Sfantul Andrei data. Când îl sărbătorim pe ocrotitorul României

Sfantul Andrei data. Noaptea în care alungăm vârcolacii cu usturoi.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfantul Andrei este sărbătorit în data de 30 noiembrie a fiecărui an. Pentru credincioșii români este o zi specială deoarece Sf. Andrei este ocrotitorul României. Mulți creștini își sărbătoresc onomastica în această zi, numele de Andrei/Andreea este purtat de foarte mulți români.

Numele Andrei provine din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Sf. Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos și a propovăduit Evanghelia la geto-daci, răspândind creștinismul pe teritoriul Dobrogei de astăzi.

Sfantul Andrei data. Cine a fost Sfântul Andrei

Creștinii ortodocși și romano-catolici îl sărbătoresc pe Sf. Andrei la data de 30 noiembrie. La fel și religiile reformate, luteranii și anglicanii. În Scoția, Sfântul Andrei este prăznuit pe 9 mai. Aceasta fiind data la care s-au primit relicvele sfinte. Sfântul Andrei și Sf. Petru au frați. Ambii își câștigau existența din pescuit. Sf. Andrei a fost mai întâi ucenicul Sf. Ioan Botezătorul. Sfântul Andrei a asistat la patimile lui Iisus și s-a bucurat alături de restul apostolilor când acesta

a înviat. După Înălțarea Domnului, Sf. Andrei a plecat în lume să propovăduiască Evanghelia.

foto
Sf. Andrei[Sursa foto: trinitas.ro]

Cum a ajuns Sfântul Andrei pe teritoriul Dobrogei

După Înălțarea Domnului la Ceruri, apostolii au tras la sorți unde să meargă ca să răspândească creștinismul și să propovăduiască Evanghelia lui Iisus. Sfântul Apostol Andrei a tras la sorți să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea, conform tradiției Bisericii.

S-a scris în folclorul românesc că Sf. Andrei a intrat în Dobrogea, căutând un loc de odihnă într-o peșteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal, Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei. Sf. Andrei și-a găsit sfârșitul ca mucenic fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X.

foto
Cruce Sf Andrei

Sfântul Andrei, ocrotitorul României

Sfântul Andrei mai este numit local și Apostolul românilor sau Ocrotitorul României. Foarte multe biserici și mănăstiri din țară îl au ca patron spiritual și îl sărbătoresc la hram. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la şedinţa din mai 1995 ca ziua Sf. Andrei să fie trecută în calendar ca sărbătoare importantă ce poartă o cruce roșie. Catedrala Mântuirii Neamului poartă hramul Sfântului Andrei.

Ziua Sfântului Andrei, 30 noiembrie, zi liberă

În România, data de 30 noiembrie a fost declarată zi liberă fiind o sărbătoare legală. Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează prin legea nr. 147 din 23 iulie 2012 adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin decretul nr. 517 pe 20 iulie 2012 al Preşedintelui României.

foto
Pestera Sf. Andrei

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sf. Andrei

Se spune că în ajun de Sf. Andrei dispare hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute. Această noapte este considerată echivalentul Halloween-ului românesc. „Andrei cap de iarnă”(aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor". Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.

Usturoiul alungă strigoii

Superstițioșii ung porțile, clanțele, ușile, geamurile, dar și grajdurile animalelor cu usturo i pentru a alunga vârcolacii și strigoii. Oamenii mai împrăștie firimituri de pâine prin curte pentru ca duhurile rele să nu caute mâncare în casă.. Animalelor din gospodărie li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă. În unele zone ale țării, se fac descântece cu droburi de sare care mai apoi se îngroapă sub grajdurile animalelor și sunt dezgropate de Sf. Gheorghe, atunci fiind folosite ca hrană pentru animale, dar și ca talisman care le protejează de duhurile rele.

Citeste si: Cine a fost Alexandru Arșinel! Ce s-a întâmplat cu marele actor- kfetele.ro

Citeste si: Biografia marelui actor Alexandru Arșinel. A fost actor de teatru și film și a avut numeroase premii, medalii, ordine- bzi.ro

Fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă

Fecioarele care vor să îți afle ursitul trebuie să își pună sub pernă busuioc sfințit. Astfel, bărbatul cu care se vor căsători le va apărea în vis.În unele regiuni, se crede că ursitul va apărea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Superstițiile cu vârcolaci

Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, titulatură izvorâtă din prezența apostolului pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul. Tradiția spune că în noaptea de Sf. Andrei, lupii vorbesc cu grai de om, iar oamenii care îi ascultă sunt pedepsiți, fiind atacați de lupi și transformați în vârcolaci. Tot în ajun de Sfântul Andrei slăbește bariera dintre viață și moarte, iar moroii și strigoii umblă pe pământ, prin locurile prin care au trecut când erau în viață. Oamenii își protejează animalele din gospodărie protejându-le cu usturoi și cruci confecţionate din ceară de albine.

”Bătrânii credeau că în „noaptea strigoilor” casele lor sunt bântuite de sufletele oamenilor răi și că singura metodă de a se proteja era să ungă cu usturoi ușile, geamurile, cotețele animalelor și hornul casei. Cei mai zeloși se ungeau pe la încheieturi cu usturoi, Iar pentru a împiedica pătrunderea spritelor rele în case, oamenii întorceau toate vasele și cănile cu gura în jos, pentru a nu exista „nicio gură de intrare” în locuințele lor”, notează istoricul Ania Moldoveanu.

foto
Grau incoltit

De ce se pune grâul la încolțit de Sf. Andrei

Din bătrâni se respectă tradiția ca de Sfântul Andrei să se pună grâu la încolțit într-un vas cu apă sau în pământ. Se spune că dacă grâul va crește până la Anul Nou și este înalt și bogat, așa va fi și anul ce va veni pentru persoana care a sădit grâul. Un grâu frumos și înalt semnifică un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese. O altă tradiție spune că fetele care vor să își afle ursitul, trebuie să își pună sub pernă 41 de boabe de grâu.

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

Mesaje, felicitări și urări de Sfântul Andrei

„Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămâna de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!”

„De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani!”

„E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău și de aceea este o zi specială! La Mulți Ani!”

„Andreea, îți urez să ai o viață senină ca răsăritul de soare iar sufletul să-ți fie curat ca neaua. Îți urez o zi de neuitat și un călduros La Mulți Ani!”

„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Andrei cât mai frumoasă!”

„Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ți-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!”

„Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de bucurii în viață și îți urez un sincer La Mulți Ani!”

„Îți urez La mulți ani, pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul Andrei pe care îl reprezinți, să-si coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioara.

„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”

„De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La multi ani, Andrei!”

„Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasă dintre toate cele sfinte, căci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!”

„Apostulul Andrei să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tine! La mulţi ani!”

„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Andrei!”

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

De ce se pune usturoi la geamurile casei în noaptea Sfântului Andrei

Sfântul Andrei 2020: Mesaje, felicitări, sms-uri şi urări pentru Andrei, Andreea, Andra, Andi şi Andrada

Ziua Națională a României 2020. Cum se desfășoară ceremonia și ce restricții avem de 1 decembrie

Mâine, se deschid uși pentru Scorpioni, Săgetători și alte 4 zodii. Vezi ce oportunități primiți

GEORGE SIMION, reținut de POLIȚIE! Informația momentului în România! S-a întâmplat în miez de noapte

Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat

Simona Halep, marele anunț după divorț. Se va întâmpla înainte de Moș Nicolae

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies