Sfânta Treime 2021! Ce este bine să dai de pomană în a doua zi de Rusalii

Sfânta Treime 2021! Ce este bine să le împarţi celor sărmani în a doua zi de Rusalii.

A doua zi de Rusalii 2021
A doua zi de Rusalii 2021[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfânta Treime 2021! Ce este bine să dai de pomană la sărbătoarea' din a doua zi de Rusalii.

Marea sărbătoare a Sfintei Treimi este celebrată pe 21 iunie 2021, în a doua zi de Rusalii, care mai este cunoscută şi ca Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea.

Sfânta Treime 2021! Ce este bine să dai de pomană în a doua zi de Rusalii

Luni, 21 iunie 2021, Biserica Ortodoxă a decis să se cinstească Sfânta Treime, în a doua zi de Rusalii.

La sărbătoarea Sfintei Treimi, credincioşii merg la biserică, participă la Sfânta Liturghie, aprind lumânări şi se roagă pentru sufletele celor adormiţi, dar împart şi bucate pentru a mijloci în faţa lui Dumnezeu pentru sufletele celor dragi, care au murit.

Citeste si: A doua zi de Rusalii 2021! Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Sfintei Treimi

Se obişnuieşte ca în a doua zi de Rusalii, să se împartă vase, orez cu lapte, cireşe, străchini şi săpun de casă.

Important este ca orice împărţiţi să fie sfinţit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

A doua zi de Rusalii 2021
A doua zi de Rusalii 2021[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

A doua zi de Rusalii 2021. Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Treime

A doua zi de Rusalii este sărbătorită în toate regiunile ţării. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat, 8 zile.

În a doua zi de Rusalii se obişnuieşte ca oamenii de la sate să meargă la biserică şi să împartă bucate celor sărmani.

Citeste si: Sfânta Treime 2021. Tradiţii şi obiceiuri în a doua zi de Rusalii. Vezi care sunt cele mai populare superstiţii

În unele zone există obiceiul ca oamenii să poarte la sân frunze de nuc, leuștean, usturoi și pelin pentru ca ielele să nu îi pocească.

Tot la sate, creştini le cer preoţilor să le sfinţească pământurile ca să fie roditoare şi ferite de tot ce e rău.

În satele din Transilvania se ţine un obicei care se numeşte “Împănatul boului” sau “Înstruțatul boului”. Sătenii împodobesc un bou cu flori ca să-l sfinţească, iar apoi îl eliberează. ​Această ceremonie se organizează cu scopul de a aduce sănătate, noroc și prosperitate în rândul oamenilor și a gospodăriilor, potrivit traditii-superstitii.ro.

În Maramureș se mai păstrează un obicei străvechi, și anume “udatul nevestelor”. Tinerele neveste dansează mai întai în mijlocul sătenilor, iar mai apoi sunt duse la râu pentru a fi udate. Dacă mai demult fetele erau aruncate cu totul în apă, acum ele sunt stropite doar pe picioare. Tradiția spune că, în acest fel, soțiile vor fi veșnic tinere și vor avea face copii sănătoşi.

Bătrânele satului merg să culeagă ierburi de leac, deoarece se povestește că numai cele culese pană în ziua de Sânziene  au acele puteri vindecătoare.

A doua zi de Rusalii 2021
A doua zi de Rusalii 2021[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sfânta Treime 2021. Cea mai puternică rugăciune care se rosteşte în a doua zi de Rusalii

Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfânta Treime 2021. Cea mai puternică rugăciune din a doua zi de Rusalii

Sfânta Treime 2021. Tradiţii şi obiceiuri care se ţin în a doua zi de Rusalii. Vezi care sunt cele mai populare superstiţii

Sfânta Treime 2021. Semnificaţia celei de-a doua zi de Rusalii

Horoscop Zilnic Miercuri 28 Iulie 2021: Săgetătorii sunt epicentrul unor tranzacţii şi proiecte mari, Berbecii emană foarte multă pozitivitate

Se taie pensiile! Lovitură pentru toată România. Va fi cumplit

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies