Sfântul Ilie 20 iulie 2021. Mare sărbătoare, cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Sfântul Ilie 20 iulie 2021. Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfântul Ilie 20 iulie 2021. Mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox, cruce roşie, pomenirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. 

Sfântul Proroc Ilie mai este numit şi „Tesviteanul”, fiind sărbătorit în fiecare an la data de 20 iulie. Sf. Ilie este unul dintre prorocii din Vechiul Testament. O mulţime de biserici poartă hramul Sfântului Ilie, dar şi numeroşi copii sunt botezaţi cu numele sfântului.

Sfântul Ilie 20 iulie 2021

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfântul Mare Proroc Ilie, Tesviteanul, în fiecare an, la data de 20 iulie. Sf. Ilie este unul dintre cei mai mari proroci din Vechiul Testament. Totodată, Sfântul Ilie este considerat un mare făcător de minuni și aducător de ploaie în vreme de secetă.

Citeste si: Sfântul Ilie 2021. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea sfântului pe 20 iulie

Tradiția bisericească spune că Sf. Ilie a primit puterea de la Dumnezeu de a deschide și a închide cerurile.

Sfântul Ilie s-a născut în Tesvi în Galaad, iar la nașterea sa, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți, potrivit wikipedia.org.

Sfântul Ilie era fiul lui Sovac, din seminţia lui Aaron. Este considerat „cel mai mare între proroci, mustrător al împăraţilor celor fărădelege şi pedepsitor al prorocilor mincinoşi, făcător de minuni şi râvnitor către Dumnezeu, cel căruia stihiile s-au supus şi cerul i-a dat ascultare”.

Regele Ahab, în vremea căruia ar fi trăit Ilie, s-a căsătorit cu Isabela, o prinţesă feniciană din Sidon, care se închina zeului Baal. Ahab, preţuind frumuseţea femeii mai mult decât credinţa în Dumnezeul părinţilor săi, şi-a obligat poporul să se închine zeului Baal, încurajând în acest fel idolatria. Toate aceste fapte au atras mânia lui Dumnezeu, iar Sfântul Proroc Ilie a primit misiunea de a-l mustra pe rege şi de a întoarce de la închinarea la zei poporul care se tăvălea în necurăţie şi aducea pe fiii săi jertfă diavolilor (zeului Moloh, zeul fericirii, îi erau aduse drept jertfe copii sacrificaţi prin ardere),

relatează agerpres.ro.

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Sfântul Ilie 20 iulie 2021
Sfântul Ilie 20 iulie 2021[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Ilie și căruța de foc

Într-una dintre legende se spune că Sfântul Ilie a fost gospodar, dar cu o fire foarte iute. El şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu şi şi-a cerut iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau.

Citeste si: Sfântul Ilie 2021. Ce este bine să dai de pomană la marea sărbătoare de pe 20 iulie

Multe legende spun să Sfântul Ilie nu şi-a încheiat misiunea pe pământ, el ridicându-se la cer şi aşteptând acolo sfârşitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor.

Atunci când a venit vremea să treacă la cele veșnice, Sfântul Ilie a fost ridicat la cer   cu o căruță de foc trasă de cai, fără a trece prin moarte. Sf Ilie este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălțat cu trupul la cer.

Cinstirea Sfântului Proroc Ilie

În tradiția populară, Sfântul Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat.

Biserica Ortodoxă îi aduce multă cinstire, pentru că este pomenit ca mare bărbat și erou al credinței. Fiii Bisericii Ortodoxe Române au o evlavie profundă pentru acest sfânt făcător de minuni.

Există tradiții populare diferite din toate zonele geografice ale Românei. Unii oamenii cred că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Sf. Ilie, de fapt, traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti.

Sfântul Ilie 20 iulie 2021
Sfântul Ilie 20 iulie 2021[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Ilie 2021. Rugăciune către Sf. Proroc Ilie Tesviteanul

Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Situații neprevăzute, pline de suspans, în această seară, în serialul “Doctorul minune”, la Kanal D

Horoscopul zilei, 27 septembrie 2021. Un nativ face o confesiune șocantă

Sfântul Antim Ivireanul 2021. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox

Începând cu noaptea aceasta, 6 zodii vor avea parte de succes pe planul sentimental și pe cel profesional

Vestea cruntă care zguduie Europa! Lovitură pe tot continentul. Va fi cumplit

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc. FOTO

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies