Sfântul Dumitru se sărbătorește luni, 26 octombrie! Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Sfântul Dumitru se sărbătorește în data de 26 octombrie, iar creștinii sărbătoresc această zi sfântă.

Distribuie pe:

Autor: Adriana Raiciu

Sfântul Dumitru se sărbătorește în data de 26 octombrie, iar creștinii sărbătoresc această zi sfântă.

Sfântul Dumitru va fi cinsitit de către enoriași în data de 26 octombrie. În anul acesta, sărbătoarea va pica într-o zi de luni, din punct de vedere calendaristic. În cazul acestei zile, vor exista mai multe obiceiuri și tradiții de care trebuie să ții cont! 

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru


In articol:

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit în data de 26 octombrie 2020 și a trăit în perioada împăraților Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). După ce a fost aruncat în temniță, Sfântul Dumitru a fost omorât de către ostașii care l-au împuns cu sulițele până l-au ucis în această dată a lunii octombrie, când l-au găsit în rugăciune. 

În tradiția populară, se spune faptul că această zi reprezintă ziua în care căldura intră în pământ, iar gerul va începe să își arate colții. Totodată, la țară, creștinii aruncau un cărbune în grădini pentru ca bucata de humă să primească puterea de a rodi de-a lungul anului. 

Citeste si: Miracolele de la Lourdes. Dumnezeu îi vindecă pe cei cărora medicii n-au ce le face - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

Citeste si: Ludovic Orban a făcut anunțul! Pelerinajul de Sf. Dimitrie din Capitală nu se va mai ține anul acesta!

În plus, se pare că existe mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii le evită. De exemplu, nu ai voie să folosești pieptănul, altfel vei atrage necazuri și primejdii, acele persoane care au datorii ar face bine să le plătească până la Sfântul Dumitru, căci doar așa le va merge tot anul viitor. În caz contrar, acești vor înapoia dublu.

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru
Moaște Sfântul Dumitru

Gospodinele trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci copiilor, iar în unele zone ale țării noastre se împarte grâu fiert în lapte și colivă pentru sufletul celor adormiți. Tot în această zi, de Sfântul Dumitru, țăranii tund coama cailor tineri pentru a avea păr frumos. În Bucovina, spre exemplu, cine seamănă usturoiul după ziua de 26 octombrie va avea numai parte de pagubă în anul care vine.
În Oltenia se crede că numai cei ce respectă toate tradițiile sărbătorii vor fi protejațide necazuri și de alte primejdii.

De asemenea, de Sfântul Dumitru le vom spune „La mulți ani!” persoanelor care poartă numele de: Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitriță, Mimi.

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să faci ca să câștigi bani ușor

Lockdown de sărbători? Arafat a zis chiar acum: Se merge pe carantinare

Bomba zilei! Cine va câștiga alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie și cine va fi noul premier? Ce spun sondajele reale (SURSE)

Rugăciune pentru examene! Ce să rostești pentru a avea mintea limpede

Calendar Creștin Ortodox. Pe cine cinstim pe data de 30 octombrie 2019

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies