
In articol:
Biserica îl pomenește astăzi pe Sfântul Ioan Gură de Aur. S-a scris despre el că a fost Arhiepiscopului de Constantinopol, apărător celor necăjiți, căci a oferit celor fără adăpost și resurse. Sfântul a scris multiple lucrări creștine și le-a lăsat moștenire generațiilor următoare.
Sfântul Ioan Gură de Aur 2022
Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în anul 344, în Antiohia. A rămas orfan de tată încă din primele luni ale vieții. Tatăl său era unul dintre generalii Orientului și mama sa provenea dintr-o familie ilustră.
Ioan s-a călugărit în 368 și a fost botezat patru ani mai târziu. După moartea mamei sale, Sfântul Ioan a început să învețe asceza și s-a retras patru ani în munții Antiohiei și doi ani în peșteră. Din cauza stării precare de sănătate, sfântul s-a reîntors în oraș și a devenit diacon.
Citește și: Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 12 noiembrie 2022. Sărbătoare cu cruce albastră în calendar
Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro
În anul 397, Ioan Gură de Aur a fost numit Arhiepiscop al Constantinopolului și a luat poziție contra păcatelor, a arătat dragoste săracilor și adevărului. Din cauza inteligenței și bunătății sale, sfântul și-a făcut rapid mulți dușmani care au vrut să-l aducă la tăcere. În timp ce era deportat la Pityus, a murit pe drum, în Cetatea Comana. Ultimele sale cuvinte au fost: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate”.
Sfântul Ioan Gură de Aur 2022
Tradiții de Sfântul Ioan Gură de Aur
Pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur se face pe 13 noiembrie, în fiecare an. El este unul dintre cei trei Sfinți Ierarhi, dar și cel care a propovăduit credința în vremuri grele pentru creștini.
Iată ce tradiții trebuie să respectați de sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur:
- creștinii merg la biserică pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor
- fiind la o zi înainte de Lăsatul Secului 2022, creștinii ar trebui să ducă merinde care să fie sfințite
- nu trebuie să existe certuri, altfel se vor instala 13 zile de ghinion
- se dă de pomană celor nevoiași
- după slujba dedicată Sfântului Ioan Gură de Aur, creștinii trebuie să doneze haine pe care nu le mai poartă, cărți, fructe, mâncare etc.
- nu se spală
- nu se calcă
- nu se face curățenie în locuință
sursă: doxologia.ro