Sfântul Ilie 2021. Ce este bine să împarţi pe 20 iulie pentru sufletele celor adormiţi

Sfântul Ilie 2021. Ce este bine să împarţi celor sărmani pe 20 iulie.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfântul Ilie 2021. Ce se dă de pomană de sărbătoarea Sfântului pe 20 iulie, atunci când creştinii merg la biserică cu pachete pe care le împart celor sărmani.

În fiecare an la data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, un mare sfânt din Vechiul Testament.

Sfântul Ilie 2021. Ce se dă de pomană pe 20 iulie

Marți, 20 iulie 2021, se face pomenirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, iar credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică cu bucate pe care preotul le sfinţeşte pentru ca ulterior, pachetele să se împartă celor sărmani.

Pe 20 iulie 2021, credincioşii dau de pomană mere și colivă, în mod special, dar și pachete cu produse semipreparate, pate de ficat, icre, brânză topită, o roşie sau un castravete, o eugenie sau o napolitană, o sticlă cu băutură răcoritoare sau orice altceva, după posibilitatea fiecăruia.

Important de reținut este ca orice împărţiţi trebuie să fie sfinţit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligaţie.

Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Sfântul Ilie 2021. Ce se dă de pomană pe 20 iulie
Sfântul Ilie 2021. Ce se dă de pomană pe 20 iulie[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Ilie 2021. Tradiţii şi superstiţii

În tradiția populară, Sfântul Ilie este ocrotitorul recoltelor și aducătorul de ploaie,  de asemenea arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot Sf. Ilie alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Citeste si: Carla’s Dreams, prins FĂRĂ mască. Cine este, de fapt, artistul care face furori în România...- bzi.ro

În credința populară de spune că Sfântul Ilie a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile si dăruindu-i un car tras de cai albi l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora, scrie traditii-superstitii.ro.

Din bătrâni se crede că atunci când tună şi fulgeră, Sfantul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.

Tradiţia ne mai spune că atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi. De asemenea, se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.

În ziua de Sf Ilie nu se lucrează la câmp pentru ca altfel Sfântul Ilie se mâniază și aruncă cu grindină și fulgere aupra recoltelor.

În unele zone ale țării, oamenii se feresc să plece la drum de ziua Sfântului Ilie, crezând că vor fi loviți de fulgere.

În ziua Sfântului Ilie, vrăjitoarele încep să culeagă ierburi pentru farmece. Plantele au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi.

Se crede că dacă va ploua în ziua Sfântului Ilie, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă.

Citeste si: Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului 2021? Postul Sfintei Mării durează două săptămâni

Sfântul Ilie 2021. Ce se dă de pomană pe 20 iulie
Sfântul Ilie 2021. Ce se dă de pomană pe 20 iulie[Sursa foto: Shutterstock]

Urări de La Mulți Ani de Sfântul Ilie

 • La mulţi ani, Iliuță! Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunată şi un an plin de realizări. La mulţi ani de ziua numelui!
 • Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se-mplinească!
 • Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
 • Să fii mereu tânăr şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite. La mulţi ani fericiţi, Iliescu!
 • Zâmbeşte şi s-aveţi parte de toată distracţia şi emoţia specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare şi prietenie!
 • Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!
 • Dragă Ilie, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer "LA MULŢI ANI" să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!
 • Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
 • Fie ca începând cu aceasta zi toate necazurile să te ocolească, dragostea la tine în suflet să poposească fără să mai plece, sa ai doar zile însorite și pline de bucurie. La mulți ani!
 • Să fii mereu tânăr și cu același spirit vesel. Viața să-ți ofere clipe minunate și bucurii nemaiîntâlnite. La mulți ani fericiți!
 • De ziua numelui tău, iti doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sanatate si sa ti se indeplineasca toate dorintele pe care o sa ti le pui. La multi ani, Ilie!
 • Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La multi ani!

Sfântul Ilie 2021. Ce mai puternică rugăciune  

Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Calendar ortodox marți, 20 iulie 2021. Sfântul Ilie, sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar. Ce NU este bine să faci

Prognoza meteo: alerte de caniculă și furtuni puternice. Cum va fi vremea și în zilele următoare, pe regiuni

Horoscop 23 Septembrie 2021: Astăzi, planul financiar și cel sentimental sunt foarte bine evidențiate

Andreea Esca e devastată. Despărțirea momentului. A recunoscut totul

Irina Tănase, umilința supermă pentru Liviu Dragnea. Cu cine a prins-o fostul lider PSD

Halep a anunțat DESPĂRȚIREA, în luna de miere. „E timpul să încheiem relația”. Șoc în familie

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies