Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să dai de pomană la sărbătoarea Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să împarţi celor sărmani pe 30 noiembrie 2022.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfântul Andrei 2022. Ce se dă de pomană de sărbătoarea Sf.

Andrei, pe 30 noiembrie, atunci când creştinii merg la biserică, cu pachete pe care le împart celor sărmani.

În fiecare an la data de 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Sfântul Andrei 2022. Ce se dă de pomană pe 30 noiembrie

Miercuri, 30 noiembrie 2022, în calendarul creştin ortodox se prăznuieşte Sfântul Apostol Andrei, iar credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică, cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte ca să poată fi împărţite.

La sărbătoarea Sf. Andrei 2022, credincioşii trebuie să dea de pomană alimente de post, fiindcă în această sărbătoare pică în Postul Nașterii Domnului.

Este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi la Sfânta Liturghie.

Gospodinele pot pregăti pacheţele pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, care să cuprindă legume: roşii, castraveţi, măsline, ori fructe: banană, măr, portocală.

Totodată, în pacheţel se mai pot pune eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus.

Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro

După posibilitatea fiecăruia, se mai poate împărţi mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau alte bunătăţi vegetale.

Important este ca orice împărţiţi să fie sfinţit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

Citește și: Sfântul Andrei 2022. Vezi când se pune grâul la încolțit de Sf. Andrei

Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să împarţi pe 30 noiembrie pentru sufletele celor adormiţi

Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să împarţi pe 30 noiembrie pentru sufletele celor adormiţi

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Andrei 2022. Tradiţii şi superstiţii

 • Din bătrâni se respectă tradiția ca de Sfântul Andrei să se pună grâu la încolțit într-un vas cu apă sau în pământ. Se spune că dacă grâul va crește până la Anul Nou și este înalt și bogat, așa va fi și anul ce va veni pentru persoana care a sădit grâul. Un grâu frumos și înalt semnifică un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.
 • În noaptea de Sfântul Andrei se ung porțile, clanțele, ușile, geamurile, dar și grajdurile animalelor cu usturoi pentru a alunga vârcolacii și strigoii. Totodată, oamenii împrăștie firimituri de pâine prin curte pentru ca duhurile rele să nu caute mâncare în casă.
 • Superstițioșii cred că ​în noaptea de Sfântul Andrei toate animalele vorbesc, iar oamenii care le ascultă vor muri.
 • O superstiție veche spune că în ajunul Sfântului Andrei, copii din flori se vor face strigoi, potrivit traditii-superstitii.ro.
 • Se crede că așa cum va fi vremea în ziua de Sfântul Andrei, așa va fi toată iarna. Dacă în noaptea de Sfântul Andrei luna va fi plină și cerul senin, iarna va fi moinoasă, iar dacă noaptea de Sf. Andrei, cerul e întunecat, atunci va fi o iarnă grea.

Citește și: Sfântul Andrei 2022. Dezlegare la pește și cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să împarţi pe 30 noiembrie pentru sufletele celor adormiţi

Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să împarţi pe 30 noiembrie pentru sufletele celor adormiţi

[Sursa foto: Shutterstock]

Urări de La Mulți Ani de Sfântul Andrei

 • La mulţi ani, Andrei! Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunată şi un an plin de realizări. La mulţi ani de ziua numelui!
 • Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se-mplinească!
 • Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
 • Să fii mereu tânăr şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite. La mulţi ani fericiţi, Andrei!
 • Zâmbeşte şi s-aveţi parte de toată distracţia şi emoţia specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare şi prietenie!
 • Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!
 • Dragă Andreas, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer "LA MULŢI ANI" să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!
 • Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
 • Fie ca începând cu această zi toate necazurile să te ocolească, dragostea la tine în suflet să poposească fără să mai plece, să ai doar zile însorite și pline de bucurie. La mulți ani!
 • Să fii mereu tânăr și cu același spirit vesel. Viața să-ți ofere clipe minunate și bucurii nemaiîntâlnite. La mulți ani fericiți!
 • De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani, Andreea!
 • Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani!

Citește și: Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina. Aduce înțelegere și liniște în familie

Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să împarţi pe 30 noiembrie pentru sufletele celor adormiţi

Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să împarţi pe 30 noiembrie pentru sufletele celor adormiţi

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Andrei 2022. Ce mai puternică rugăciune  

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfântul Andrei 2022. Sărbătoare cu dezlegare la pește și cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Tradiții de Sfântul Andrei 2022. O mulțime de ritualuri se petrec în noaptea de Sf. Andrei

Sfântul Andrei 2022. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Sf. Andrei, în data de 30 noiembrie

Nu e suficient doar să îți dorești, ci să alegi metoda potrivită de a-ți trimite dorințele către Univers. Cel mai bun mod de a-ți îndeplini visele: "Fricile sunt o...

Putin NU mai este în viață! Cutremur total la Moscova! Ce s-a întâmplat cu liderul de la Kremlin

„Sunt o femeie tânără.” Denisa Filcea, judecată pentru ținuta pe care a purtat-o

Marea iubire a lui Octavian Goga. A fost traducătoare pentru liderul Germaniei naziste și bănuită de spionaj

Sfântul Andrei 2022. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Sf. Andrei, în data de 30 noiembrie

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies