Senzori nivel de calitate superioara, de la Sensodata!

Scopul esențial al senzorilor de nivel este să detecteze nivelul lichidelor și al fluidelor diverse, al solidelor fluidizate (suspensii, materiale granulare și pulberi) care au o suprafață superioară liberă.

Autor: Ana Maria

Substanțele care curg, din cauza gravitației, se așază pe orizontală, în timp ce anumite solide în vrac se îngrămădesc la un unghi de repaus până la vârf. Fie că vorbim de măsurarea unei substanțe care se află într-un container au a uneia în starea sa naturală, sub forma unui râu sau a unui lac, această măsurătoare poate fi continuă sau prin intermediul valorilor punctuale. Senzorii de nivel continuu măsoară nivelul într-un interval specificat, determinând cantitatea exactă, în vreme ce senzorii de nivel punct arată doar dacă substanța supusă măsurătorii este deasupra sau sub punctul etalon al detectării.

De regulă, senzorii de nivel punct se folosesc pentru a sublinia când anumite niveluri ale substanțelor sunt foarte ridicate sau foarte mici, determinând intervenția imediată în acel mediu.

La Sensodata găsiți senzori nivel performanți, la prețuri accesibile. În cazul proceselor industriale și comerciale, pentru alegerea senzorilor de nivel potriviți, care să monitorizeze cu acuratețe nivelul optim al anumitor substanțe, intervin multe variabile fizice, cât și aspecte care țin de aplicabilitatea propriu-zisă a acestora. În categoria variabilelor fizice se pot include: faza (lichid, solid sau suspensie), temperatură, presiune, vid, chimie, constantă dielectrică și densitate a mediului, agitație, prezența zgomotului acustic sau electric, vibrații, dimensiunile și formele șocului etc. La acestea se adaugă câteva aspecte precise care țin de preț, performanță, design, rata de răspuns, ușurința de a calibra sau programa, dimensiunea fizică și montarea instrumentului. Cum acești senzori au o importanță deosebită pentru diverse aplicații industriale, se pot cumpăra pentru țeluri specifice sau pot fi adaptați în funcție de noi cerințe care se impun cu necesitate la nivelul principalelor industrii.

Pentru a detecta nivelul punctual al solidelor se găsesc o multitudine de senzori de nivel, dintre care enumerăm: paletele vibrante, rotative sau mecanice (diafragmă), senzori optici etc. Pentru a detecta nivelul punctual în cazul lichidelor, printre senzorii de nivel folosiți, se enumeră: plutitoarele magnetice și mecanice, senzori de presiune, detectoare electrostatice, cât și prin măsurarea timpului de zbor al semnalului către suprafața fluidului prin intermediul senzorilor magnetostrictivi, ultrasonici, radar sau optici.

Există, desigur, senzori care îndeplinesc ambele roluri, atât prin detectarea nivelului punctelor, cât și prin monitorizarea continuă.

Citeste si: Noua lege a asociațiilor de proprietari. Mii de români sunt afectați! Urmează controale în blocuri?- bzi.ro

De exemplu, senzorii de nivel care se bazează pe tehnologia ultrasunetelor permit detectarea nivelului fără contact a lichidelor vâscoase, precum și a solidelor vrac.

Utilizate cu precădere în aplicațiile de tratare a apei, pentru controlul pompei sau măsurarea debitului, emit unde acustice de înaltă frecventă care sunt reflectate și detectate. Acest tip de senzori sunt afectați de viteza cu care sunetul se schimbă din cauza umezelii, temperaturii sau a presiunii. Pentru a îmbunătăți acuratețea măsurătorii nivelului, se aplică factorii de corecție.

Un alt exemplu de senzori este reprezentat de senzorii de nivel de capacitate. Aplicabilitatea acestora este uriașă, deoarece pot detecta prezența unei sumedenii de solide, lichide apoase ori organice, cât și suspensii. Acestea funcționează prin intermediul tehnicii aplicării semnalelor de frecvență radio circuitului de capacitate. Se pot astfel detecta, cu o finețe surprinzătoare, următoarele: cocs, cenușă zburătoare, nămoluri (turta deshidratată sau nămol de canalizare), var viu etc. Fiind dispozitive electronice, senzorii de nivel de capacitate modularea fazei și utilizarea frecvențelor ridicate favorizează folosirea acestora în aplicații în care constantele dielectrice sunt similare. Neconținând piese aflate în mișcare, caracterizat prin robustețe, simplitate a utilizării, curățării și întreținerii, poate fi folosit în situații în care temperatura și presiunea sunt foarte ridicate. Există, totuși, unele riscuri care se pot manifesta, din cauza acumulării și descărcării, deopotrivă, a încărcării statice de înaltă tensiune apărută în urma frecării și mișcării materialelor dielectrice scăzute. În ciuda acestui inconvenient, trebuie să știți că o proiectare și împământare potrivite pot înlătura riscurile.

În ceea ce privește senzorii optici, aceștia sunt folosiți pentru a detecta nivelul punctual al sedimentelor, lichidelor cu solide suspendate ori în cazul interfețelor lichid – lichid. Ei detectează scăderea sau modificarea transmisiei luminii infraroșii emise de o diodă infraroșie. Construiți din materiale potrivite și calitative, montați cu pricepere, pot fi utilizați în cazul lichidelor apoase, organice sau corozive. Un exemplu de folosire al acestor senzori îl reprezintă detectarea interfeței nămol – apă în iazurile de decantare. Utilizarea unui laser în locul diodei infraroșii, grație faptului că lumina acestuia este mai concentrată și capabilă să pătrundă medii prăfoase sau pline de aburi, implică anumite costuri la nivelul întreținerii necesare performanței. 

Senzorii bazați pe microunde se folosesc în mediile umede, vaporoase ori prăfoase, ori atunci când temperaturile și presiunea variază. Microundele pătrund în straturile de temperatură și vapori care, în cazul altor tipuri de senzori, pot cauza daune, cum ar fi de exemplu pentru ultrasunete. Senzorii cu microunde sunt executați la diverse frecvențe. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât va fi mai precisă, dar și mai costisitoare. Complexitatea tipologiilor diverse de senzori de nivel este năucitoare. De exemplu, senzorii de nivel magnetostrictivi sunt folosiți pentru măsurarea continuă a nivelului lichidelor aflate în containerele de depozitare și transportare. Acest tip de senzori cer alegerea adecvată a plutitorilor, în funcție de greutatea lichidului.

Dezvoltarea diverselor industrii, de pe întreg mapamondul, cer tehnologii acurate și accesibile, astfel încât măsurătorile, cercetările și activitățile comerciale să nu cunoască nicio limită. Senzorii de nivel au o aplicabilitate în continuă creștere, avantajele pe care ei le aduc înlesnind o sumedenie de activități pe care societatea se bazează în zilele noastre. Sensodata vă stă alături cu informații utile și senzori de nivel care să vă ajute, în mod profesionist, în activitățile dumneavoastră!

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar ortodox 18 iunie 2021. Odovania praznicului Înălțării Domnului. Creștinii se pregătesc de o mare sărbătoare

Iți place să stai la soare? Iată cum iți poți proteja pielea și părul de radiațiile UV

Moscova declară vaccinarea obligatorie pentru cetățenii din mai multe domenii! Oficialii din sănătate au făcut anunțul

Horoscop Zilnic Joi 17 Iunie 2021: Gemenii vor avea parte de o zi foarte bună din toate punctele de vedere

Vaccinarea devine obligatorie! Cine trebuie să se vaccineze neapărat

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Șoc total! Viorica de la Clejani consumă droguri? Fosta iubită a lui Fulgy aruncă bomba

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies