
In articol:
- Ce se dă de pomană de Sfântul Nicolae 2022
- Alte tradiții de Sfântul Nicolae
- Rețetă de brioșe pentru Sfântul Nicolae
- Brioșe cu banane
Sfântul Nicolae este cinstit pe 6 decembrie, zi în care credincioșii se roagă pentru sănătate și bucurii.
Ziua de marți are o însemnătate uriașă credincioasă, dar și spirituală pentru copiii care-l așteaptă pe Moș Nicolae. Legate de această sărbătoare sunt și tradiții românești, pe care trebuie să le respectăm cu sfințenie. Iată despre ce este vorba.Ce se dă de pomană de Sfântul Nicolae 2022
Cinstirea Ierarhului Nicolae pică anual în Postul Crăciunului, însă calendarul ortodox anunță dezlegare la pește în această zi. Sărbătoarea semnifică intrarea enoriașilor în sărbătorile de iarnă și amintește tradiții importante pe care aceștia trebuie să le respecte.
Unul dintre aceste tradiții este datul de pomană celor nevoiași. Se știe că Sfântul Nicolae a ajutat și apărat, în timpul vieții, oamenii săraci, femeile, bătrânii și copiii. Din aceste motive, credincioșii trebuie să facă bine la rândul lor și să amintească numele celor dragi și trecuți la cele sfinte.
Cu ce alimente se fac pachetele de Sfântul Nicolae 2022
Gospodinele stau în bucătărie încă de dimineață pentru a pregăti mâncare caldă și gustoasă, pe care o vor pune în pachete. Aflându-se în post, pomana de Sfântul Nicolae trebuie să fie compusă din legume, fructe, dar și preparate din pește, fiind dezlegare.
Pachetele pentru cei adormiți vor conține icre, pește prăjit sau la cuptor, ton, pilaf cu legume, tocăniță de cartofi, salată cu legume sau ciorbă de legume.
Tradiția mai spune că cei mici primesc fructe proaspete, cele mai des întâlnite în acest sezon fiind clementinele, mandarinele și merele.
Citește și: Când vine Moș Nicolae în 2022? Simpaticul bătrânel este așteptat la începutul lunii decembrie
Alte tradiții de Sfântul Nicolae
Tradițiile românești spun că sărbătoarea Sfântului Nicolae anunță cu adevărat începutul iernii. Dacă ninge în această zi, Nicolae și-a scuturat barba, iar dacă nu, a întinerit.
Sfântul Nicolae apare pe un cal alb și face asocierea cu prima zăpadă de la începutul lunii decembrie. Legenda spune că sfântul se dă jos de pe cal și ajută nevoiașii, orfanii și femeile fără bărbați.
Ierarhul mai este cunoscut și de Sân-Nicoară, căci se spune că el păzește soarele pentru a nu lăsa lumea fără căldură și lumină.
T
Oamenii aduc crenguțe de pomi fructiferi și le pun în apă lângă icoane. Se spune că dacă vor înflori până de Anul Nou, multe surprize și roade sunt promise pentru următorul an.
În unele zone ale țării, fecioarele se adună ziua pentru a face plăcinte și seara sunt vizitate de băieții din sat. De atunci, petrecerea începe.
Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. De ce se pun cadourile în ghete
Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro
Rețetă de brioșe pentru Sfântul Nicolae
Milioane de copii din întreaga lume îl așteaptă cu sufletul la gură pe Sfântul Nicolae. Familiile se pregătesc intens în ajunul zilei de 6 decembrie, alături de copilașii dornici de a primi cadourile în ghetuțe.
Astfel, părinții pregătesc cu cei mici fel de fel de preparate dulci, special pentru Sfântul Nicolae. Iată un exemplu de rețetă delicioasă și simplă de brioșe!
Brioșe cu banane
Ingrediente
- 3 banane coapte
- 125 ml de ulei vegetal
- 2 ouă
- 100 g zahăr brun
- 225 g făină
- 3 linguri de pudră de cacao
- O linguriță bicarbonat de sodiu
- 60 g de ciocolată amăruie tocată
- Pentru glazură – 100 g ciocolată cu lapte
Mod de preparare
Încălziți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie specială de brioșe într-o tavă specială. În paralel, pisați bananele cu o furculiță și se adaugă uleiul, ouăle și zahărul. Într-un alt bol, se amestecă făina, cacao și bicarbonatul, apoi se adaugă peste banane. Conținutul se adaugă în tavă și brioșele se pun la cuptor 15-20 de minute. Între timp, se topește ciocolata cu lapte și se pune deasupra brioșelor.
sursă: gustos.ro , libertatea.ro