Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 decembrie la sărbătoarea din Postul Crăciunului

Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să împarţi celor sărmani pe 6 decembrie 2021.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfântul Nicolae 2021. Ce se dă de pomană de sărbătoarea Sf.

Nicolae, pe 6 decembrie, atunci când trebuie să dăm de pomană, mai ales celor sărmani.

În fiecare an la data de 6 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și a celor sărmani.

Sfântul Nicolae 2021. Ce se dă de pomană pe 6 decembrie

Luni, 6 decembrie 2021, în calendarul creştin ortodox este mare sărbătoare, Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul celor sărmani, iar credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică cu colivă şi bucate.

La sărbătoarea Sf. Nicolae, credincioşii trebuie să împartă alimente de post, fiindcă această sărbătoare pică în Postul Nașterii Domnului. Totodată, este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi la Sfânta Liturghie.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox DECEMBRIE 2021. Sfântul Nicolae, cea mai așteptată sărbătoare a lunii decembrie

Gospodinele pot pregăti pacheţele pentru sărbătoarea Sfântului Nicolae, care să cuprindă legume: roşii, castraveţi, măsline, ori fructe: banană, măr, portocală. Totodată, în pacheţel se mai pot pune eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus.

După posibilitatea fiecăruia, se mai poate împărţi mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau alte bunătăţi vegetale.

Totodată, la sărbătoarea Sfântului Nicolae se pot împărți portocale și dulciuri, copiiilor sărmani.

Citeste si: Ce se intampla daca iti dai cu bicarbonat de sodiu pe buze: trucul care te scapa de o problema ce apare foarte des- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Important este ca orice împărţiţi să fie sfinţit de către preot, să se împartă din suflet și să nu se simtă ca fiind o obligaţie morală.

Sfântul Nicolae 2021. Ce NU ai voie să faci pe 6 decembrie la sărbătoarea Sf. Nicolae

Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 decembrie pentru sufletele celor adormiţi

Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 decembrie pentru sufletele celor adormiţi

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Nicolae 2021. Tradiţii şi superstiţii

Sfântul Nicolae este cunoscut ca fiind ocrotitorul copiilor și ajutor pentru văduve și sărmani. În tradiția populară, Sf. Nicolae este Moș Nicolae, moșul blând și bun, care lasă cadouri în ghetuțe în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Tradiția populară spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui, relatează traditii-superstiții.ro.

În ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și le lasă la ușă pentru ca Moș Nicolae să le pună daruri în ele. Însă, dacă copiii nu au fost cuminți, în loc de daruri, Moș Nicolae le va lăsa o nuielușă.

În tradiția românească se mai spune că iarna debutează la sărbătoarea Sf. Nicolae, fiindcă atunci acesta începe să își scuture barba albă și începe să ningă.

Se crede că în ajun de Sf Nicolae se deschid cerurile, iar preț de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut de-a dreapta Domnului, relatează calendarulortodox.ro.

Sfântul Nicolae 2021. Sărbătoare cu dezlegare la pește și cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 decembrie pentru sufletele celor adormiţi

Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 decembrie pentru sufletele celor adormiţi

[Sursa foto: Shutterstock]

Urări de La Mulți Ani de Sfântul Nicolae

 • La mulţi ani, Nicolae! Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunată şi un an plin de realizări. La mulţi ani de ziua numelui!
 • Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se-mplinească!
 • Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
 • Să fii mereu tânăr şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite. La mulţi ani fericiţi, Nicu!
 • Zâmbeşte şi s-aveţi parte de toată distracţia şi emoţia specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare şi prietenie!
 • Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!
 • Dragă Nico, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer "LA MULŢI ANI" să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!
 • Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
 • Fie ca începând cu această zi toate necazurile să te ocolească, dragostea la tine în suflet să poposească fără să mai plece, să ai doar zile însorite și pline de bucurie. La mulți ani!
 • Să fii mereu tânăr și cu același spirit vesel. Viața să-ți ofere clipe minunate și bucurii nemaiîntâlnite. La mulți ani fericiți!
 • De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani, Nicoleta!
 • Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani!

Sfântul Nicolae 2021, tradiții, obiceiuri şi superstiţii. De ce se pun cadouri în ghetuțe

Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 decembrie pentru sufletele celor adormiţi

Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 6 decembrie pentru sufletele celor adormiţi

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Nicolae 2021. Ce mai puternică rugăciune  

Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox DECEMBRIE 2021. Crăciunul, cea mai importantă sărbătoare pentru creștini

Sfântul Nicolae 2021, tradiții, obiceiuri şi superstiţii. De ce Moș Nicolae lasă cadouri sau nuiele în ghetuțe

Sfântul Nicolae 2021. Mare sărbătoare în calendarul creştin ortodox. Dezlegare la pește și cruce roșie

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea dimineții despre Elena Udrea! Avocatul său a făcut marele anunț

Vești bune pentru mulți români: din iunie se dau lunar tichete în valoare de 250 de lei. Cum se intră în posesia lor

Dan Negru se implică în scandalul momentului. Ce vor să facă politicienii cu TVR

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies