatele făcute.

Numele de Epifanie vine de la momentul în care Hristos S-a arătat și Teofanie vine de la cei doi care fac parte din Sfânta Treime, Tatăl și Duhul.

Boboteaza este amintită încă din secolul al II-le a, iar la începutul timpurilor a fost sărbătorită odată cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Mântuitorul a cerut lui Ioan să-L boteze pentru a sfinți creația Tatălui.

Se spune că botezul îl face pe om să conștientizeze păcatele, însă nu să fie și iertate.

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: "Știam că am murit. Eram separat de trupul meu". Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima- stirileprotv.ro

Citește și: Bobotează 2023. Când se pune busuioc sub pernă pentru ca tinerele nemăritate să își viseze ursitul

Ce semnificație are Boboteaza

Ce semnificație are Boboteaza

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Rugăciune care se citește de Bobotează

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, Care luminezi toate, Care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. 

"Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminata zi a dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan, la păcătoși și la vameși, ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi, ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău. 

Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel. Tu ai luminat și ai îndumnezeit firea noastră și dumnezeiescul Tău Părinte Ți-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui și ca un om ai primit păcatele și prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuți ai grăit: „Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l primesc”, și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Pentru aceasta toate puterile cerești se bucură și toată făptura se veselește, așteptând slobozire din stricăciune, zicând:

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea- radioimpuls.ro

A venit luminarea, s-a arătat harul și izbăvirea, lumea se luminează și oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul, pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor. Să se bucure astăzi și adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi, și toți să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniți cu mintea la Iordan să vedem priveliște mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită și o găsește și o duce în rai.

Citește și: Calendar Ortodox, vineri, 6 ianuarie 2023. Boboteaza- Mare sărbătoare cu cruce roșie!

Această taină dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viață, să scoatem apa harului Tău și iertarea păcatelor și să trăim în veacul de acum în curăție și feciorie, în dreptate și cucernicie, așteptând nădejdea cea fericită și arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuiești numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire și cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nașterii din nou, ca îndreptați cu harul Tău să fim moștenitori ai vieții veșnice în Împărăția Ta, unde ne învrednicește să slăvim, împreună cu toți sfinții, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de început și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin".

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sărbători ortodoxe Ianuarie 2023. Vezi când are loc sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Bobotează 2023. De ce se pune busuioc sub pernă în ajunul Botezului Domnului

Programul slujbelor de Bobotează 2023. Se sfințește apa la slujba de la Patriarhia Română

Oğulcan din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze alături de colegii săi! Iată cum au fost surprinși carismaticii actori în spatele camerelor de filmat!

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Andreea Marin, la un pas de a-și pierde viața din cauza depresiei! Vedeta a tras un semnal de alarmă, după ce și-a dat seama prin ce a trecut

Marisa Paloma, câștigătoarea sezonului 3 „Bravo, ai Stil!”, se mută în casă nouă: ”Sunt mândră de această realizare”- VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies